94 djece, 1800 noćenja: Caritasov projekt ljetovanja malih Ukrajinaca priveden kraju

Ovim projektom posebna pozornost posvetila se najranjivijima – djeci, koja sada prolaze kroz strašno vrijeme ruskog rata protiv Ukrajine sa svim posljedicama i razaranjima koje ono nosi

Priveden je kraju projekt ljetovanja djece iz Ukrajine u Domu Emaus, kući za odmor u Martinšćici na otoku Cresu čiji organizator je bio Caritas Biskupije Krk u suradnji s nacionalnim Caritasom Spes Ukrajine te financijskom podrškom Hrvatskog Caritasa. Projekt je trajao od lipnja do rujna te je u Domu Emaus boravilo 7 grupa iz Ukrajine, odnosno 142 osobe od čega 94 djece. Uz osigurani smještaj, također su bili osigurani i obroci te prigodni sadržaji i animacije za djecu, te je ostvareno preko 1.800 noćenja. Prethodne informacije o projektu moguće je pronaći na Caritasovim stranicama, OVDJE.

Svaka je grupa imala priliku dva tjedna boraviti u malom, lijepom i mirnom mjestu Martinšćica, što je obzirom na njihovu situaciju u Ukrajini svakako bilo opuštajuće i poželjno za mentalno zdravlje djece. Ovim projektom posebna pozornost posvetila se najranjivijima – djeci, koja sada prolaze kroz strašno vrijeme ruskog rata protiv Ukrajine sa svim posljedicama i razaranjima koje ono nosi.

“Vjerujemo kako smo i na ovaj način pomogli kako bi djeca povratila svoje emocionalno stanje, oslobodila se stalne napetosti i straha koji proživljavaju preko godinu i pol dana”, kažu iz krčkog Caritasa.

Osim blagodati mora grupe su imale priliku razgledati ljepote otoka Cresa i Lošinja, njihovih mjesta, djeca su uživala i u aquaparku Kampa Čikat, a neki su se odvažili planinariti i na planinu Osoršćica. Jedna grupa djece bila je s autizmom i pratnjom majki, neka su djeca bila bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a posljednja grupa iz Harkiva došla je s njihovim ravnateljem biskupijskog Caritasa, bolničkim kapelanom vojne bolnice, te 11 volonterki koje neumorno pomažu u pružanju humanitarne pomoći stradalim sunarodnjacima tijekom rata u Ukrajini.

Kako i sami svjedoče na početku je rata njihov Caritas dijelio dnevno 80 paketa humanitarne pomoći, dok se danas ta brojka popela na 2.000 paketa dnevno, bolnica prima svakoga mjeseca po 1.000 novih ranjenika iz rata, a zvukovi granata i uzbuna postali su njihova svakodnevnica kojoj nažalost ne naziru kraj. Zadnja je grupa prije povratka u Harkiv posjetila i Svetište Kraljice mira u Međugorju kako bi molili zagovor Kraljice mira za mir u svojoj domovini.

“Unatoč svemu što prolaze, svjedočili smo njihovoj radosti i neizmjernoj zahvalnosti u nadi da će jednoga dana opet posjetiti Hrvatsku koja, kako sami kažu, ima prekrasnu prirodu i mjesta te izrazito drage ljude. Nisu izostali ni pozivi da se u nadi skorog završetka rata posjeti i njihovu domovinu, koja također ima što pokazati. Bez obzira koliko zastrašujuće i mračno bilo, djeca su ona koja donose svjetlost i nadu u mirnu i bolju budućnost, svjedoče nam voditelji grupa te dodaju kako su upravo njihova sigurnost, iskren smjeh i vjera u sutrašnji dan ono što njihovi vojnici posvećeno i hrabro brane”, kažu iz krčkog Caritasa.

“Uz Hrvatski Caritas i njihovu financijsku podršku za realizaciju projekta iskrene zahvale upućujemo i svim volonterima koji su sudjelovali u provedbi projekta, osobito Ana-Mariji Brozić, kao i partnerima/donatorima koji su podržali projekt raznim proizvodima i uslugama, a to su bili: Gostionica Mareta, Kamp Čikat i aquapark, Kamp Slatina aquapark i turistička agencija, Slastičarna Moby dick – Mali Lošinj, Slastice Margareta – Cres, Slastičarna Casa del padrone – Krk, OPG Oil House, GDCK Mali Lošinj, Tematski vidikovac Providenca, Miomirisni otočki vrt, Cresanka d.d., Trgovina Krk d.d., Hrvatske autoceste d.o.o., Jadrolinija, Biskupija Krk, župnik i župljani Martinšćice i Malog Lošinja, anonimni donatori”, stoji u dopisu koji potpisuje Robert Brozić, voditelj projekta.

 

error: Content is protected !!