2022. već srušila sve rekorde: Na otoku Krku se do kraja godine očekuje 5 milijuna noćenja

Porast u odnosu na 2019. godinu zabilježen je i u dolascima i u noćenjima, a ako se ovaj trend nastavi, do kraja godine na Krku se očekuje ostvarenje rekordnih više od 5 milijuna komercijalnih noćenja

Turistička zajednica Primorsko-goranske županije  i Turistička zajednica otoka Krka održale su danas u Marini Punat zajedničku konferenciju za medije, povodom ostvarenja odličnih rezultata u prvih devet mjeseci 2022. godine. Naime, dosad rekordna 2019. godina odlazi u povijest kao referentna, budući da ju je aktualna 2022. godina već do kraja rujna uspješno “srušila”.

U razdoblju od siječnja do rujna u svim smještajnim jedinicama otoka Krka zabilježen je porast u dolascima od 1,32% u odnosu na 2019. godinu. Također, u noćenjima se bilježi porast od 2,36% u odnosu na 2019. godinu, a ako se ovaj trend nastavi, do kraja godine na Krku se očekuje ostvarenje rekordnih više od 5 milijuna komercijalnih noćenja.

Konferencija za medije održana je u Marini Punat, Bistrou 9 bofora u prisutnosti predstavnika Turističke zajednice PGŽ, predsjednika Zlatka Komadine i direktorice  TZ PGŽ dr.sc. Irene Peršić Živadinov, predsjednika TZ otoka Krka Daniela Strčića, direktorice TZ otoka Krka Majde Šale, direktorice Marine Punat Renate Marević, te predstavnika  načelnika Općina, gradonačelnika Grada Krka kao i direktora otočnih turističkih zajednica.

Otok Krk nije slučajan odabir  za  ovu press konferenciju, kao ni Marina Punat. Kao što su istaknuli nadležni, Krk već godinama razvija odgovorni i održivi turizam, vodeći je turistički otok na cijelom području PGŽ ali i na Jadranu po  ostvarenim turističkim rezultatima, a to potvrđujuju  i danas predstavljenim rezultatima. Otok Krk  ostaje najjača otočna  destinacija  Kvarnera  s ostvarenjima  u ovom proteklom razdoblju sa više od 859 tisuća dolazaka i više od 4,9 milijuna noćenja.

Marina Punat je pak prva i najnagrađivanija marina na istočnoj strani Jadrana, osnovana 1964.  u okrilju brodogradilišta Punat u jednoj od prirodno najzaštićenijih uvala na otoku Krku. Ovaj nautički resort je poznat po kontinuiranom, održivom razvoju i inovativnim tehnološkim rješenjima u upravljanju marinom, brizi za gosta i brodove i, prije svega, po opsežnim ulaganjima u sigurnost i zaštitu okoliša.

Sjajni turistički rezultati mogu se potvrditi i na cijelom području Primorsko goranske županije – rujan je naime 8% bolji od rujna dosad rekordne 2019. godine. Tijekom rujna u komercijalnom smještaju ostvareno je 1,8 milijuna noćenja, a ukupno u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju je ostvareno 2,1 milijuna noćenja.

Krk najuspješniji po broju noćenja

Najviše noćenja je ostvareno upravo na otoku Krku i to preko 800 tisuća noćenja, nakon kojeg slijede cresko-lošinjski otoci s 420 tisuća noćenja, Crikveničko-vinodolska rivijera s 310 tisuća noćenja te otok Rab s 240 tisuća noćenja.

Obiteljski smještaj je u rujnu 2022. godine ostvario preko 830 tisuća noćenja, što je u usporedbi s rujnom 2019. godine 22% više. Kampovi i ovog mjeseca nastavljaju s ostvarivanjem odličnih rezultata, ukupno je u svim kampovima na Kvarneru ostvareno 15% više noćenja u odnosu na isti mjesec 2019. godine. U razdoblju od siječnja do rujna, u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju, ostvareno je 17,4 milijuna noćenja, dok je u komercijalnom smještaju ostvareno 14,86 milijuna noćenja što je 1% više u odnosu na 2019. godinu.

