67. Ljetne priredbe: Osam glazbenih, 13 kazališnih i četiri izložbena događanja za potpuni doživljaj Krka

Programom je obuhvaćeno osam koncerata te čak 13 kazališnih predstava – među kojima i četiri dječje

Krk koji se s pravom naziva gradom povijesti i kulture, između 21. lipnja i 24. kolovoza 2023. godine, iznova je domaćin Ljetnih priredbi, jednog od festivala s najdužom tradicijom na istočnojadranskoj obali koji je kvalitetnim kulturnim sadržajima i autentičnim lokacijama postao prepoznatljiv otočni kulturno-turistički proizvod.

Namjera organizatora Centra za kulturu Grada Krka jest ta da se 67. Ljetne priredbe održe kao događanje, dostojno sjećanja na Nikolu Udinu Algarottija, a kojem se upravo odabirom kvalitetne glazbe i vrhunskih glazbenika odužujemo za njegovu bogatu ostavštinu, s time da ovogodišnji glazbeni program možemo predstaviti nazivom Ispričano glazbom.

Ispričano glazbom

Programom je tako obuhvaćeno osam koncerata koji će glazbom u sadašnjosti na najljepši mogući način ispričati trenutke naše prošlosti, bilo da se radi o konkretnim povijesnim trenucima ili iskustvima koje svatko od nas proživi tijekom života. Prema tome, trenuci naše prošlosti bit će predstavljeni glazbom iz različitih perioda, drugim riječima glazbom različitih stilova u rasponu od inovativnih slogova renesanse i baroka pa sve do suvremenih izričaja, s naglaskom na uvažavanje specifičnih, domaćih i inozemnih, etno tradicija.

Spomenuti koncept, zatim dosadašnja iskustva i sve veći broj posjetitelja različitih profila koji prate glazbeni program festivala (akceptirajući različitu dob, iskustava i potrebe publike), utjecali su na odabir kvalitetnih glazbenih sadržaja koji će u sinergiji s autentičnim ambijentima, poput Trga krčkih glagoljaša, rive, Scene Zidine, crkve sv. Kvirina ili atrija franjevačkog samostana – publici priskrbiti zaista vrhunske doživljaje.

U povodu Svjetskog dana glazbe, 21. lipnja, program, u sklopu Krk Music Festa, započinje koncertom Ansambla Acoustic Project i nagrađivane sopranistice Darije Auguštan, koji će predstaviti skladbe s posljednjeg nosača zvuka Acoustic Projecta pod nazivom Furious Dance, tj. set novijih uradaka Dubravka Palanovića, Srđana Berdovića i Stanislava Muškinje koji su u direktnoj i indirektnoj vezi s hrvatskom tradicijskom glazbom. Uvodni dio festivalskog programa, 23. lipnja, nastavlja se koncertom Marka Tolje, jednog od najboljih hrvatskih vokala i strastvenog zaljubljenika u swing koji je sa svojim septetom postavio program ”Dear Mr. Sinatra” s namjerom evociranja zlatnog doba Hollywooda. Program se, 13. srpnja, nastavlja recitalom pod nazivom Confronting Silence svjetski priznatog gitarista i lutnjista Edina Karamazova koji će slušatelje povesti na glazbeno putovanje stilovima od baroka do skladbi suvremenih skladatelja, pritom uzimajući u obzir španjolsko, paragvajsko i kubansko glazbeno nasljeđe. Vokalnu glazbu prošlog stoljeća, 20. srpnja, donijet će Ansambl Antiphonus uz gitarističku pratnju Petrita Çekua, a predstavljanje glazbe prožete etno utjecajima, motivirano temom Romancero Gitano, sada se nastavlja izvedbama talijanskih i španjolskih skladatelja.

