U NZZJZ PGŽ započela PCR analiza uzoraka na hripavac

S ciljem smanjenja rizika od hripavca otvoren je vanjski punkt za testiranje respiratornih oboljena, a uzorkovanje za navedenu pretragu od sada je moguće od ponedjeljka do petka od 7:00 do 19:30 

U utorak, 12. prosinca u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije održana je konferencija za medije radi informiranja javnosti o trenutnom stanju respiratornih bolesti na području županije, s naglaskom na hripavac.

Zamjenica voditelja Odjela za epidemiologiju zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti NZZJZ PGŽ Andrea Petaros Šuran, dr.med. izvijestila je da je u Primorsko-goranskoj županiji evidentirano 103 slučaja oboljenja od hripavca, prvenstveno među osnovnoškolcima u dobi od 10 do 14 godina te je pozvala roditelje da cijepe djecu svim propisanim dozama. “Mi se kroz djetinjstvo cijepimo s pet doza cijepiva, a djeca koja nisu primila sve doze trebaju nadoknaditi propušteno. Preporučamo svakako i cijepljenje trudnica, od 16. tjedna na dalje. Za sada je u našoj županiji cijepljeno 66 trudnica”, rekla je Petaros Šuran, naglasivši kako je usporedno i dalje u tijeku cijepljenje protiv Covida i gripe, kojom je trenutno zaraženo 13 osoba.

S ciljem smanjenja rizika od hripavca otvoren je vanjski punkt za testiranje respiratornih oboljena, a uzorkovanje za navedenu pretragu od sada je moguće od ponedjeljka do petka od 7:00 do 19:30  na punktu za uzimanje respiratornih uzoraka Odjela za kliničku mikrobiologiju u prilazu zgrade u sjedištu NZZJZ PGŽ.

„Jučer smo prikupili 20-ak uzoraka za PCR detekciju hripavca te 40-ak uzoraka za PCR detekciju Covida. Dnevno možemo obraditi i puno veći broj svih vrsta uzoraka. Ovaj naš izdvojeni punkt svojevrsni je walk-in, a u slučaju povećane potrebe spremni smo otvoriti i drive-in“, kazao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Željko Linšak.

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ donio je i odluku o obavezi nošenja zaštitne maske za korisnike i sve zaposlenike koji su u kontaktu s pacijentima.

error: Content is protected !!