VIDEO Veliki sjeverni kit snimljen u Omišaljskom zaljevu!

Veliki sjeverni kit zaštićen je zakonom i na popisu je ugroženih vrsta. Ta vrsta je druga po veličini životinja na planeti, gotovo istrebljena kitolovom. Ovi morski divovi u prosjeku su dugački oko 20 metara, ali je izmjeren i jedan perajar koji je bio dug 27 metara. Težina jednog takvog kita se procjenjuje na oko 70 tona!

Veliki sjeverni kit u Omišaljskom zaljevu! Goran Mehanović sasvim je slučajno pogledao u pravom smjeru u pravom trenutku, a onda još imao sreće otrčati po mobitel i snimiti jedinstven prizor: impresivnu morsku životinju kako izranja udahnuti zrak prije ponovnog urona.

“Mislim da se po mom glasu u videu može čuti koliko sam bio uzbuđen. Čista sreća što sam gledao u pravom smjeru u pravom trenutku i što je odlučio još jednom udahnuti prije zarona. Da nisam uspio snimiti tih par sekundi, nitko mi ne bi vjerovao”, priča nam Goran, još pod dojmom bliskog susreta sa omišaljskim gostom za čiju sudbinu je iskreno zabrinut.

“Profesorica Magda Sindičić sa Veterinarskog fakulteta ga je identificirala kao velikog sjevernog kita, uputila me na njihovu bazu podataka i unio sam podatke o viđenju. Iskreno nisam želio staviti video na public baš iz razloga da ga ne bi netko uznemirio. No prijatelji su željeli podijeliti i sad ga je vidjelo jako puno ljudi. Nadam se da mu to neće naškoditi”, dodaje Goran.

I doista, ima razloga biti zabrinut: veliki sjeverni kit zaštićen je zakonom i na popisu je ugroženih vrsta. Ta vrsta je druga po veličini životinja na planeti, gotovo istrebljena kitolovom. Ovi morski divovi u prosjeku su dugački oko 20 metara, ali je izmjeren i jedan perajar koji je bio dug 27 metara. Težina jednog takvog kita se procjenjuje na oko 70 tona! Ovi kitovi inače žive u grupama od 5 do 10 životinja, a u vremenu prije velikog kitolova postojale su “škole” koje su brojile i do 300 životinja.

Veliki sjeverni kitovi nisu toliko rjedak prizor u južnom i srednjem Jadranu kamo dolaze u potrazi za hranom, prvenstveno sitnom plavom ribom i planktonskim račićima.

Ako ih se ne uzneimirava, ne predstavljaju direktnu opasnost za čovjeka, no za njihovo je dobro važno ne ometati ih, baš kao i kod drugih zaštićenih životinjskih vrsta.

Našem kvarnerskom gostu želimo ugodan boravak u krčkim vodama i sretan i siguran povratak kući!

error: Content is protected !!