Župan Komadina uputio čestitke povodom Dana sv. Florijana: Vatrogastvo je stožerna snaga civilne zaštite

Dan Svetog Florijana obilježava se 4. svibnja, a štuje se kao zaštitnik pekara, pivara, bačvara, vrtlara, kovača, dimnjačara, vatrogasaca, vojnika, utopljenika, zaštitnik vjernika od požara, nevremena, protiv neplodnosti polja, poplava, opekotina, oluje, suše itd

Povodom Dana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, župan Zlatko Komadina sa suradnicima primio je predstavnike Vatrogasne zajednice PGŽ predvođene njezinim zapovjednikom Mladenom Šćulcem, čije je skorašnje umirovljenje bila prilika i za zahvalu zapovjedniku na predanom radu i nesebičnom zalaganju na razvoju vatrogastva na području naše županije.

„Čestitam dan svetog Florijana našim vatrogascima, posebno g. Šćulcu koji odlazi u zasluženu mirovinu s mjesta županijskog vatrogasnog zapovjednika. Suradnja s našim vatrogascima kao čelnom stožernom snagom sustava civilne zaštite je izvrsna”, istaknuo je župan.

Uz župana Komadinu, goste je primila i resorna pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine Ermina Duraj, dok su u pratnji zapovjednika Šćulca bili predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Slavko Gauš, zamjenik Velibor Topolovec i tajnik Nikola Tramontana te zamjenik zapovjednika JVP Rijeka Dario Gauš.

Upitan o spremnosti sustava za požarnu sezonu, predsjednik Gauš rekao je da moraju biti spremni svih 365 dana u godini, a govoreći o trenutnim snagama, naveo je da rapolažu sa šest vatrogasnih postrojbi s oko 270 profesionalnih vatrogasaca i 60 DVD-ova s oko tisuću obučenih dobrovoljaca. Dodatno, broj se povećava za mladež i podupirajuće članove te raste i na preko nekoliko tisuća ljudi u vatrogastvu.

“Mladeži ima i naša društva najviše se uzdaju u njih. Svi koji se na bilo koji način uključuju u rad dobrovoljnih vatrogasnih društava posvećuje im se velika pažnja, jer nam je jasno da bez tog segmenta naše postrojbe ne mogu opstati. Iz tog razloga, na razini županije, školujemo 20 do 30 osoba svake godine. Ovim putem pozivam sve zainteresirane da se pridruže”, kazao je Šćulac.

Na upit ostaje li i nakon mirovine još prisutan u vatrogastvu, zapovjednik Šćulac odgovorio je potvrdno, točnije da ostaje biti predsjednik u Područnoj vatrogasnoj zajednici Liburnije te kao predsjednik DVD-a Opatija dok je u osvrtu na više od 30 godina u vatrogastvu izdvojio činjenicu da je najviše napredovala zaštitna oprema koju je nekad činio samo kožni kaput, a danas je riječ o sofisticiranim odijelima i izolacijskim aparatima.

Tijekom prijema istaknuto je i da Županija godišnje za redovnu vatrogasnu djelatnost izdvaja 330 tisuća eura te 120 tisuća eura za uređenje Vatrogasnog centra Šapjane. Povrh navedenog, ove godine u proračunu su predviđena i dodatna sredstva u iznosu od 530 tisuća eura za nabavku vatrogasnih vozila čime se ukupni iznos sredstava namijenjenih vatrogastvu za 2024. godinu penje na gotovo milijun eura.

Dan Svetog Florijana obilježava se 4. svibnja, a štuje se kao zaštitnik pekara, pivara, bačvara, vrtlara, kovača, dimnjačara, vatrogasaca, vojnika, utopljenika, zaštitnik vjernika od požara, nevremena, protiv neplodnosti polja, poplava, opekotina, oluje, suše itd.

error: Content is protected !!