VIDEO Master plan Marine Punat: Uoči 60. obljetnice osnutka, 160 milijuna kuna za kvalitetu i budućnost

Planom predviđena ulaganja ukupno iznose čak 160 milijuna kuna, a rezultat će biti podizanje kvalitete sadržaja, a ne kvantitete vezova – sve kako bi se dodatno podigao standard ponude uz očuvanje prirodnih resursa

Marina Punat najstarija je marina na hrvatskoj obali Jadrana, uskoro bilježi šest desetljeća od osnutka. Danas zapošljava gotovo 150 djelatnika uz niz kooperantskih tvrtki, a da čelni ljudi Marine gledaju dalekosežno svjedoče i brojni planovi i ulaganja za predstojeće razdoblje objedinjeni pod novim master planom – teškim čak 160 milijuna kuna.

“Naš je cilj učiniti Marina Punat Grupu jednim od vodećih brandova u Hrvatskoj, ali i na Mediteranu”, kaže nam Marijan Topolovec, direktor Marina Punat Grupe.

40 novih radnih mjesta, 20 milijuna kuna komunalnih doprinosa, gradnja novog restorana, eko sela i nove hotelske zgrade, ulaganja u marinu i brodogradilište… Planova je mnogo, a mnogo je već i ostvareno, jer ulaganja su dio svakodnevice Marine Punat.

“Cilj nam je poslovati još dugi niz godina, zapošljavati nove generacije i iskoristiti potencijale razvoja kontrolirano, planski, usmjeravano, uz očuvanje prirodnog prostora koji nam je predan na korištenje. Dali smo naglasak na podizanje kvalitete i korištenje inovativnih tehnoloških postignuća u pružanju usluga. Naši gosti smatraju Punat svojim drugim domom, mjestom za odmor i opuštanje, polaznom lukom za isplovljavanje u avanture Jadranom. Želja nam je da nautičarima pružamo još kvalitetniju uslugu za njihove brodove, opskrbu i podršku potrebne da bi svoje plovilo održavali u ispravnom, plovnom stanju te da se i oni sami ovdje osjećaju što ugodnije, a sve to uz što jednostavnije odvijanje naših poslovnih procesa korištenjem moderne tehnologije, inovativnih operativnih sustava i nove infrastrukture”, pojašnjava Renata Marević, direktorica Marine Punat.

Novi restoran i ulaganja u marinu

“I marinu i brodogradilište i hotel čekaju nova ulaganja, rekonstrukcije, poboljšanja u cilju poboljšane kvalitete usluga, djelomično i proširenje kapaciteta. Pri tome ne mislimo graditi nove vezove. Brodovi su danas prosječno većih dimenzija, i širinom i duljinom. Broj brodova u marini se djelomično i smanjuje montažom suhih dokova na kopnu te ugradnjom pristupnih mostića tzv. fingera na gatove u moru, koji olakšavaju pristup na plovilo i omogućuju uštedu jer konopi za mooring neće biti potrebni, a time se i morski bazen među gatovima širi za lakši manevar brodova pri uplovljavanju i isplovljavanju. Dugoročno i postepeno namjeravamo većinu gatova opremiti tim pristupnim mostićima”, ističe direktorica Marine Punat Renata Marević, napominjući da se pritom osobita pozornost pridaje visokim ekološkim standardima.

Dio priobalne zone u marini koji se trenutno ne koristi, budući da je plitak i neupotrebljiv, namjerava se nasipati kako bi se tvrtkama koje se bave iznajmljivanjem plovila, a takvih u Puntu ima gotovo 150, ponudio novi prostor za djelovanje. Oni će time dobiti nove urede uz gatove na kojima se vezane njihove flote, nove skladišne prostore, kao i veću parkirališnu površinu za svoje goste u čarteru. U tom dijelu predviđena je i recepcija za tranzit, a charter-terminal dobit će i prostor za goste – čarteraše koji čekaju na ukrcaj ili primopredaju broda, s prostorom za odlaganje prtljage i za osvježenje.

Jedan od najvećih projekata u master planu je izgradnja novog restorana na mjestu postojećeg – stari se ruši i novi se gradi u okviru istih dimenzija, ali daleko funkcionalniji, sa lounge-barom, klupskim prostorom, konferencijskom salom, i vidikovcem na katu, modernog dizajna i ugodnog, nautičkog ambijenta. Nove, moderne sanitarije već su u uporabi, a velike promjene očekuju i hotel Kanajt: priprema se gradnja hotela wellness & aktiv sa 64 kreveta, uklopljenog u prirodni ambijent maslinika i oblikovanog kao stilizirane puntarske kuće u nizu. Uz taj hotel ide nastavak gradnja bazenskog kompleksa, dječjeg igrališta i rekreativne zone, najavljuje Marijan Topolovec, direktor Marina Punat Grupe. Planira se i gradnja muzeja maslinarstva i nastavak uređenja plaže Medane.

Dječji centar i novi travel-lift

“Mislimo i na djecu i tinejdžere – dječje igralište u marini bit će prošireno, a ponudit će se i sadržaji za mlade – dječji centar i igraonica. Želja nam je da naši gosti budu što bolje budu povezani sa mjestom, kao i približiti našu marinu mještanima, stoga želimo urediti i sadržajem oplemeniti šetnicu koja od marine, oko brodogradilišta vodi do mjesta i natrag, s ciljem otvaranja i spajanja ljudi. Svi su dobrodošli u naše ugostiteljske objekte, parking je za korisnike usluga i kupce u servisu, restoranima i trgovinama besplatan. Ulaz u marinu bit će potpuno rekonstruiran, izmijenit će se prometna regulacija, izgraditi obilazna šetnica koja će pratiti novu, buduću prometnicu i biciklističku stazu”, ističu iz Marine Punat Grupe.

Na podizanju kvalitete usluge svakodnevno se radi i u Brodogradilištu Punat, gdje korisnici već sada mogu dobiti apsolutno sve potrebne usluge. Kako je potražnja za servisiranjem brodova sve veća, plan u tom dijelu predviđa uređenje, modernizaciju i proširenje prostora za servis, izgradnju novih hala s radionicama za majstore i ugovorne kooperante i izgradnju novog bazena za novi travel-lift daleko veće nosivosti nego dosadašnji, u skladu s tim potreba nabavljaju se i odgovarajuća, masivnija transportna kolica. Za novi travel lift nužno je izravnavanje linije obalnog zida ispred servisa i operativne obale. Postojeći servisni gatovi proširuju se i produžuju do granice koncesije, opremljeni kao i sada, zaštitnim branama.

“Umjesto zastarjelih navoza koji su kosi, prelazi se na veliki travel-lift koji će omogućiti bolju mogućnost smještaja broda na kopnu, bolji pristup brodu, lakše obavljanje radova i naravno veću sigurnost te viši ekološki standard”, kaže Mario Wagner, direktor Brodogradilišta Punat.

Planom predviđena ulaganja ukupno iznose čak 160 milijuna kuna, a rezultat će biti podizanje kvalitete sadržaja, a ne kvantitete vezova – sve kako bi se dodatno podigao standard ponude uz očuvanje prirodnih resursa, za budućnost i neke nove generacije nautičara u Puntu.

Foto/video: Bodulija.net

 

error: Content is protected !!