Prema broju ostvarenih noćenja, najposjećenije subregije bile su otok Krk s 6,2 milijuna noćenja, Cresko-lošinjski otoci s 3,3 milijuna noćenja te Crikveničko-vinodolska rivijera s 2,9 milijuna noćenja, a nakon njih slijede otok Rab s preko 2 milijuna noćenja, Opatijska rivijera s 1,8 milijuna noćenja, Riječko područje s nešto više od 880 tisuća noćenja te Gorski kotar koji sa 110 tisuća noćenja nastavlja s rastom u broju noćenja (16% više u odnosu na 2019. godinu). Prema broju noćenja, glavna tržišta su nam i dalje Njemačka, Slovenija, Hrvatska, Austrija, a nakon njih slijede Italija, Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Nizozemska. U usporedbi s 2019. godinom gosti iz Njemačke i dalje drže 1. mjesto te su u devet mjeseci ove godine ostvarili 14% više noćenja u odnosu na rekorde iz 2019. godine.

Prema ostvarenom broju noćenja u smještaju, na prvom su mjestu objekti u domaćinstvu s ostvarenih 7,75 milijuna noćenja, što je 3% više u odnosu na 2019. godinu, zatim slijede kampovi 3,85  milijuna noćenja (7% više) i hoteli s 2,95 milijuna noćenja.

Najveći porast u broju noćenja i dalje bilježe objekti visoke kategorije (5 zvjezdica), pa su tako zabilježeni porasti od 63% u objektima u domaćinstvu (u odnosu na rekordnu 2019. godinu), zatim 17% u kampovima, te 12% u hotelima.

Vrijedan je podatak da kampovi s 5 zvjezdica imaju popunjenost od  156 dana, iako su kampovi u prosjeku popunjeni 82 dana.

Turizam kao vodeća industrija PGŽ; daljnja ulaganja u otok Krk

”Otok Krk s 32 posto ukupno ostvarenog turističkog prometa u našoj županiji zadržao je svoju lidersku poziciju kao turistički najrazvijenija mikro regija u PGŽ, kao vodeći turistički otok Kvarnera ali i cijelog Jadrana. Duga tradicija bavljenja turizmom, promišljena strategija turističkog razvoja s naglaskom na odgovorni i održivi turizam, ulaganje u nove turističke kapacitete  kao i dobra prometna povezanost te povećanje broja avio linija  preko Zračne luke Krk donose i ovako dobre rezultate na čemu vam čestitam.  Primorsko-goranska županija  izrazito je turistički orijentirana regija, nama je turizam jedna od bitnih poluga razvoja i zato pozdravljamo svaku investiciju koja podiže razinu turističkih usluga, otvara nova radna mjesta, povećava broj smještajnih jedinica. Raduje nas jer zadnjih  godina bilježimo snažan investicijski zamah u hotelskom sektoru, nautičkom turizmu, kampingu, imamo i   značajan porast ulaganja u kvalitetu smještaja privatnih iznajmljivača što podiže vrijednost i atraktivnost cijele destinacije. Učinjen je i iskorak u marketinškim aktivnostima, brendiranju destinacija, promociji novih turističkih ruta, a sve je to donijelo jako dobar ukupan turistički rezultat ovogodišnje sezone po kojima je PGŽ i dalje među tri najrazvijenije turističke regije u Hrvatskoj.  Posebno veseli činjenica značajnog porasta gostiju u mjesecima van glavne sezone što nas približava glavnom cilju ukupnog turističkog sektora Kvarnera – cjelogodišnjem turizmu. Naša Županija za to ima itekako velik potencijal,  jedinstveni spoj zelenog i plavog, mora i gorja, naš geografski položaj, razvijenu prometnu infrastrukturu, tradiciju, kulturno bogatstvo,  čist zrak, more, stoljetnu tradiciju turizma, obrazovan i stručan kadar. Imamo dakle sve preduvjete da turizam bude vodeća industrija Županije koja će generirati i razvoj drugih sektora” – izjavio je predsjednik TZ PGŽ Župan Zlatko Komadina.

