[VIDEO/FOTO] Projekti Mala barka i Arca Adriatica daju nadu da će se pomorska baština uspjeti očuvati

Naš reporter sudjelovao je na dvodnevnom studijskom putovanju u organizaciji TZ Kvarnera. Što je zabilježio provjerite u opširnom tekstu, fotogaleriji i dva video priloga…

Rijeka/Lošinj – Dvodnevno studijsko putovanje “Đir po Kvarneru” u sklopu projekta Arca Adriatica grupa djelatnika u turizmu i turističkom marketingu upoznala se s projektima koji su u realizaciji ili su već gotovi na području Kvarnera. Prvi dan smo posjetili Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u kojem nas je kustosica pomorskog odjela, Antonella Vlaše upoznala s postavom “Jedra Kvarnera” te virtualnim muzejom u kojem se nalazi i projekt Mala barka 2 a u kojem možete vidjeti i razne zanimljivosti iz pomorske baštine. Isti dan iako vrijeme nije bilo baš najveselije odvezli smo se do Malinske.

Tamo nam je Ivana Dubrović predstavila projekt u izgradnji interpretacijskih centara “DuBouk” koji je još u izgradnji a trebao bi biti gotov uskoro. Dočekala nas je i Petra Kraljić u krčkoj nošnji koja za sebe voli reći da je čista Bodulka i kći kalafata. Ona nas je upoznala s tajnama izgradnje drvenih barki. Autobusom smo produžili do Krka. Da nam nešto ne promakne brinula je turistička vodičica Irena Načinović. Pazila je da nam ne bude dosadno u autobusu pričajući nam razne zanimljivosti o Krku i otocima koji su tek pred nama, Cresu i Lošinju.

Stigavši u Krk posjetili smo Interpretacijski centar grada Krka gdje nas je dočekao gospodin Željko Skomeršić, veliki zaljubljenik u pomorsku baštinu. Zbirku sačinjavaju artefakti koji su u potpunosti u vlasništvu gospodina Skomeršića. Svaki predmet koji dotakne ima priču pa bi se ovdje moglo provesti i nekoliko dana. Prostor nije velik ali je sadržajan. Tu se našem razgledavanju Krka bližio kraj. Krenuli smo prema Lošinju gdje nas je čekao novi dan.

Drugi dan “Đira po Kvarneru” obišli smo muzej “Apoksiomen” u Malom Lošinju koji nas je ugodno iznenadio. Čovjek ne očekuje mnogo od muzeja posvećenog jednoj grčkoj brončanoj skulpturi no suvremen postav i način vođenja koji smo doživjeli u muzeju ostavio nas je bez daha. Ispred muzeja je uz rivu vezan loger Nerezinac, točnije Interpretacijski plovidbeni centar pomorske baštine otoka Lošinja. Riječ je o obnovljenom drvenom brodu koji je nekad služio za prijevoz pijeska, vapna i raznog tereta s otoka na kopno te se nalazi i na samom grbu grada Nerezina.

Obnovljen je u sklopu projekta Mala barka 2. U potpalublju se nalazi interpretacijski centar a sam brod je u plovnom stanju ne se pojavljuje kao atrakcija i promocija baštine na raznim manifestacijama. Nakon što nas je direktor TZ-a Malog Lošinja Dalibor Cvitković upoznao s poviješću ovog broda polako napuštamo Lošinj te odlazimo natrag u smjeru odakle smo i došli preko Osora na Cres, ali se ovaj puta ne vraćamo na Krk već produžujemo kako bismo uhvatili trajekt na Porozini.

Nakon finog ručka u Mošćeničkoj Dragi, u restoranu Zijavica razgledali smo eko muzej Kuća od mora u kojem nas je Ivana Blaženić, vodičica muzeja, upoznala s konceptom samog postava. U eko muzeju možete saznati jako puno o pomorstvu, brodogradnji i ribarstvu. Postav sačinjavaju artefakti sakupljeni od raznih draških obitelji. Tu je našem studijskom putovanju kraj. Dojmovi su veliki. Sve što smo vidjeli sluti da ima nade da sačuvamo pomorsku baštinu.

Projekt „Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine“ ili skraćeno ARCA ADRIATICA, dio je treće prioritetne osi „Okoliš i kulturna baština“ programa INTERREG Italija- Hrvatska. Provođenje projekta službeno je započelo 1. siječnja 2019. godine, a trajat će do 31.prosinca 2021. godine. Budući da se nastavlja raditi na zajedničkoj zaštiti, promociji i turističkoj valorizaciji jadranske pomorske baštine, projekt ARCA ADRIATICA predstavlja svojevrsni nastavak uspješno realiziranih EU projekata Mala barka i Mala barka 2.

Glavni cilj projekta je razvoj zajedničkog turističkog proizvoda baziranog na načelima društvene i ekološke održivosti kojim se ujedno valorizira, čuva, štiti i promiče bogata pomorska baština pograničnog područja. Kroz niz mjera i projektnih aktivnosti nastojat će se u što većoj mjeri zaštiti postojeća materijalna i nematerijalna pomorska baština, kao i pridonijeti stvaranju novog turističkog proizvoda te jedinstvene i prepoznatljive prekogranične destinacije. Ukupna vrijednost projekta je 3,16 milijuna eura, a financiran je od strane Europske komisije iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 2,69 milijuna eura, a na njemu će surađivati 10 partnera iz Hrvatske i Italije. Primorsko-goranska županija je vodeći partner projekta, a TZ Kvarnera je partner zadužen za promociju novog turističkog proizvoda.

Projekti Mala Barka I Arca Adriatica Daju Nadu Da će Se Pomorska Baština Uspjeti Očuvati

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!