Župan Komadina: Nova školska godina započinje 6. rujna, svi učenici na nastavu u učionice

U nastavku se osvrnuo i na odlične turističke rezultate: PGŽ se nalazi na 90% ostvarenog turističkog prometa iz 2019., dok je 2020. premašila za čak 30%. Među najbrojnijim gostima su Nijemci i Slovenci, koje u kolovozu slijede Česi i Poljaci.

„Nova školska godina počinje 6. rujna po A modelu, što znači da će svi učenici u svim školama započeti nastavu u učionicama“, najavio je župan Zlatko Komadina na redovnom susretu s novinarima. Dodao je kako je to odraz povoljne epidemiološke situacije te je takvu odluku donio i Nacionalni i Županijski stožer civilne zaštite. „Nadam se da će tako i ostati te da nećemo morati uvoditi druge modele nastave“, rekao je župan.

U nastavku se osvrnuo i na odlične turističke rezultate. Rekao je da su odgovorno ponašanje zdravstvenih i turističkih djelatnika, te disciplina građana i gostiju zaslužni ujedno za prepoznavanje Primorsko-goranske županije kao zelene oaze i sjajne turističke rezultate. Uputivši zahvale svim turističkim i zdravstvenim djelatnicima, župan Komadina istaknuo je kako smo se brojkama približili rekordnoj 2019. Točnije, PGŽ se nalazi na 90% ostvarenog turističkog prometa iz 2019., dok je 2020. premašila za čak 30%. Među najbrojnijim gostima su Nijemci i Slovenci, koje u kolovozu slijede Česi i Poljaci.

Župan je naglasio da je ovako dobra sezona rezultat svih poduzetih mjera i jako dobre pripreme ne samo turističkog, nego i zdravstvenog sektora. Osim redovnih i stalnih ulaganja u županijske zdravstvene ustanove, iz proračuna PGŽ sanirat će se i ekonomske posljedice COVID 19 koje su dovele do negativnih rezultata poslovanja većine zdravstvenih ustanova u sustavu zdravstava Primorsko – goranske županije. PGŽ je u Proračunu osigurala ukupan iznos od 12.600.000,00 kuna za pet ustanova, a najviše 5,5 milijuna za Dom zdravlja. „Donijeta je odluka o rasporedu sredstava koja će se proslijediti Županijskoj skupštini na razmatranje i usvajanje.“ rekao je župan. „Ovo je druga strana medalje COVID-19 krize. Srećom da je naš proračun održiv i otporan na ovaj udar. Nadamo se povoljnijoj epidemiološkoj slici koja će donijeti redovno poslovanje i redovne prihode zdravstvenih ustanova“, kazao je župan.

Najavio je i nadolazeći popis stanovništva koji se provodi od 13. do 26. rujna putem sustava E-građanin, a osim osobne evidencije, bit će omogućen popis članova uže i šire obitelji. Istekom toga roka kreću popisivači na teren sve do 17. listopada 2021.

Izrazivši zadovoljstvo epidemiološkom situacijom i turističkim rezultatima u PGŽ-u, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo profesor Mićović, nastavio je niz pozitivnih vijesti, te izvijestio kako danas nema novooboljelih osoba čime se broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području županije smanjio na 177.

Tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski je obrađeno 1473 uzorka. Broj hospitaliziranih pacijenata je 21, dok se na respiratoru nalaze dvije osobe. Nažalost, tijekom jučerašnjeg dana od COVID-19 bolesti preminula je jedna osoba s prebivalištem izvan PGŽ-a. Udio hospitaliziranih osoba unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva nešto je viši od jučerašnjeg i iznosi 11.86%. Dodao je kako su od 858 osoba zaraženih u 4. valu od početka lipnja, tek 58 cijepljenih, odnosno 7,30%.

Profesor Mićović upozorio je na rujan i rizik koji nosi povratak ljudi u uobičajene dnevne aktivnosti i zatvorene prostore. „Delta soj je poguban, dva puta češće nosi teže komplikacije, te sve mlađi obolijevaju“, kazao je i apelirao na svih da se cijepe. Isto je moguće obaviti u dvorani Zamet od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati, te vikendom u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

error: Content is protected !!