Svojevrsna fuzija flamenca, romske, južnoameričke i klasične glazbe, na redu je 27. srpnja kada će gitaristički nastup zabilježiti Teo Mandžuka, i to uz pjevačko-plesačku pratnju Marije Keck. Pravu glazbenu poslasticu, 06. kolovoza, ponudit će koncert iznimne španjolske sopranistice Núrije Rial koja će nastupiti u pratnji Ansambla Les Cornets Noirs, i to izvodeći sakralni program u jednom od najljepših krčkih sakralnih ambijenata. O izvedbi ove jedinstvene glazbenice napisano je: Malo je takvih umjetnica, tako skromnih manira, a tako carskih sposobnosti, talenta i vještina kakva je Nuria Rial… Njezin legato i način na koji veže jedan ton za drugim nekim tajnim, zlatnim nitima, u bestežinskoj impostaciji glasa, dobiva sasvim drugu dimenziju – onu čulnu i onu duhovnu. Tradicija je u fokusu koncerta kojeg, 11. kolovoza, donose prvaci i solisti opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka – Robert Kolar, Vanja Zelčić, Marko Fortunato i Igor Vlajnić te nacionalna prvakinja Kristina Kolar. Oni će se predstaviti koncertnom izvedbom opere Nikola Šubić Zrinjski, skladateljskog velikana Ivana pl. Zajca. Tematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskog junaka Nikole Šubića Zrinskog i njegovu junačku pogibiju, ovo je djelo već na praizvedbi doživjelo nezapamćen uspjeh, zadržavši do danas počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni. Sveukupni festivalski program, 24. kolovoza, zatvara koncert sopranistice Marte Lončar i lutnjista Igora Paroa, koji će izvoditi skladbe za lutnju i glas napisane i izvođene tijekom 16. i 17. stoljeća, kao i skladbe za solo lutnju iz istog razdoblja, a sve kako bi publiku educirali i prenijeli joj svu ljepotu renesansne i ranobarokne glazbe.

Kazališni sadržaji

Izuzev glazbenih, 67. Ljetne priredbe donose i kvalitetne dramske programe, i to čak 13 kazališnih predstava (među kojima i četiri dječje) čije je izvođenje povjereno ansamblima naših najboljih nezavisnih kazališnih kuća, što znači da će veliki i maleni posjetitelji festivala tijekom lipnja, srpnja i kolovoza imati prilike zabaviti se i opustiti uz: komediju Večernja škola Željka Pervana: Posljednja Večernja u izvedbi Željka Pervana, Damira Folnegovića, Ahmeda El Rahima, Mladena Horvata i Zlatana Zuhrića-Zuhre – 28. lipnja; komediju 4 POZE – sretan svršetak B glad produkcije – 03. srpnja, predstavu za djecu Carevo novo ruho Teatra Naranča – 05. srpnja; komediju Beba Kerekesh teatra – 10. srpnja; komediju Tvorničke postavke Kazališta Moruzgva – 17. srpnja; predstavu za djecu Grimmix Kerekesh teatra – 19. srpnja; političku komediju Glasnogovornik Teatra Gavran – 26. srpnja; komediju/dramu Realisti Teatra Exit – 30. srpnja; predstavu za djecu Vuk i sedmi kozlić Kazališne družine Ivana Brlić-Mažuranić – 02. kolovoza; komediju Istrijanske navade Teatra Naranča – 07. kolovoza; dramu Ljubavna pisma Kazališta Planet art – 14. kolovoza; predstavu za djecu Bajka o svjetioniku Teatra Mjesec – 16. kolovoza; te stand up komediju Dobra večer, došao sam po vašu kćer u izvedbi Jana Kerekeša – 21. kolovoza.

Izložbeni projekt LINK IN ART i retrospektiva posvećena Romolu Venucciju

Nadalje, festivalskom su programu pridružene i izložbe koje se priređuju u krčkoj Galeriji Decumanus, i to izložbeni projekt LINK IN ART 9 na temu Strukture koji, između 16. lipnja i 10. kolovoza donosi samostalne izložbene cjeline Dubravke Kanjski (AlgoRitam praznine), Sandre Ban (Molekular) i Dajane Radoš (Otisci mijena), nakon čega, od 11. do 31. kolovoza, slijedi (mini) retrospektiva posvećena riječkom slikaru i kiparu Romolu Venucciju, a koja se provodi u suradnji s: Muzejom Grada Rijeke i Maurom Stipanovim. Kustosica izložbenog projekta LINK IN ART 9: Strukture je Luisa Ritoša, a izložbe Romolo Venucci – od futurizma do apstrakcije Ema Makarun.

Ulaznica za naplatna kazališna događanja mogu se kupiti na prodajnom mjestu u Galeriji Decumanus, J. J. Strossmayera 2, unutar redovnog radnog vremena. U suprotnom, karte se mogu rezervirati telefonom na 051 220 041.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.