“Pozdravljam i naše domaćine Marinu Punat, čestitam Vam što ste  prepoznali potencijal nautičkog turizma na našem prelijepom Kvarneru te imali viziju i  poduzetničku hrabrost  za osnivanje jedne od prvih marina na hrvatskoj obali, te stalnim ulaganjima  Punat učinili liderom nautičkog turizma na našoj obali Jadrana”, dodao je Komadina, dok je načelnik Općine Punat Daniel Strčić upozorio na važnost daljenjeg razvoja otoka Krka.

Naime, kako je istaknuo Strčić, broj ljudi u ljetnim mjesecima na otoku se upeterostručuje u odnosu na zimski dio godine, što predstavlja ogromno opterećenje za komunalnu infrastrukuturu, vodne resurse, cestovne pravce i sve ostale segmente života na otoku. Stoga daljnje povećanje broja turista u vršnim mjesecima nije cilj, ali jest povećanje kvalitete smještaja i usluge, jačanje predsezone i postsezone te nužna ulaganja u nove prometnice – prvenstveno u Plavu magistralu, koja bi trebala pružiti alternativnu preopterećenoj državnoj cesti D102.

Gotovo polovica otočnih noćenja u Krku i Baški

Na otoku Krku u razdoblju prvih 9 mjeseci u komercijalnom  smještaju ostvareno je 859.191 tisuća dolazaka  i 4.958.172 milijuna noćenja, što je za 22,53% više u odnosu na 2021. godinui za 2,36% više u odnosu na 2019. godine.

Ukoliko pribrojimo i nekomercijalna ostvarenja (kuće za odmor, stanovi za odmor i prijatelji) onda  govorimo o ostvarenjima na  razini  6.229.276  milijuna noćenja.

Po smještajnim kapacitetima  najveći broj dolazaka i noćenja  na otoku Krku  ostvareno je u obiteljskom smještaju, 2,5 milijuna  noćenja  koji ima  51,40% učešća u ukupnom turističkom prometu  na otoku,  te u kampovima 1,6 milijuna noćenja   koji  imaju učešće 32,68% u ukupnom turističkom prometu, dok hoteli sudjeluju sa 15,13%, a ostvareno je  750 tisuća noćenja.

U svim smještajnim jedinicama otoka Krka zabilježen je porast u dolascima za 26% u odnosu na 2021.g. i 1,32% u odnosu na 2019.g. U noćenjima porast je od 22,53% u odnosu na 2021. godinu i 2,36% u odnosu na 2019. g.

Najveći broj dolazaka i noćenja  ostvareno je u gradu Krku 1,3 milijuna noćenja i u Baški 995 tisuća, a zajedno čine  47% ukupnih noćenja otoka Krka. U obiteljskom smještaju najveći je broj noćenja ostvareno u gradu Krku (585 tisuća) i u Malinskoj (533 tisuća)   kod kampova  najveći broj  noćenja ostvareno je u gradu Krku (599 tisuća) i u Omišlju (383 tisuće), dok je u hotelima najveći broj noćenja  ostvareno u  općinama Omišalj (222 tisuće) i Baška (165 tisuća).

U nekomercijalnom smještaju, najveći broj noćenja ostvareno je u općini Dobrinj  i u Malinskoj, koji ukupno imaju učešće 55% u ukupnim noćenjima nekomercijalnog smještaja.

Veseli činjenica da su Nijemci ostali vjerni otoku Krku sa  udjelom većim od 36%  u ukupnim noćenjima (1,8 milijuna noćenja) slijede Austrijanci (574 tisuće noćenja) sa učešćem od 12%, Slovenci (470 tisuća noćenja)  sa 11% i Talijani  (316 tisuća noćenja) koji su se u velikom broju vratili na otok Krk i njihovo učešće je poraslo na više od 6%.

Tradicionalna tržišta su u povećanju u odnosu na 2021. godinu, dok su Njemačka i Češka premašile i 2019. godinu.

Domaći gosti u dolascima ostvaruju učešće od 6,81%, a strani 93,19%, dok u noćenjima domaći otvaraju 4,79% i strani 95,21%.

Krk s učešćem od 32% vodi u ukupnom prometu PGŽ, vodeći i u Hrvatskoj

Zahvaljujući tako dobrim rezultatima, otok Krk ostaje s učešćem od 32% u ukupnom prometu Primorsko goranske županije, a  shodno podatku da se u  ukupnom  prometu  u Hrvatskoj gotovo 33%  ostvaruje na otocima, otok Krk  zasigurno od svih otočnih sredina ostaje najjači po realizaciji turističkog  prometa.

