VIDEO Na gotovo cijelom otoku Krku pada snijeg, slijede minusi i olujna bura

Zbog potencijalno opasnih vremenskih uvjeta – snijega, olujnog vjetra, grmljavine i moguće tuče – područje otoka Krka danas je u narančastoj zoni upozorenja DHMZ-a, dok je područje Kvarnera i Kvarnerića zbog olujne bure u crvenom.

Najavljena hladna fronta stigla je na područje Kvarnera a snježna granica spustila se i ondje gdje ga inače rijetko vidimo, i do otoka Krka. Na većem dijelu otoka trenutno pada snijeg, koji mjestimično stvara i tanki snježni pokrivač. Temperature su u nekoliko sati pale za više od 10 stupnjeva Celzijevih, a osjet hladnoće pojačava i bura koja će tijekom dana puhati i do 130 km/h.

Prema podacima portala Pljusak.com, trenutno Omišalj mjeri 4 stupnja Celzijeva, na 2 su Malinska i Baška, 1 stupanj je na području grada Krka i Kornića, a do nule spustila se temperatura na dobrinjštini i području Glavotoka.

Zbog potencijalno opasnih vremenskih uvjeta – snijega, olujnog vjetra, grmljavine i moguće tuče – područje otoka Krka danas je u narančastoj zoni upozorenja DHMZ-a, dok je područje Kvarnera i Kvarnerića zbog olujne bure u crvenom.

Podsjećamo na posebno upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda:

“Sa sjeverozapada će se do naših krajeva tijekom utorka naglo spustiti veća količina hladnog i vlažnog zraka.

Promjena će već početi potkraj ponedjeljka i u noći na utorak s jačim naoblačenjem te oborinama prvo na sjeverozapadu i zapadu zemlje. Hladan zrak brzo će prodirati u niže slojeve atmosfere s jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom te jakom i olujnom burom.Stoga će kiša u unutrašnjosti, ali moguće i ponegdje duž obale, posebno sjevernog Jadrana, brzo prelaziti u susnježicu i snijeg. Ovako nagli prodori hladnog zraka uz prisustvo mlazne struje po visini često budu praćeni i grmljavinom, a ne može se isključiti mogućnost pojave tuče pa i pijavica. Nad Italijom će se stvoriti ciklona koja će se potom premještati dalje na jugoistok.

 

Lokalno će u razmjerno kratko vrijeme pasti veća količina oborine te će u unutrašnjosti nastati snježni pokrivač, posebno u gorju. Temperatura zraka past će za 10-tak stupnjeva u odnosu na ponedjeljak.

ako će oborine do srijede već posvuda uglavnom prestati te će se s burom razvedravati, druga polovina tjedna donijet će hladna jutra s čestim i jakim mrazom na kopnu, a ponegdje će ga biti i duž obale. U uvjetima kada su mnoge biljke već procvale to nikako nije dobra vijest te je potrebno koliko je god moguće zaštititi osjetljivo bilje.

Dnevna temperatura će od četvrtka izraženije rasti i prema vikendu će ponovno zavladati pravo proljetno vrijeme.”

 

error: Content is protected !!