Program 67. Ljetnih priredbi:

21. 06. 2023. (srijeda), Trg krčkih glagoljaša, 21.00

Otvorenje 67. Ljetnih priredbi: Ansambl Acoustic Project i Darija Auguštan – sopran

Program: Tradicija kroz prizmu sadašnjosti

Ansambl čine: Dani Bošnjak (flauta), Branko Mihanović (oboa), Nikola Fabijanić (saksofon), Mario Čopor (klavir), Stanislav Muškinja (udaraljke), Marco Graziani (violina), Val Bakrač (violina), Aleksandar Jakopanec (viola), Petar Kovačić (violončelo) i Dubravko Palanović (kontrabas)

Ulaz slobodan!

23. 06. 2023. (petak), Gradska riva, 22.00

Marko Tolja u pratnji ansambla

Program: Dear Mr. Sinatra

Ansambl čine: Ivan Popeskić, Henry Radanović, Branimir Gazdik, Ivan Pešut, Antonio Geček, Oliver Ereš i Marin Ferketin

Ulaz slobodan!

28. 06. 2023. (srijeda), Scena Zidine, 21.30

Komedija Večernja škola Željka Pervana – Posljednja Večernja

Predstavu izvode: Željko Pervan, Damir Folnegović, Ahmed El Rahim, Mladen Horvat i Zlatan Zuhrić-Zuhra

Cijena ulaznice: 20,00 eura

03. 07. 2023. (ponedjeljak), Scena Zidine, 21.30

Komedija 4 POZE – sretan svršetak, B glad produkcija

Tekst: Igor Weidlich

Režija: Igor Barberić

Glume: Borko Perić, Katarina Baban, Petra Kurtela i Filip Detelić

Cijena ulaznice: 13,00 eura

05. 07. 2023. (srijeda), Scena Zidine, 21.00

Predstava za djecu Carevo novo ruho, Teatar Naranča

Tekst: Igor Bojović

Režija: Majkl Mikolić

Glume: Irin Šime Rabar, Katja Rabar, Hana Schönfeld i Vlatka Rubil

Cijena ulaznice: 4,50 eura

10. 07. 2023. (ponedjeljak), Scena Zidine, 21.30

Komedija Beba, Kerekesh teatar

Tekst i režija: Ljubomir Kerekeš

Glume: Mirna Medaković Stepinac i Ljubomir Kerekeš

Cijena ulaznice: 15,00 eura

13. 07. 2023. (četvrtak), Atrij franjevačkog samostana, 21.30

Edin Karamazov, gitara/lutnja

Program: Confronting Silence

Ulaz slobodan!

17. 07. 2023. (ponedjeljak), Scena Zidine, 21.30

Komedija Tvorničke postavke, Kazalište Moruzgva

Tekst: Ivica Ivanišević i Marina Vujčić

Režija: Ksenija Marinković

Glume: Ana Begić Tahiri, Amar Bukvić, Iva Jerković i Ivan Čuić

Cijena ulaznice: 15,00 eura

19. 07. 2023. (srijeda), Scena Zidine, 21.00

Predstava za djecu Grimmix, Kerekesh teatar

Tekst i režija: Ljubomir Kerekeš

Glume: Mirela Videk (ili Lana Gojak Bajt), Iskra Jirsak, Zoran Pribičević i Jan Kerekeš

Cijena ulaznice: 4,50 eura

20. 07. 2023. (četvrtak), Crkva sv. Kvirina, 21.30

Vokalni ansambl Antiphonus i Petrit Çeku – gitara

Program: Romancero Gitano

Voditelj ansambla: Tomislav Fačini

Ulaz slobodan!

26. 07. 2023. (srijeda), Scena Zidine, 21.30

Politička komedija Glasnogovornik, Teatar Gavran

Tekst: Miro Gavran

Režija: Mladena Gavran

Glume: Vinko Kraljević i Zoran Pribičević

Cijena ulaznice: 15,00 eura

27. 07. 2023. (četvrtak), Scena Zidine, 21.30

Teo Mandžuka – gitara i Maria Keck – ples, pjevanje i perkusije

Program: Flamenco

Ulaz slobodan!

