Volonterski projekt za mlade “72 sata bez kompromisa” vraća se na otok Krk

Prijaviti se mogu svi mladi od 15 do 35 godina, samostalno ili u grupi do 5 članova, a mogu izabrati žele li volontirati samo u petak, samo u subotu ili oba dana

Nakon turbulentne godine, volonterski projekt za mlade, 72 sata bez kompromisa, vraća se na otok Krk.

“Prošle smo godine imali priliku susresti 83 volontera koji su darovali svoje slobodno vrijeme na čak 19 radnih, ekoloških ili socijalnih akcija. Zajedno smo skupili preko 1300 volonterskih sati, što bi, kada preračunamo u dane bilo 55 dana. Zamislite, 55 dana, mladi od 15 do 35 godina zajedno volontiraju kako bi napravili nešto lijepo za svoju okolinu, pomogli nekome”, ističe Lucija Depikolzvane, voditeljica medijskog tima.

“Nakon uspješne prve godine održavanja projekta dobili smo vjetar u leđa i odvažili se ponovno organizirati projekt na otoku Krku. Organizacijski tim čine Robert Brozić kao voditelj projekta, Sanja Bjelobradić kao voditeljica tima za organizaciju akcija i Lucija Depikolzvane kao voditeljica medijskog tima, a sve to ne bi bilo moguće bez Caritasa Biskupije Krk kao organizatora. Želimo osjetiti val volonterstva i i dobrote koji smo doživjeli prošle godine”, kažu organizatori.

Projekt će se održavati od 14. do 17. listopada na 20-ak akcija diljem otoka Krka. Sam projekt započinje u četvrtak, svečanom misom u katedrali koju će predvoditi krčki biskup Ivica Petanjak nakon koje volonteri dobivaju majicu projekta i saznaju koja im je volonterska akcija dodijeljena, zatim u petak i subotu slijede volonterke akcije diljem otoka, a sve završava svečanom nedjeljnom misom koju će predvoditi krčki župnik Anton Valković. Slogan ovogodišnjeg projekta je “Zagrli srcem”. Prijaviti se mogu svi mladi od 15 do 35 godina, samostalno ili u grupi do 5 članova, a mogu izabrati žele li volontirati samo u petak, samo u subotu ili oba dana. Prijave su moguće putem web stranice projekta na kojoj se nalazi obrazac za prijavu. Mladi budući volonteri nakon prijave ne znaju na kojoj volonterskoj akciji će volontirati čime beskompromisno daruju svoje vrijeme, znanje i talente za dobrobit zajednice.

Gdje su sve mladi volontirali prošle godine da su se prijavili u tolikom broju?

Akcije su održavane diljem otoka, od Njivica pa sve do Krka i Punta. U Njivicama na ranču „Moj prijatelj“ volonteri su pomagali pri terapijskom jahanju koje ova udruga provodi, u dječjem vrtiću u Malinskoj ocrtavali su poligon koji danas djeca obožavaju, u Vrhu u školi i vrtiću su uređivali okoliš i postavljali šarenu ukrasnu ogradu, u Puntu u vrtiću svete Male Terezije su ocrtavali stolove i uređivali igralište, u Krku u Domu za starije i nemoćne „Mali Kartec“ uređivali su okoliš te očistili i uredno posložili ortopedska pomagala, u dječjem vrtiću sadili živicu koja štiti od buke sa ceste, u Udruzi Gromača razgovarali o borbama kroz koje prolaze ovisnici o alkoholu te su na temelju razgovora napravili letak.

U Caritasu su čistili okoliš i slagali pakete hrane koji se dijele potrebitim obiteljima na otoku, u Centru za rehabilitaciju su uz pjesmu i ples bojali ormar koji danas služi kao izložbeni zid radova korisnika, u bivšem atomskom skloništu čije prostorije koristi Crveni Križ očistili su i uredno posložili inventar, u Trgovini Krk su prikupljali hranu za Socijalnu samoposlugu „Kruh sv. Elizabete“  Rijeci, u Oazi su farbali dječje igralište i kuhali fini ručak za volontere koji je poslužen na zajedničkom ručku u Oazi nakon akcija u subotu. U glavnoj ulici u starom gradu očistili su stan i odnijeli čak 5 prikolica otpada – danas stan služi kao životni prostor, odnijeli su drva za ogrijev potrebitoj obitelji na otoku, a  pomogli su i osobi s invaliditetom uljepšati životni prostor, gletali su i farbali punom parom.

Za sva pitanja organizacijski tim stoji na raspolaganju putem mail-a: krk@72sata.hr ili Instagram stranice: “72 sata bez kompromisa Krk”. Na Instagramu pak uskoro kreću zanimljiva darivanja.

 

error: Content is protected !!