Znate li koliko je sati Krčki most bio zatvoren zbog bure u proteklom desetljeću?

Nažalost, od početka 2023. godine javnost više ne može pratiti aktualne brzine vjetra na mjernoj postaji na Krčkom mostu, no to bi se u 2024. godini trebalo promijeniti, obećavaju iz DHMZ-a

Veliki je doprinos sigurnosti prometa DHMZ-a koji svakodnevno dostavlja meteorološke podatke sa svojih postaja upraviteljima cesta, nadležnim službama i vozačima. DHMZ tijekom cijele godine Hrvatskim cestama (HC) i Hrvatskim autocestama (HAC) nudi izračune prognostičkog modela ALADIN o smjeru i brzini vjetra i udarima vjetra po satima za 72 sata unaprijed za određene lokacije. Na osnovu tih podataka donosi se odluka o ograničavanju ili potpunom zatvaranju prometa.

Časopis Žmigavac donosi zanimljive podatke DHMZ-a o Krčkom mostu u tekstu Zatvaranje Krčkog mosta u sustavu Meteolarm. DHMZ otkriva koliko je most bio zatvoren od 2010. do 2020. godine. Iz obrađenih podataka može se vidjeti da je u razdoblju od 2010. do 2020. (11 godina) Krčki most ukupno bio zatvoren 3.664 sata za prvu skupinu vozila, dok je potpuno zatvoren za promet (I, II, III skupina) bio 80 sati. Po mjesecima najveći broj sati zatvorenosti mosta za I skupinu vozila (uzimajući u obzir razdoblje od 2010. do 2020.) bio je u veljači (711 sati), zatim u ožujku (599 sati) te u siječnju (387 sati).

Razlog tomu je što u zimskom razdoblju na sjevernom Jadranu najčešće puše jaka i olujna, na udare i orkanska bura. Najmanji broj sati zatvorenosti mosta za I skupinu bio je u lipnju (81 sat) i u srpnju (154 sata). Zanimljivo je da u lipnju unutar promatranog razdoblja 2010. – 2020. nijednom nije bilo zabrane prometa za II i III skupinu vozila. Za III skupinu vozila zabrane prometa u promatranom razdoblju nije bilo ni u travnju, kolovozu i rujnu.

Brzine vjetra pri kojima se most Krk zatvara za promet su:

Zatvaranje mosta Krk za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom)

Stanje kolnika Prosječna brzina vjetra u 10 minuta Udari vjetra
Suh kolnik 16,7 m/s (60 km/h) preko 25 m/s (90 km/h)
Mokar kolnik 14 m/s (50 km/h) preko 22 m/s (80 km/h)
Zasnježen kolnik 5,5 m/s (20 km/h) preko 13,8 m/s (50 km/h)

Zatvaranje mosta Krk za II. skupinu vozila (dostavna vozila, kombi vozila visine do 1,9 m, kombi vozila s prikolicom i kamioni s ceradom do 6 tona nosivosti)

Stanje kolnika Prosječna brzina vjetra u 10 minuta
Suh kolnik 25 m/s (90 km/h)
Mokar kolnik 19,4 m/s (70 km/h)
Zasnježen kolnik 7 m/s (25 km/h)

Zatvaranje mosta Krk za III. skupinu vozila (sva ostala vozila)

Stanje kolnika Prosječna brzina vjetra u 10 minuta
Suh kolnik 30,5 m/s (110 km/h)
Mokar kolnik 25 m/s (90 km/h)
Zasnježen kolnik 8,3 m/s (30 km/h)

Izuzetno, mostom je za vrijeme trajanja olujnog ili orkanskog vjetra dozvoljeno kretanje opterećenom vozilu, koje posjeduje sve potrebne ateste i dozvole za prometovanje u takvim uvjetima vožnje. U slučaju zaleđenog kolnika, promet na mostu se zabranjuje za sva vozila.

Detaljni podaci dostupni su OVDJE.

Nažalost, od početka 2023. godine javnost više ne može pratiti aktualne brzine vjetra na mjernoj postaji na Krčkom mostu, no to bi se u 2024. godini trebalo promijeniti, obećavaju iz DHMZ-a.

“Nažalost, zbog niza tehničkih problema nismo bili u mogućnosti riješiti pitanje prijenosa podataka s postojećih instrumenata koji nisu u našem vlasništvu niti nadležnosti.

Početkom 2024. godine u planu je instalacija anemografa DHMZ-a na lokaciji mosta. Tako ćemo omogućiti prikupljanje podataka u bazu DHMZ-a i podaci će, kao i prije, biti dostupni javnosti putem web stranica DHMZ-a. Vjerujemo da će ovaj pristup osigurati transparentnost i pravovremenu dostupnost relevantnih meteoroloških podataka stanovnicima otoka Krka, kojima se ovim putem zahvaljujemo na strpljenju”, rekla je za Bodulija.net Kornelija Špoler Čanić iz DHMZ-a.

Foto: Marijan Milotić/Bodulija.net
error: Content is protected !!