30. 07. 2023. (nedjelja), Scena Zidine, 21.30

Komedija/drama Realisti, Teatar Exit

Tekst: Jure Karas

Režija: Matko Raguž

Glume: Domagoj Ivanković, Nika Ivančić, Nikola Nedić,

Rok Juričić i Fabijan Komljenović

Cijena ulaznice: 15,00 eura

02. 08. 2023. (srijeda), Scena Zidine, 20.30

Predstava za djecu Vuk i sedmi kozlić, Kazališna družina Ivana Brlić-Mažuranić

Prema motivima priče braće Grimm

Adaptacija: Kristina Kegljen

Režija: Mario Kovač

Glume: Matej Safundžić, Valentina Srnojević i Darija Vlajnić

Cijena ulaznice: 4,50 eura

06. 08. (nedjelja), Crkva sv. Kvirina, 21.30

Núria Rial – sopran i Ansambl Les Cornets Noirs

Ansambl čine: Gebhard David (cornetto), Frithjof Smith (cornetto), Patrick Sepec (violončelo), Magnus Andersson (teorba) i Johannes Strobl (orgulje)

Ulaz slobodan!

07. 08. 2023. (ponedjeljak), Scena Zidine, 21.30

Komedija Istrijanske navade, Teatar Naranča

Tekst: Goran Mihovilović

Režija i adaptacija: Majkl Mikolić

Glume: Katja Rabar, Majkl Mikolić, Irin Šime Rabar, Mathilde Vukosavljević, Elizabeta Košeto, Vlatka Rubil i Gea Gallo

Cijena ulaznice: 15,00 eura

11. 08. 2023. (petak), Scena Zidine, 21.30

Robert Kolar – bariton, Kristina Kolar – sopran, Vanja Zelčić – sopran, Marko Fortunato – tenor, Igor Vlajnić – piano

Program: Ivan pl. Zajc, Nikola Šubić Zrinski – opera (Hrvatske scene)

Ulaz slobodan!

14. 08. 2023. (ponedjeljak), Scena Zidine, 21.30

Drama Ljubavna pisma, Kazalište Planet art

Tekst: Albert Ramsdell Gurney

Adaptacija i režija: Marko Torjanac i Slavica Knežević

Glume: Slavica Knežević i Marko Torjanac

Cijena ulaznice: 15,00 eura

16. 08. 2023. (srijeda), Scena Zidine, 20.30

Predstave za djecu Bajka o svjetioniku, Teatar Mjesec

Tekst, režija i gluma: Davor Kovač (ili Matija Major) i Antonia Šašo Brkanić

Cijena ulaznice: 4,50 eura

21. 08. 2023. (ponedjeljak), Scena Zidine, 21.30

Dobra večer, došao sam po vašu kćer, stand up Jana Kerekeša, Kerekesh teatar

Tekst, režija i gluma: Jan Kerekeš

Cijena ulaznice: 13,00 eura

24. 08. (četvrtak), Scena Zidine, 21.30

Marta Lončar – sopran i Igor Paro – lutnja/teorba

Program: Flow My Tears

Ulaz slobodan!

Galerija Decumanus

16. 06. – 06. 07. 2023.

LINK IN ART 9: Strukture

Dubravka Kanjski

AlgoRitam praznine

(crteži, računalne grafike, instalacije)

Radno vrijeme galerije: pon. – sub., 10.00 – 12.00; 20.00 – 23.00

Kustosica: Luisa Ritoša

Galerija Decumanus

07. – 27. 07. 2023.

LINK IN ART 9: Strukture

Sandra Ban

Molekular

(keramika, instalacije)

Radno vrijeme galerije: pon. – sub., 10.00 – 12.00; 20.00 – 23.00

Kustosica: Luisa Ritoša

Galerija Decumanus

28. 07. – 10. 08. 2023.

LINK IN ART 9: Strukture

Dajana Radoš

Otisci mijena

(grafike, knjige umjetnika)

Radno vrijeme galerije: pon. – sub., 10.00 – 12.00; 19.00 – 22.00

Kustosica: Luisa Ritoša

Galerija Decumanus

11. – 31. 08. 2023.

Romolo Venucci – od futurizma do apstrakcije

Radno vrijeme galerije: pon. – sub., 10.00 – 12.00; 19.00 – 22.00

Izložba se provodi u suradnji s: Muzejom Grada Rijeke i Maurom Stipanovim

Kustosica: Ema Makarun

error: Content is protected !!