“Blago bez nadzora svakodnevno ugrožava promet na Krku, nikakve prijave ni upozorenja ne pomažu”

“Stanovnici otoka Krka više puta su zvali policiju. Mjesni odbor Kras je prikupljao potpise te smo peticiju i prijave slali Državnom inspektoratu prošle i pretprošle godine. Nažalost, sve navedene radnje (…) bile su kratkoga vijeka”

Osim divljači, iz tjedna u tjedan raste broj domaćih životinja koje stradavaju pod kotačima automobila na području otoka Krka. Riječ je o problemu koji je aktualan već godinama, unatoč opetovanim upozorenjima i činjenici da je, bez sumnje, samo pitanje vremena kada će osim blaga stradati i čovjek. I dok vlasnici životinja kao uzrok problema navode nesavjesne šetače koji za sobom ne zatvaraju postavljene ograde, građani upiru prstom upravno na vlasnike ovaca i krava koje se gotovo svakodnevno mogu vidjeti bez nadzora na krčkim prometnicama.

Na posljednji u nizu slučajeva upozorila nas je jučer naša čitateljica Anika Žegarac, čiji apel prenosimo u cijelosti:

“Javljam vam se zbog sve češćih i ozbiljnih prometnih situacija koje stanovnici otoka Krka doživljavaju. Molila bih vas da objavite informaciju da je danas na cesti između Krka i Malinske desetak goveda prepriječilo put automobilima što je dovelo do opasne situacije jer je nažalost netko mogao nastradati.

Kako bi se vlasniku tih goveda ukazalo na sve moguće opasnosti koje se mogu dogoditi na prometnicama, stanovnici otoka Krka više puta su zvali policiju. Mjesni odbor Kras je prikupljao potpise te smo peticiju i prijave slali Državnom inspektoratu prošle i pretprošle godine.

Nažalost, sve navedene radnje koje su služile za suzbijanje opasnosti i osiguravanje sigurnosti i za vozače, i za goveda bile su kratkoga vijeka. Ovim putem bih htjela upozoriti otočane na pojačani oprez kod gotovo svih prometnica na otoku Krku jer nažalost ne vidim način kojim se to može dugoročno riješiti”, upozorava Žegarec.

Da njeno upozorenje nije bez pokrića, dokazuju i tjedni izvještaji policije koji redovito svjedoče o životinjama stradalim pod kotačima. Koliko sraz sa životinjom može biti strašan, svjedoče i fotografije prometne nesreće u kojoj je osobno vozilo naletjelo na kravu u blizini skretanja za Vrh.

U tom slučaju, nesretna je životinja izgubila život, a samo pukom srećom vozač nije ozbiljnije stradao.

error: Content is protected !!