Vozili pijani i bez dozvole: Recidivistima kod Omišlja i Njivica ukupno 100 tisuća kuna kazne

U Omišlju na Krku je zatečen 40-godišnji recidivist kojemu je i izmjerena najveća koncentracija alkohola za vikend. To je koncentracija od 2,18 promila s kojom je upravljao osobnim vozilom  marke Hundai, riječkih registracijskih oznaka

Prošlog vikenda policija je u provedbi pojačanog nadzora prometa na cestama na području Primorsko-goranske županije zabilježila ukupno 207 prometnih prekršaja.

Tijekom vikenda najviše je evidentirano prekršaja prekoračenja brzine, njih 40, slijede 23 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, zatim 20 prekršaja  vožnje pod utjecajem alkohola, 13  prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, kao i tri prekršaja prije upravljanja vozilom u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom B kategorije. Pored navedenih, zabilježena su i četiri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom te tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, kao i 100 ostalih prometnih prekršaja.

Najveća brzina od 223 km/h evidentirana je u nedjelju, 19. rujna u 18.20 sati na autocesti A7 kod Krasice. Navedenu brzinu su policijski službenici Postaje prometne policije Rijeka evidentirali uređajem za mjerenje brzine kada se osobno vozilo marke Tesla, riječkih registracijskih oznaka, kretalo iz smjera Hreljina prema čvoru Sv. Kuzam na mjestu gdje je ograničenje brzine određeno na 100 km/h.

U prometu za vikend su zatečena i trojica vozača bez vozačke dozvole – recidivisti u činjenju prekršaja vožnje iako nemaju položen vozački ispit.

Naime, u petak, 17. rujna u 21.30 sati u Omišlju na Krku je zatečen 40-godišnji recidivist kojemu je i izmjerena najveća koncentracija alkohola za vikend. To je koncentracija od 2,18 promila s kojom je upravljao osobnim vozilom  marke Hundai, riječkih registracijskih oznaka. Riječ je o recidivistu koji je uz to i bez položenog vozačkog ispita, a u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije upravljao vozilom. Odmah je izdvojen iz prometa te priveden u policijsku postaju.  Po završetku postupanja, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, protiv njega je podnijet optužni prijedlog 60 000 novčana kazna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od godinu dana.

Osim njega je na Krku dan ranije, u subotu, 18.rujna, zatečen i drugi recidivist. Službenici Mobilne prometne policije Ravnateljstva policije su 21-godišnjaka zatekli dok je na području Njivica u 11.10 sati upravljao osobnim vozilom marke Volkswagen, riječkih registracijskih oznaka, bez vozačke dozvole i u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije. Isključen je odmah iz prometa te priveden na postupanje u službene policijske prostorije gdje je po završetku protiv njega podnesen optužni prijedlog. Sukladno važećim zakonskim propisima, zbog počinjenih prekršaja mu je predložena novčana kazna od 40 000 kuna i izricanje mjere zabrane upravljanja trajanju od godinu dana.

Za trećeg recidivistu, 24 godišnjeg hrvatskog državljanina kojega su službenici Mobilne prometne policije zaustavili jučer u Rijeci, predložena je istovjetna kazna. On je zaustavljen u Osječkoj ulici oko 18.50 sati dok je osobnim vozilom marke Citroen, riječkih registracijskih oznaka, upravljao bez vozačke dozvole, bez osobne iskaznice i u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije. Priveden je na postupanje u službene policijske prostorije te je po završetku protiv njega podnesen optužni prijedlog. Uz kaznu prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama-novčana kazna od 40 000 kuna i izricanje mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od godinu dana, sankcioniran je i prema Zakonu o osobnoj iskaznici.

Inače, prošlog vikenda dogodilo se i 27 prometnih nesreća od kojih su četiri s ozlijeđenim osobama. U tim nesrećama su tri osobe teže, a jedna je lakše ozlijeđena. U cilju veće sigurnosti u prometu pozivamo sve sudionike, osobito vozače, na poštivanje prometnih pravila i propisa kako bi se spriječile mogućnosti izazivanja nesreća.

error: Content is protected !!