Župan Komadina: Strože mjere moralo se uvesti kako bi sačuvali zdravlje stanovnika, bolnički sustav, ali i turističku sezonu

“Uz poštivanje ovih mjera, kao i nastavkom cijepljenja, nadajmo se i smirivanju ove krajnje ozbiljne zdravstvene i epidemiološke situacije“, poručio je župan. 

Zbog novih epidemioloških mjera koje su od danas na snazi u Primorsko-goranskoj županiji, a koje, između ostalog, zabranjuju sva javna okupljanja i događanja, redoviti press kolegij održan je preko zoom platforme. Kako je uvodno naglasio župan Zlatko Komadina mjere koje znače i djelomično zatvaranje Županije bile su nužne u situaciji velikog rasta broja novooboljelih koji se prelio i na bolnički sustav. Iz tog razloga već prošli tjedan pri opatijskoj Thalassotherapiji otvoren je i sekundarni Covid odjel. „Zahvaljujem građanima na razumijevanju jer su sve ove mjere isključivo usmjerene spašavanju zdravlja naših stanovnika, bolničkog sustava, ali i turističke sezone. Nadajmo se da će mjere donijeti i rezultat, a to najviše ovisi o odgovornosti samih građana. Zahvaljujem i medicinskim djelatnicima u svim sastavnicama zdravstva u našoj Županiji na iznimnim naporima koje ulažu u ovom trećem epidemijskom valu. Uz poštivanje ovih mjera, kao i nastavkom cijepljenja, nadajmo se i smirivanju ove krajnje ozbiljne zdravstvene i epidemiološke situacije“, poručio je župan.

Podsjetio je također da smo i u tjednu u kojem se tradicionalno obilježava Dan županije. „Umjesto svečane akademije imamo nažalost epidemiju. Ujedno smo i na kraju četverogodišnjeg mandata kojeg su obilježile brojne investicije u svim resorima iz naše nadležnosti. Mandat zaključujemo dovršetkom tri kapitalne investicije, dogradnje i rekonstrukcije škole Jelenje-Dražice sa sportskom dvoranom, što je generacijski projekt za cijelu Grobinštinu, novog objekta Doma zdravlja u Novom Vinodolskom i jedinstvenog projekta iz područja zaštite i promocije naše prirodne baštine, Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici koji će kroz koji dan biti i otvoren. Dogradili smo i školu u Matuljima, otvorili Dom za starije osobe u Rabu, pokrenuli veliki investicijski ciklus u lukama, nastavili s ulaganjima u izgradnju i rekonstrukciju Lječilišta Veli Lošinj. Ovaj mandat obilježila je i velika investicija u kulturnu baštinu, projekt Putovima Frankopana koji je obuhvatio revitalizaciju 17 kaštela i 3 sakralna objekta. Sudjelovali smo i u provedbi projekta Rijeka 2020 koji je donio i niz kapitalnih investicija u okviru art kvarta u Benčiću. A to je tek dio svega što se projektno, programski i investicijski odradilo kroz protekle četiri godine“, rekao je župan.

Pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić najavila je i nastavak ulaganja u projekte kulture. Naime, kako je rekla u fazi potpisivanja je građevinska dozvola za potpunu obnovu i rekonstrukciju Guvernerove palače što je projekt vrijednosti preko 100 milijuna kuna. “S obzirom da se radi o zaista velikom, financijski zahtjevnom projektu, prijavit ćemo ga na europske fondove čim se otvori mogućnost za apliciranje. Kroz ovaj projekt bit će rekonstruirana cijela palača, stavit će se u funkciju i do sada neiskorišteni prostori te stvoriti uvjeti za modernu, multimedijalnu prezentaciju bogate muzejske građe Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja“, rekla je Šišić. Također je izvijestila da je Ministarstvo kulture i medija u okviru financiranja javnih potreba u kulturi odobrila 300.000 kuna za novi stalni postav Muzejske zbirke Kastavštine koja u Kastvu djeluje od 1981.godine. Isti iznos sredstava osigurat će i Primorsko-goranska županija, kao i Grad Kastav što će omogućiti potpuno novu, modernu prezentaciju bogatog kulturno-povijesnog života Kastavštine. Resorno ministarstvo također je odobrilo i 100.000 kuna za realizaciju druge i treće faze uređenja Memorijalnog centra Lipa pamti koji će obuhvatiti obnovu i širenje muzejskog prostora u samo mjesto Lipa, takozvani Muzej izvan Muzeja, što predstavlja integraciju ovog jedinstvenog memorijalnog muzejskog postava sa zajednicom.

O aktualnoj epidemiološkoj situaciji izvijestila je epidemiologinja iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Danijela Lakošeljac. Tijekom jučerašnjeg dana u hitnoći je obrađeno 236 uzoraka među kojima je 33 ili 14 posto, Covid pozitivnih.  Ozdravilo je 337 osoba pa je trenutni broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ nešto manji i iznosi 2904. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a Rijeka broj hospitaliziranih pacijenata koje se liječe od COVID-19 bolesti je povećan za 9 osoba te se  trenutno na bolničkom liječenju nalazi 208 bolesnika od kojih je 17 na respiratoru. U sekundarnom COVID-19 centru, Thalassotherapiji Opatija nalazi se 17 pacijenata, dakle 5 manje nego jučer. Tijekom jučerašnjeg dana preminula je jedna osoba u KBC-u od COVID-19 bolesti. No, kako je rekla dr. Lakošeljac stvarnu epidemiološku sliku dobit ćemo tek kroz ovaj tjedan kada će, kao i do sada, biti i veliki obuhvat dnevnog testiranja.

error: Content is protected !!