VIDEO U Krku predstavljen program Unije Kvarnera i Akcije mladih: ”Imperativ će nam biti izgradnja ključnih prometnih pravaca”

”Prometni kapitalni projekti poput Krčke plave magistrale, Liburnijske zaobilaznice ili rekonstrukcije i modernizacije ceste Cres – Porozina su preduvjet smanjenju prometnih gužvi tijekom ljetnih mjeseci”

“Izgradnja ključnih prometnih pravaca naš je imperativ u sljedećem mandatu. Cilj je upravljati županijom koja će biti aktivni sudionik razvoja, a ne pasivan promatrač napretka susjednih regija – Istre i Dalmacije”, uvodno je najavio Marko Boras Mandić, predsjednik Unije Kvarnera na predstavljanju zajedničkog programa Unije Kvarnera i Akcije mladih za predstojeće lokalne izbore te dodao kako su odlučili upravo iz Krka progovoriti o bitnim temama poput prometa, pomorstva i očuvanja ovčarstva na kvarnerskim otocima.

”Prometni kapitalni projekti poput Krčke plave magistrale, Liburnijske zaobilaznice ili rekonstrukcije i modernizacije ceste Cres – Porozina su preduvjet smanjenju prometnih gužvi tijekom ljetnih mjeseci te bitno doprinose razvoju turizma na Kvarneru”, objasnio je Boras Mandić te nastavio kako će imperativ biti i razvoj ostale prometne infrastrukture kao što je modernizacija Zračne luke Rijeka.

”Jedna od najpogođenijih industrija COVID krizom je avio industrija s preko 90% pada prometa. Upravo tu vidimo šansu za novo pozicioniranje naše Zračne luke Rijeka na avio mapi svijeta”, naglasio je Nedo Pinezić, član Senata Unije Kvarnera te nastavio: ”Ako je ZL Rijeka do prije dvije godine jako zaostajala za susjednim aerodromima poput pulskog i zadarskog, sada ima jedinstvenu priliku ravnopravno krenuti u svoje novo pozicioniranje na tržištu”.

”Kroz upravljačku strukturu s razine županije tražit ćemo aktivnu ulogu menadžmenta Zračne luke u borbi za svakog avio gosta. Držimo da Krčki aerodrom mora iskoristiti ovu priliku i postati bitan objekt prometne i turističke infrastrukture na Kvarneru”, objasnio je Pinezić.

”Sustav funkcioniranja Županijskih lučkih uprava potrebno je pod hitno mijenjati. U zadnjih 20 godina broj komunalnih vezova uvećan je dva puta, dok je u isto vrijeme broj komercijalnih nautičkih vezova uvećan čak 7 puta, obrazložio je Bojan Kurelić, tajnik Akcije Mladih te nastavio kako su “mnogobrojne primjedbe, naročito građana, na rad i upravljanje ŽLU motivirane činjenicom da se dodjelom vezova u lukama i lučicama upravlja na netransparentan i neefikasan način”.

“Konkretno, otok Krk treba upravljati svojim lučkim područjem i pomorskim dobrom, umjesto da Lučkom upravom i obalom na području otoka Krk upravljaju kadrovi iz Rijeke delegirani od strane županije” naglasio je Robert Kurelić, donedavni predsjednik Gradskog vijeća Grada Opatije te zaključio kako “prihode i upravljanje pomorskim dobrom trebamo prepustiti lokalno na gradove i općine i njihove građane’’.

error: Content is protected !!