Vrijedna donacija za OŠ Malinska-Dubašnica: Mali robotičari i ekolozi dobili vrijedan podvodni dron

Osim što se djeca uključuju u prikupljanje vrijednih podataka kod njih se kroz ovakvo uključivanje gradi i osjećaj odgovornosti prema moru te se stvara generacija budućih građana koji su svjesni važnosti očuvanja i kvalitetnog upravljanja morskim okolišem

U sklopu projekta “Građanska znanost: mjerenje i promatranje mora”, među gotovo 200 osnovnih i srednjih škola, vrtića, udruga, knjižnica i drugih ustanova, Osnovna škola Malinska-Dubašnica imala je tu čast biti jednim od samo 16 dobitnika vrijednog podvodnog robota. Osim nosioca projekta (IRIM) partneri projekta su WWF Adria, The European Wergeland Centre, HGSS, a financijskom donacijom projekt podržava i Mate Rimac.

Uz mentorice Ivanu Mišković i Sanju Špalj (robotika) te Ana Mariju Šviderski – Jurinjak (slobodna aktivnost – ekološka skupina) mali istraživači 4.a i 4.b razreda malinskarske osnovne škole tako će dobiti priliku istražiti i učiti o pomorju našega kraja iz sasvim nove dimenzije, ali i koristiti nove, moderne tehnologije bez kojih je budućnost nezamisliva.

“Imali smo, nažalost, u proteklim godinama priliku vidjeti da djeca uče informatiku tako što na ploči kredom crtaju ekran računala. Nažalost, u našem obrazovnom sustavu nedostaje sredstava za pratiti modernu tehnologiju, i zato je naš cilj bio upravo donacija ovakvog modernog uređaja. Budući da sam i osobno vezan za Malinsku, osobito mi je zadovoljstvo što imam priliku upravo malinskarskoj školi predati ovaj dron i nadam se da će ovaj projekt zaživjeti kroz čitavu godinu, na zadovoljstvo i suradnju ne samo malih Malinskara, nego i djece koja ljetne mjesece provode ovdje i Malinsku doživljavaju kao svoj drugi dom”, rekao je Denis Čupić, poznati varaždinski poduzetnik koji se u Dubašnici osjeća kao kod kuće već godinama.

U projektu “Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora” djeca će imati priliku da, koristeći podvodne robote s mogućnošću dubokog zarona, HD snimanjem i robotskom rukom, istražuju svoje morsko obalno okruženje te vrše zapažanja i bilježe promjene. Djeca će također razmišljati o tome kako promjene na moru utječu na način života milijuna ljudi diljem svijeta i kako se mogu uključiti u svoje zajednice kako bi pokrenule pozitivne promjene. Glavna aktivnost će biti konstantno (periodičko) mjerenje temperature duž vodenih stupova na više lokacija u Jadranu, ali će se dokumentirati i situacija na mjestima posebnog interesa kao što su važna staništa, prisustvo ugroženih i invazivnih vrsta, akumulacija morskog otpada i slično.

Mjerenja i vizualni zapisi će stalno biti stalno prezentirani online te će se kroz crowdsourcing stvoriti vrijedan zapis o klimatskim i drugim promjenama koji će biti koristan znanstvenicima u budućnosti. Osim što se djeca uključuju u prikupljanje vrijednih podataka kod njih se kroz ovakvo uključivanje gradi i osjećaj odgovornosti prema moru te se stvara generacija budućih građana koji su svjesni važnosti očuvanja i kvalitetnog upravljanja morskim okolišem za vlastite obalne zajednice kao i za šire društvo. Isto tako izgrađuje se i njihova digitalna pismenost te se djeca pripremaju za zanimanja 21. stoljeća u znanosti i tehnologiji.

Da djecu ovakve teme doista zanimaju vidjelo se i pri samoj primopredaji drona, kada su “pljuštale” ideje za što bi se ovaj vrijedan uređaj mogao koristiti – od zaštite podmorja i periski pa sve do istraživanja potopljenih olupina u našem akvatoriju. Kako je istaknula mentorica Ivana Mišković, ujedno i autorica pobjedničkog motivacijskog pisma, “samo nebo – ili u ovom slučaju more – nam je granica”. U ishod ne treba uopće sumnjati, budući da su ove samozatajne učiteljice već višestruko i opetovano dokazale kvalitetu rada sa malim robotičarima i ekolozima kroz različite projekte i natjecanja.

Ravnateljica OŠ Malinska-Dubašnica Nedeljka Turčić iskoristila je ovu priliku da još jednom istakne njihov predan rad, budući da se u ovoj školi, zahvaljujući upravo učiteljima i djelatnicima, ne propuštaju natječaji i prilike za uvijek dodatno unapređenje kvalitete rada i dostupne opreme.

Važnost donacija ovakve vrste potvrdio je i načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić, složivši se s Denisom Čupićem da je Malinska odlučno zajedrila u smjeru brendiranja mjesta kao jedinstvene turističke boutique-destinacije, uz visoku kvalitetu života i stalan priljev stanovnika kroz čitavu godinu.

error: Content is protected !!