Dar Krčanima: Predstavljena blagdanska izložba Udruge Rukotvorine Krk

Izloženo je mnogo zanimljivih radova, inspiriranih blagdanskim temama i nastalih različitim tehnikama, od reciklaže krčke vune i ostalih prirodnih materijala, pa sve do obrade keramike, s posebnim naglaskom na japansku Gyotaku tehniku  ili baltičku Obvara raku (glazurnu) metodu

U krčkoj Galerije Decumanus, 10. prosinca 2020. godine, postavljena je i otvorena blagdanska izložba članica Udruge Rukotvorine Krk pod nazivom Dar na kojoj su predstavljene brojne zanimljive rukotvorine inspirirane tradicijom adventa.

Svojevrsni nastavak prošlogodišnjih aktivnosti pretočenih u prigodnu izložbu predstavile su svojevrsne glasnogovornice Rukotvorina Krk Zdenka Doma i Renata Vojnić, a koje zajedno s ostalim članicama ovog vrijednog kreativnog kolektiva potpisuju i atraktivan postav.

Jako mi je drago, ističe Doma, da unatoč nezavidnim okolnostima javnosti možemo predstaviti značajan dio onog što smo kreirale tijekom ove godine, a što sigurno ne bi bilo moguće bez podrške koju su nam, sada već treću godinu za redom, pruža Centar za kulturu Grada Krka. Iako u Decumanusu nije izloženo sve čime raspolažemo (ostatak se može vidjeti u sjedištu udruženja na adresi Trg sv. Kvirina 1.), za ono što jest smatramo da nas zaista kvalitetno prezentira. A izloženo je mnogo zanimljivih radova, dodaje Vojnić, inspiriranih blagdanskim temama i nastalih različitim tehnikama, od reciklaže krčke vune i ostalih prirodnih materijala, pa sve do obrade keramike, s posebnim naglaskom na japansku Gyotaku tehniku koja podrazumijeva preslikavanje (ili otiskivanje) teksture riba ili baltičku Obvara raku (glazurnu) metodu u kojoj se na keramici istražuju mogućnosti korištenja smjese od vode, brašna, kvasca i šećera, jer u našem se udruženju svatko posvećuje onome što najviše voli, i što mu najbolje leži.

Kako je primarni cilj udruženja koje stoji iza ove izložbe koristiti prirodne i otpadne materijale s našeg otoka, u tom smjeru, i s tom idejom izrađivan je i najveći dio rukotvorina namijenjenih izlaganju. Ovčja vuna, keramika, tekstil, drvo, žica i staklo tek su neki od medija što su ih autorice primijenile kako bi uprizorile zaista najčarobnije doba u godini.

Postav ove prodajne izložbe ostaje otvoren sve do ponedjeljka, 21. prosinca, a javnosti je, uz nužno pridržavanje svih epidemioloških mjera, dostupan svakim radnim danom između 10.00 i 13.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net.

Izvor i foto: Grad Krk
error: Content is protected !!