Na riječkom Korzu otvorena izložba “Dragi Česi, šaljemo pozdrav iz Hrvatske”

Otvorenju izložbe nazočili su veleposlanik Češke u Republici Hrvatskoj Nj.E. Milan Hovorka, zamjenica župana Marina Medarić, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i predsjednica Češke besede u Rijeci Snježana Husak

Na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavljena je izložba Dragi Česi, šaljemo pozdrav iz Hrvatske koja govori o pomoći koju je Češka pružila stotinama djece iz Daruvara i okolice ponudivši im utočište dok je u njihovoj zemlji bjesnio rat. Autori izložbe ne zaboravljaju ni na pomoć koja je Česima stigla iz Hrvatske kad su Češku zadesile poplave i tornado.

Otvorenju izložbe nazočili su veleposlanik Češke u Republici Hrvatskoj Nj.E. Milan Hovorka, zamjenica župana Marina Medarić, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i predsjednica Češke besede u Rijeci Snježana Husak.

Veleposlanik Hovorka kazao je kako je izložba svoju premijeru imala početkom svibnja u Pragu, a tijekom lipnja gostovala je u Brnu. Od samog početka pripreme izložbe namjera autorskog tima je bila da ju postave u Rijeci, a također će gostovati u još nekoliko gradova uključujući Daruvar i Bjelovar.

“Izložba govori o pomoći koju je Češka pružila Hrvatskoj spašavajući 1.500 djece i majki koji su ostali bez doma u Domovinskom ratu nudeći im zaštitu. Izložba također govori o tome kroz sjećanja neposrednih sudionika prijevoza djece i majki u Češku. Danas u Hrvatskoj imamo jednog formalnog veleposlanika Milana Hovorku, ali uz njega još 1.500 neformalnih veleposlanika koji su bili u Češkoj tijekom ovog rata. Ali izložba ne završava samo time. Kada su Češku pogodile katastrofalne poplave pomoć je došla iz cijelog svijeta ali također i Hrvatske. O tome također govori izložba. Ona nema namjeru pokazati čitavu širinu češko-hrvatskih odnosa koji su izuzetno dobri, već govori o ove dvije priče o pomoći jedni drugima”, istaknuo je Hovorka.

Riječi zahvale uputila je zamjenica Medarić naglasivši ulogu češke manjine u PGŽ-u i prijateljstvo između naših naroda, a gradonačelnik Filipović je kazao kako je ova izložba dobar primjer kako kulturna suradnja i povijesne veze između naših naroda mogu obogatiti naše živote i učvrstiti prijateljstvo.

“Pravi se prijatelj poznaje po tome kako reagira u nevolji. Sudeći prema pomoći koju je Češka pružila stotinama djece iz Daruvara i okolice, nudeći im utočište u vrijeme rata s jedne strane, i pomoći koja je iz Hrvatske stigla u Češku kada su ovu zemlju zadesile poplave i tornado, nema sumnje da se ovdje radi o pravome prijateljstvu”, zaključio je Filipović.

Izložba se održava pod zaštitom potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Republike Češke Víta Rakušana, ministra vanjskih poslova Republike Češke Jana Lipavskog, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davora Božinovića te Grada Rijeke.

error: Content is protected !!