Župan Zlatko Komadina na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina

Na prijedlog župana, na sastanku je dogovoreno da školska godina počinje 9. rujna umjesto 2. rujna, a premijer je zamolio ministra Fuchsa da promijeni odluku koji je zamolio županije da pošalju dopis s prijedlogom odgode početka školske godine koji će potom dati na savjetovanje

Župan Zlatko Komadina sudjeluje na sastanku hrvatskih župana te predstavnika Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina s Vladom RH koji se danas održava u Sisku.

Predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i ministru turizma i sporta Tončiju Glavini uručio je materijal s planom projekta Skijaške dvorane u Mrkoplju koji je prošli tjedan Općina Mrkopalj predstavila javnosti te ih ukratko upoznao s investicijom koja je važna u kontekstu razvoja skijanja te sportsko-turističkih sadržaja Mrkoplja, Primorsko-goranske županije i cijele Hrvatske.

Tijekom rasprave, iznio je kritiku na Vladinu politiku decentralizacije koju je nazvao dekoncentracijom. Naglasio je da županije dobivaju poslove koje rade u ime i za račun države te da taj sustav ograničava rast razvijenih županija. Takav model, kaže Komadina, poguban je za Grad Zagreb, Primorsko-goransku, Istarsku i ponekad Dubrovačko-neretvansku i Zagrebačku županiju, jer po indeksu razvijenosti nerijetko ne mogu ostvariti sufinanciranje na Europskim fondovima, a nisu korisnice ni Fonda fiskalnog poravnanja iz državnog proračuna.

Župan je pozdravio rast plaća kroz porez na dohodak međutim ukazao da se županijski proračuni ne mogu usmjeriti na razvojne projekte jer moraju pratiti troškove upravljanja sustavom. Kako je istaknuo, iznosi decentraliziranih sredstava ne prate povećanje troškova što rezultira time da županije porastom prihoda kroz porez na dohodak pokrivaju gubitke u zdravstvu kako bi održale djelatnost hitne medicine i primarne zdravstvene zaštite. U slučaju PGŽ-a, radi se o iznosu od preko 10 milijuna eura, napomenuo je Komadina i predložio da država poveća županijama bilančna prava i iznose decentraliziranih sredstava jer bi im se tako oslobodila sredstva za financiranje razvojnih projekata.

O temi obnove i revitalizacije potresom pogođenih područja izvijestio je potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro informirao je o ublažavanju posljedica vremenskih nepogoda u poljoprivredi, dok je ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković govorila o mjerama za borbu protiv klimatskih promjena.

Jedna od tema bile su i aktivnosti daljnjeg unapređenja sustava obrazovanja o čemu je govorio ministar Radovan Fuchs, dok je ministar zdravstva Vili Beroš dao informaciju o ulozi različitih dionika u razvoju primarne zdravstvene zaštite.

Na prijedlog župana, na sastanku je dogovoreno da školska godina počinje 9. rujna umjesto 2. rujna, a premijer je zamolio ministra Fuchsa da promijeni odluku koji je zamolio županije da pošalju dopis s prijedlogom odgode početka školske godine koji će potom dati na savjetovanje.

error: Content is protected !!