Jučer testirani samo hitni slučajevi, na Krku nema novozaraženih

“Sustav KBC spreman je i za prihvat većeg broja novooboljelih Covid 19 pacijenata i naši stanovnici mogu biti sigurni da će dobiti odgovarajuću skrb”, rekao je ravnatelj KBC Rijeka Alen Ružić.

Kako je izvijestio ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović u Županiji su danas 64 novozaražene i 162 ozdravljene osobe. Dodao je da se tijekom nedjelje testiraju i obrađuju samo hitni slučajevi prilikom bolničkog prijema pa je tako jučer testirano 168 osoba. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ je danas nešto manji i iznosi 1462. “Važno je reći kako udio starijih osoba u ukupnom broju zaraženih niti danas ne raste već stagnira na prosjeku od 14 posto. Već nekoliko dana imamo, nažalost, rast trenda novooboljelih što će dovesti i do povećanog broja hospitaliziranih koji se kreće oko 6 posto od ukupno oboljelih”, rekao je Mićović. I dalje je, dodaje, među novozaraženima daleko najveći udio radno aktivnog stanovništva, a školske djece između 14 i 16 posto.

“Sustav KBC spreman je i za prihvat većeg broja novooboljelih Covid 19 pacijenata i naši stanovnici mogu biti sigurni da će dobiti odgovarajuću skrb”, rekao je ravnatelj KBC Rijeka Alen Ružić. Dodao je da se trenutno u Covid odjelima KBC liječi 86 osoba od kojih je 13 na respiratoru. Pohvalio je i veliki odaziv studenata Medicinskog fakulteta i zdravstvenih studija na poziv KBC da volontiraju na Covid odjelima. Do sada ih se javilo 170 i oni će biti organizirani kao sastavni dio timova. I Ružić je pohvalio jako dobru funkcionalnu integraciju cjelokupnog županijskog zdravstvenog sustava u borbi s epidemijom koronavirusa.

Pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić istaknula je da je zadnjim rebalansom županijskog proračuna osigurano dodatnih 3 milijuna kuna zdravstvenim ustanovama za povećane rashode u suzbijanju pandemije koronavirusa. Tako će se, između ostalog izdvojiti dodatnih 400.000 kuna Zavodu za hitnu medicinu čiju djelatnost Županija na godišnjoj razini sufinancira s oko 5 milijuna kuna te 2,4 milijuna Domu zdravlja. Najavila je da će se za realizaciju treće faze projekta Lječilišta Veli Lošinj, umjesto planiranog kreditnog zaduženja same ustanove, potrebna sredstva osigurati u proračunu PGŽ. Pročelnica je i najavila kako će Stožer CZ PGŽ razmotriti uvođenje dodatnih mjera na području PGŽ te uputiti prijedlog Nacionalnom Stožeru.

error: Content is protected !!