Do kraja godine se očekuje ostvarenje više od 5 milijuna komercijalnih noćenja, a što će ukoliko se i ostvare biti rekordna turistička godina.

Grupacija Marina Punat  povezuje Brodogradilište Punat, Marina Punat Hotel & Resort, Marina Commerce i manja povezana društva. Grupacija zapošljava direktno više od 150 radnika tijekom ljetne sezone, dok kontinuirano tijekom godine ovdje radi najmanje njih 130. Uz grupaciju je ugovorom vezano i gotovo četrdesetak ugovornih partnera i kooperanata te desetak čarter baza što broj zaposlenih na području ovog nautičkog resorta povećava za još 140 djelatnika.

Tijekom cijele godine je u marini moguće dobiti sve potrebne servisne i nautičke usluge za plovilo, ali i za goste – dok se u servisnoj zoni Marina Punat Grupe – brodogradilištu Punat sa stoljetnom tradicijom poslovanja – plovila pripremaju za nadolazeće zimsko razdoblje, nautičari i njihove obitelji i gosti vrijeme mogu provoditi smješteni u luksuznom malom hotelu Kanajt i pripadajućim bungalovima  u hladovini maslinika, uz bazen ili odmarati u wellness i spa zoni hotela. Među gostima marine popularno je okupljalište bistro&pizzeria „9 bofora“, a marina je poznata je i po á la carte restoranu Marina koji se upravo ove zime iz temelja iznova gradi – investicija je “teška” 32 milijuna kuna, a još veći iznos ulaže se u brodogradilište Marina Punat Grupe – koje gradi veliki bazen za novi travel lift od 500 t i 16 m širine, jedini te vrste na ovom dijelu hrvatske obale.

2022. godina rekordna i u Marini Punat

Najveća marina sjevernog Jadrana i nositeljica prve Plave zastave u Hrvatskoj, stalna je luka za više od 1400 brodica i jahti čiji vlasnici ovu marinu smatraju prvom nautičkom adresom i svojim drugim domom.

“A kada se osvrćemo se rezultate, sa zadovoljstvom utvrđujemo da prema svim ključnim pokazateljima bilježimo rast – i ove godine nadmašili smo sve prethodne:

– marina već godinama ima potpuno rasprodane kapacitete stalnih, godišnjih vezova;

– prihod od dnevnog najma vezova i usluga pruženih za brodove u tranzitu za 10% premašio je prošlogodišnji.

– posebno raduje činjenica da je prihod od ugostiteljskih usluga već u kolovozu premašio cjelogodišnji rezultat 2021., ali i 2019. godine (2020. ne uzimamo za usporedbu zbog razdoblja u kojem su mjere ograničenja uslijed pandemije bile na snazi)

– brojke dolazaka i noćenja u objektima društva Marina Punat Hotel & Resort (u hotelu i bungalovima) premašile su 2019. godinu za više od 10% u istom, promatranom razdoblju (siječanj-rujan)

– povećan je i obim poslova u našem brodogradilištu, broj narudžbi radova na plovilima i opremi raste”, ističe direktorica Marine Punat Renata Marević.

Trendovi pokazuju rast, već izvjesno vrijeme liste želja evidentiraju se na čekanju, a rani  booking hotelskog kapaciteta je već krenuo za iduću sezonu, 30% glavne sezone je rezervirano.

“U fokusu je rješavanje pitanja produženja koncesijskih ugovora za brodogradilište i marinu, nadamo se i aktivno radimo na tome da novim Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama reguliramo, ako ne produženje ugovora, a  ono barem obeštećenje – nužna je regulacija naknade svih osnovanih ulaganja društva postojećeg koncesionara, ali i koristi koje stječe novi koncesionar, u slučaju promjene ugovora o koncesiji. Nadamo se da će država prepoznati stratešku važnost nautike za hrvatski turizam, kao i uvažiti naše potrebe za daljnjim ulaganjima, valorizirati dosadašnja ulaganja u infrastrukturu marina, ljudske resurse te goodwill koji je mukotrpno stvaran godinama”, napominje Marević.

error: Content is protected !!