Adventske kućice, koncerti, predstave… Sve je spremno za novo izdanje Adventa u Krku

Adventske kućice ostat će otvorene i u posljednjem tjednu prosinca, a 31. prosinca na rasporedu je podnevna zdravica s krčkim gradonačelnikom Darijom Vasilićem, uz veselu glazbenu podršku grupe L’amour

Grad Krk ove će godine božićne i novogodišnje blagdane ponovo dočekati u svečanom ruhu, uz niz izuzetno atraktivnih programa za sve generacije.

I ove godine, polukupola kod Velog parka i obližnja Galerija Decumanus, od 27. studenog pa sve do 24. prosinca 2022. godine, bit će lokacije odvijanja čitavog niza adventskim duhom inspiriranih sadržaja, posvećenih publici različitih generacija, interesa i afiniteta. Kako bi blagdanski doživljaj bio potpun, bogati kulturno-zabavni program Adventa u Krku pratit će i odlična gastronomska ponuda, najavljuju iz Turističke zajednice Grada Krka.

Drugo izdanje ove manifestacije, koja će predblagdansko vrijeme u Krku učiniti još ljepšim, veselijim i ugodnijim, zajednički donose TZ Grada Krka i Centar za kulturu Grada Krka, uz neizostavnu podršku Grada Krka i Vecle.

Blagdansko ruho grada Krka

Grad Krk ove će godine krasiti pet metara visoka adventska kuglica, s čak 10.000 svjetlucavih lampica, koja će zasigurno biti jedan od glavnih motiva na fotografijama naših posjetitelja. Uz kluglicu, tu su i unikatna pepeljugina kočija, svjetleći borovi i pokloni, a posebnu pažnju zasigurno će i ove godine privući bajkoviti Veli park u kojemu će adventsku priču uljepšati čak tri kilometara blagdanskih lampica ledene boje te ambijentalna rasvjeta u prostoru parka.

Kako bi se šetnje gradom Krkom pretvorile u savršenu blagdansku uspomenu, posjetiteljima će biti dostupna čak tri adventska photo pointa, smještena na plaži Ježevac te šetalištu Dražica i Portapisani.

Sadržaji za najmlađe: predstave, pričaonice, izložba i dolazak sv. Nikole

Dio manifestacije Advent u Krku, za čiju je organizaciju zadužen Centar za kulturu Grada Krka, namijenjen je najmlađim Krčanima, a njime su obuhvaćene predstave i pričaonice za djecu, prigodna izložba te program u čast poznatog zaštitnika djece, pomoraca i putnika – sv. Nikole.

Galeriju Decumanus tako će obuzeti prava zimska atmosfera, kreirajući scenografiju za izložbu Čarobna Svarogova šuma, jednog od najistaknutijih hrvatskih umjetnika, ilustratora i autora, Zdenka Bašića. Mističan šareni svijet uhvaćen u njegovim raskošnim ilustracija motiviran je danas gotovo zaboravljenim elementima hrvatske narodne predaje. A osim što će galeriju ispuniti svojim kreacijama, Zdenko će ondje održati i dvije uzbudljive pričaonice, prvu o Svarožiću i stvaranju svijeta i drugu o Stvorenjima zaboravljenih zimskih noći.

Mališani će sigurno s veseljem dočekati i tri dječje predstave. Prva od njih, Tajna božićne noći, koju donosi vesela družina Teatra Mjesec, ispričat će priču o životinjama iz štalice koje zajedničkim snagama žele prirediti što ljepši doček božićnog jutra. Preostala dva kazališna uprizorenja, Noć prije Božića i Božićna bajkovnica, nastala su u produkciji Teatra Naranča, s time da prvo prenosi pravu božićnu zavrzlamu koja se odvija u Badnjoj noći, dok u drugom glavni junaci, dvoje nestrpljivih prijatelja, kako bi se zabavili dok iščekuju Djeda Božićnjaka, odluče uprizoriti neke od najljepših priča, koristeći se stvarima iz dječje sobe i svojoj maštom.

Poseban dio manifestacije odnosi se na program u povodu blagdana sv. Nikole koji započinje otvaranjem Pošte sv. Nikole na ulazu Galerije Decumanus te iščekivanjem dolaska milosrdnog sveca, a nastavlja se predstavom Avanture sv. Nikole u izvedbi Kazališta Šareni svijet i organiziranim druženjima, uz neizostavnu podjelu poklon-paketa.

Bogata glazbena priča za sve generacije

Turistička zajednica Grada Krka osigurala je pak veselo raspoloženje nizom žanrovski različitih koncerata, koji će zabaviti i rasplesati generacijski šaroliku publiku.

Glazbena priča, uz svečano paljenje božićnih dekoracija i lampica, započinje 2.12.2022., nastupom DJ-a Alexa Sabattinija, za kojim će narednih dana uslijediti i koncert Dražena Turine Šajete, kao jednog od najdugovječnijih predstavnika takozvanog čakavskog vala.

Svojim će nastupima publiku sigurno osvojiti i tri otočna glazbena sastava: Ženska klapa Vejanke te grupe Insula i Ego3pizze. Vejanke, koje danas broje sedam članica, predstavit će se tradicionalnim klapskim numerama, ali i ženskom višeglasju prilagođenim obradama popularnih pjesama različitih žanrova. Insula će publiku rasplesati domaćim i stranim hitovima, dok će Ego3pizze s tri ženska vokala praćena gitarom priskrbiti akustične obrade svevremenskih pjesama u troglasnim aranžmanima, poštujući tradicije proizašlih iz rocka, folka, bluesa i soula.

