Županija nabavlja brze antigenske testove za ordinacije primarne zaštite, apel na građane da se cijepe

Pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić najavila je kako PGŽ ovaj tjedan nabavlja 8.000 brzih antigenskih testova koji će biti raspoređeni u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite kako bi se povećao obuhvat testiranja, a samim time i brže otkrivanje zaraženih

Župan Zlatko Komadina otvarajući redovni susret s novinarima, apelirao je na građane, a pogotovo mlade da budu disciplinirani, pridržavaju se epidemioloških mjera jer pandemija i dalje tinja i to u novom, zaraznijem soju. „Imamo odlične turističke rezultate, porast prometa od 40 posto i ne bi bilo dobro da to ugrozimo. Još smo uvijek u zelenom, važno je to održati i radi sezone, ali i radi našeg zdravlja“, poručio je župan.

Govoreći o odlukama s prošlotjednog kolegija rekao je da usprkos činjenici da Skupština još nije konstituirana Županija funkcionira. Tako je raspisan Javni poziv za dodjelu sredstava putem pokroviteljstva, financiranja manifestacija i drugih događanja koja se provode od 01.07.-31.12.2021. godine i od općeg su značaja za Primorsko-goransku županiju. Za tu svrhu PGŽ je osigurala iznos od 400.000,00 kuna, dok je u prethodnom javnom pozivu s početka ove godine dodijeljeno gotovo milijun kuna. Župan je također izvijestio da je u javnu raspravu upućen prijedlog rebalansa proračuna kojim se povećavaju rashodi i izdaci za 143,2 milijuna kuna.

„Imamo porast prihoda, rashoda i gubitaka koji se najvećim dijelom odnose na zdravstvo, a kao posljedica pandemije. Imamo sreće da nam raste i prihodovna strana te s viškom iz prošle godine možemo pokriti te gubitke, ali i povećati pojedine stavke na rashodovnoj strani Proračuna. Kao što sam rekao, rebalans je u javnoj raspravi te pozivam sve zainteresirane da se uključe. Čim Skupština bude konstituirana uputit ćemo ga na raspravu i usvajanje“, rekao je župan.

Pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić najavila je kako PGŽ ovaj tjedan nabavlja 8.000 brzih antigenskih testova koji će biti raspoređeni u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite kako bi se povećao obuhvat testiranja, a samim time i brže otkrivanje zaraženih. Naglasila je da je to jako važna mjera prevencije u situaciji pojave novog soja virusa. Cilj je postići 1200 testiranja dnevno i to će sigurno pomoći u pravovremenom detektiranju oboljelih i sprječavanju daljnjeg širenja zaraze.

Pročelnica je izvijestila i o provedenom projektu „Unapređenje primarne zdravstvene zaštite na otocima Primorsko-goranske županije“ financiranog iz europskih strukturnih i investicijskih fondova konkurentnost i kohezija 2014.-2020. PGŽ je kroz taj projekt povukla 2,6 milijuna kuna, a s tim je sredstvima nabavljena dijagnostička oprema za ordinacije na otocima, zatim veći broj defibrilatora te ugrađen lift u Domu zdravlja Mali Lošinj.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović najavio je da će u petak u Centru Zamet biti dan otvorenih vrata te se u vremenu od 9 do 18 sati mogu doći cijepiti svi koji to još nisu. Dostupne će biti sve vrste cjepiva i Mićović apelira građane da se odazovu. „Pandemija je još uvijek tu, iskustva drugih zemalja govore da ovaj novi soj, puno zarazniji, postaje dominantan. Imamo na raspolaganju moćno sredstvo zaštite, cjepivo, a jedini način da se pandemija zaustavi je da imamo procijepljeno 75 posto stanovništva. Mi u PGŽ smo trenutno na 49,45 posto cijepljenih prvom dozom odrasle populacije, a drugom 37,36 posto. Obolijevaju osobe koje nisu cijepljene, a nažalost neki od njih i umru. Zato apeliram, cijepite se kako bi spriječili transmisiju virusa i ponovni rast oboljelih“, poručio je Mićović. Dodao je kako je tijekom vikenda  u hitnoći testirano 198 osoba, među kojima je jedna Covid pozitivna. Oboljela osoba je starija od 65 godina i nažalost, nije cijepljena.

error: Content is protected !!