VIDEO Župan Komadina i načelnik Malinske Robert Anton Kraljić obišli novouređenu obalu i budući Maritimni centar

Investiciju vrijednu preko 4.1 milijuna kuna sufinancirali su Primorsko-goranska županija, Općina Malinska – Dubašnica te ŽLU Krk.

Župan Zlatko Komadina i načelnik Općine Malinska – Dubašnica Robert Anton Kraljić obišli su luku Malinska gdje su dovršeni radovi izgradnje i rekonstrukcije obalnog zida te uređenja šetnice uz obalu. To je, prema riječima župana, jedna od niza investicija na pomorskom dobru u Primorsko-goranskoj županiji gdje je samo kroz zadnje tri godine uloženo preko 200 milijuna kuna.

„Nema niti jednog obalnog ili otočnog grada u kojem nisu obavljeni veliki infrastrukturni radovi uređenja luka, riva, obalnih šetnica, trajektnih pristaništa, izgradnje komunalnih i nautičkih vezova. Mi smo odavno prepoznali da prostorno planiranje treba obuhvatiti i „morski“ dio, pripremali projekte i spremno, uz podršku resornog Ministarstva, dočekali mogućnost povlačenja europskog novca te ušli u snažan investicijski zamah koji obalnim i otočnim gradovima otvara i novu turističku perspektivu“, rekao je župan Komadina. Načelnik Kraljić se zahvalio Županiji na realizaciji ovog projekta te rekao kako je Općina Malinska s vlastitih 3 milijuna kuna uredila šetnicu uz Rivu, najavio je i nova ulaganja u lučko područje, izgradnju lukobrana u Portu, gdje također očekuje podršku Županije.

         Prema riječima ravnatelja ŽLU Krk Gorana Lajnerta, u Malinskoj se rekonstrukcijom obalnog zida riva proširila na 4,8 metara. Duljina novog obalnog zida, koji usporedno prati liniju postojećeg, iznosi oko 80 m, a u tom novom dijelu uređeni su i komunalni vezovi. Rekonstruiran je i mostić za pristup privezištu za brodove odvojenom od obale te je zadržan postojeći ambijent i identitet prostora kao urbanog, linearnog poteza gradske rive. Uređena je i šetnica, posađen je novi drvored palmi, zamijenjena su dotrajala javna rasvjetna tijela i urbana oprema.  Ukupna površina obuhvata iznosila je 456 m2 (prije proširenja obale) odnosno 534 m2 (nakon proširenja obale). Investiciju vrijednu preko 4 milijuna kuna sufinancirali su Primorsko-goranska županija, Općina Malinska – Dubašnica te ŽLU Krk. Obilasku je prisustvovala i resorna pročelnica Nada Milošević.

Ovo je ujedno bila prilika i da malinskarski načelnik Robert Anton Kraljić župana i njegove suradnike upozna s radovima na izgradnji i uređenju Interpretacijskog centra maritimne baštine Malinske koji su u punom jeku.

Riječ je o 10 milijuna kuna vrijednoj investiciji čiji je investitor upravo Općina Malinska-Dubašnica, a u kojem će, prema projektu studija NFO, uz izložbeno-interpretacijske sadržaje svoje mjesto dobiti i klupske prostorije lokalnih ribolovaca i jedriličara, u skladu s dugom tradicijom ovoga kraja.

error: Content is protected !!