U programu ovogodišnjeg Adventa u Krku svoje su mjesto pronašla i renomirana imena domaće glazbe poput karizmatičnog Marka Kutlića, jednog od sudionika kultne emisije A strana, koji je publiku i struku osvojio snažnim vokalom i hitovima poput Budi moja noć, Suviše sam njen, Uz nju, Budiš me ili Samo nek’ ona sretna je. Svoju će glazbenu istančanost demonstrirati i duo kojeg čine mlada vokalistica Antonela Doko i pijanistički veteran Vladimir Babin, nagrađivani glazbenici koji će se uz autorske pjesme prepustiti izvođenju domaćih i stranih uspješnica, a potom i popularna splitska Klapa Iskon koja se u svojoj dugogodišnjoj karijeri može pohvaliti mnogim zapaženim uspjesima i kvalitetnim suradnjama.

Iskon danas broji petero članova s iskustvom u najrazličitijim glazbenim pravcima, od klasike i jazza, preko popa, pa sve do rocka. Ovaj je klapski kolektiv široj javnosti prepoznatljiv po igranju žanrovima, no s čvrstim uporištem u dalmatinskoj tradicijskoj glazbi. Dan uoči Badnjaka rezerviran je za koncert Krčanke Stefany Žužić, koja se javnosti predstavila kao natjecateljica popularnog pjevačkog showa The Voice, a dosad je objavila i nekoliko pjesama u maniri suvremenog pop izričaja.

Pet adventskih kućica s gastro ponudom

Priliku da svoje glazbeno stvaralaštvo i kreativnost predstave javnosti dobit će i Mići Boduli – najdugovječniji krčki dječji pjevački zbor, te polaznici glazbenih radionica dviju krčkih udruga: Muzike u koracima (MooK) i Kreativnog Krka, a njima će se u širenju pravog blagdanskog raspoloženja pridružiti zboraši Osnovne škole Fran Krsto Frankopan i Gradska glazba Krk, u čak dvije koncertne sesije.

Uz odličan zabavni program, posjetitelji Adventa u Krku moći će uživati i u prigodnoj gastronomskoj ponudi. Na pet adventskih kućica goste tako očekuju dobro poznata adventska jela poput kobasica, kupusa, kuhanog bunceka, kuhane šunke re raznih vrsta hamburgera, cheeseburgera i hot doga, ali i tradicionalna jela otoka poput kiselice sa suhim mesom i kobasicom, janjećeg drobčića ili sendviča s domaćim sirom i namazom od skute. Advent će zasladiti fritule, pita od skute, presnac i topli čokoladni muffini sa šlagom, a uz ukusna jela, dostupna će biti i široka ponuda pića, uključujući crno i bijelo kuhano vino, kuhani gin, kuhani rum punč, zimske koktele te toplu čokoladu i čajeve.

Adventske kućice ostat će otvorene i u posljednjem tjednu prosinca, a na posljednji dan godine, 31. prosinca na rasporedu je podnevna zdravica s krčkim gradonačelnikom Darijom Vasilićem, uz veselu glazbenu podršku grupe L’amour. Program na staru godinu započinje u 11 sati.

Program Adventa u Krku

GALERIJA DECUMANUS

27. studenog – 05. prosinca 2022.
Pošta sv. Nikole

27. studenog – 24. prosinca 2022.
Čarobna Svarogova šuma, izložba zaboravljenih starohrvatskih priča i ilustracija Zdenka Bašića
Radno vrijeme galerije: pon. – pet., 10.00 – 12.00; 17.00 – 19.00

27. studenog 2022.
11.30 Svarožić i stvaranje svijeta, pričaonica Zdenka Bašića

02. prosinca 2022.
17.30 Stvorenja zaboravljenih zimskih noći, pričaonica Zdenka Bašića

POLUKUPOLA PORED VELIKOG PARKA (ISPOD KOPRIVIĆA)

02. prosinca 2022.
17.00 Svečano paljenje božićnih dekoracija i lampica
Nastup DJ-a Alexa Sabattinija

03. prosinca 2022.
11.00 Predstava za djecu Tajna božićne noći, Teatar Mjesec
18.30 Koncert Šajete

04. prosinca 2022.
12.00 Božićni program polaznika glazbenih radionica Udruge Kreativni Krk
18.30 Koncert Ženske klape Vejanke

05. prosinca 2022.
17.30 Predstava za djecu Avanture sv. Nikole, Kazalište Šareni svijet

06. prosinca 2022.
15.00 – 18.00 Podjela poklon-paketa mališanima od jedne do sedam godina koji nisu obuhvaćeni podjelom u školama
(Pokloni se preuzimaju uz obavezno predočenje pozivnice koja će biti poslana na adresu na kojoj je dijete prijavljeno!)

09. prosinca 2022.
18.30 Koncert grupe Insula

10. prosinca 2022.
11.00 Predstava za djecu Noć prije Božića, Teatar Naranča
18.30 Koncert Marka Kutlića

11. prosinca 2022.
12.00 Božićni program polaznika glazbenih radionica Udruge Muzika u koracima – MooK
18.30 Prigodni koncert Gradske glazbe Krk

16. prosinca 2022.
13.00 Božićni koncert zbora Osnovne škole Fran Krsto Frankopan
18.30 Koncert Antonele Doko i Vladimira Babina

17. prosinca 2022.
11.00 Predstava za djecu Božićna bajkovnica, Teatar Naranča
18.30 Koncert Klape Iskon

18. prosinca 2022.
12.00 Božićni nastup Dječjeg pjevačkog zbora Mići Boduli
18.30 Akustični koncert grupe Ego3pizze

23. prosinca 2022.
18.30 Koncert Stefany Žužić

error: Content is protected !!