Bodulska kašeta – 3. sajam Hrvatskog otočnog proizvoda ovog vikenda u gradu Krku

Kao i prošle godine sajmom su obuhvaćene i dvije radionice, s time da prvu izrade ovčica tehnikom filcanja krčke ovčje vune donosi Primorsko-goranska županija i otok Krk, a drugu na temu Kako su to radile naše bake i apotekari Dubrovačko-neretvanska županija i poluotok Pelješac

Od 24. do 26. lipnja 2022. godine, svakog dana između 10.00 i 22.00 sata, u gradu Krku se održava Bodulska kašeta, predstavljanje hrvatskih proizvođača koji nose oznaku Hrvatski otočni proizvod. Udruga Poslovni klaster Hrvatski otočni proizvod treću godinu zaredom okuplja proizvođače s naših otoka te ih predstavlja kroz prigodni sajam i dvije edukativne radionice. Pokrovitelji su: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.

Cilj ovog sajmenog događanja je promocija izvornih, autohtonih otočnih proizvoda i suvenira koji su nositelji oznake Hrvatski otočni proizvod, a koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, ali i poticanje razvoja otočne proizvodnje. Još jedna od zadaća sajma je zainteresirati nove male otočne proizvođače na sudjelovanje u projektu, povezati postojeće proizvođače s potencijalnim suradnicima, kao i predstaviti domaćim i inozemnim posjetiteljima bogatu, a često nevidljivu ponudu hrvatskih otoka.

Kao i prošle godine sajmom su obuhvaćene dvije radionice, s time da prvu izrade ovčica tehnikom filcanja krčke ovčje vune donosi Primorsko-goranska županija i otok Krk, a drugu na temu Kako su to radile naše bake i apotekari Dubrovačko-neretvanska županija i poluotok Pelješac.

Krčanka Jasminka Gršković na radionici izrade ovčica tehnikom filcanja krčke ovčje vune podučit će kako u tom tradicionalnom mediju napraviti prekrasan suvenir kojeg će svatko moći ponijeti sa sobom. Tijekom radionice sudionici će se upoznati s pričom o domaćoj vuni, kao i savladati tehniku mokrog filcanja. OPG Jasminka Gršković spaja tradiciju i inovativnost, a od vlastite ovčje vune izrađuje uporabne i ukrasne predmete. Najpoznatije su im ekološke vunene loptice za perilice i sušilice rublja te vuneni difuzeri mirisa za prostor. Tako vuna, od otpada i ekološkog problema postaje podatna sirovina za izradu mnogih korisnih stvari.

Na radionici Kako su to radile naše bake i apotekari zainteresirani sudionici moći će upoznati tradicionalnu recepturu za izradu prirodne kreme u čemu će im pomoći fitoaromaterapeutkinja i nutricionistica Nedjeljka Jurin. Tijekom zanimljivog predavanja saznat će kako se nekada izrađivala kozmetika i njegovalo tijelo, a potom, prema stručnim uputama, okušati se i u izradi kreme koju će svatko, kao mali poklon, po završetku radionice moći ponijeti sa sobom. OPG Nedjeljka Jurin proizvodi pripravke u službi zdravlja i ljepote, od krema i seruma za kožu, do proizvoda od gline kao dodataka prehrani. U kreiranju recepata vodi se tradicijom, ali i osmišljavanjem sasvim novih receptura.

Program Bodulske kašete:

Petak, 24. lipnja

10.00 – 22.00

Izlaganje HOP proizvoda

Subota, 25. lipnja

10.00 – 22.00

Izlaganje HOP proizvoda

10.00 – 12.00

Radionica izrade ovčica tehnikom filcanja krčke ovčje vune

OPG Jasminka Gršković, Krk

Nedjelja, 26. lipnja

10.00 – 22.00

Izlaganje HOP proizvoda

10.00 – 12.00

Radionica Kako su to radile naše bake i apotekari

OPG Nedjeljka Jurin, Pelješac

error: Content is protected !!