Ministri posjetili LNG u Omišlju, Slovenija iskazala interes za zakup kapaciteta Terminala

“LNG Hrvatska u proteklim tjednima je podigla kapacitet na 2,9 milijardi te u narednom razdoblju možemo očekivati natječaj za zakup tih dodatnih 300 milijuna”

Hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i slovenski ministar infrastrukture Jernej Vrtovec posjetili su u ponedjeljak LNG terminal u Omišlju na kojem su dogovorili formiranje posebne radne skupine koja će se baviti koordinacijom pitanja važnih za energetsku infrastrukturu dviju zemalja.

Tijekom posjeta LNG terminalu, slovenski ministar infrastrukture Jernej Vrtovec istaknuo je važnost razgovora i koordinacije dviju dobrosusjedskih država te formiranja međuresorne radne skupine.

„U intenzivnim razgovorima posljednjih tjedana istaknuli smo interes za zakup kapaciteta LNG terminala na Krku. Svjesni smo da diversifikacija nabave plina ne ide preko noći, ali vjerujemo da trećinu slovenskih potreba za plinom možemo riješiti na taj način, nadamo se već ove godine“, rekao je ministar Vrtovec.

Nadovezavši se na slovenskog kolegu, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić naglasio je kako je suradnja između Republike Hrvatske i Republike Slovenije izuzetno dobra, poglavito u segmentu energetike, te najavio njeno daljnje intenziviranje u budućem razdoblju. Također, spomenuo je i povećanje postojećih kapaciteta LNG terminala kako bi se dodatno smanjila ovisnost o dobavljanju plina iz jednog izvora.

„Kapaciteti od 2,6 milijardi kubičnih metara plina zakupljeni su do 2027. godine. Međutim, Republika Hrvatska, odnosno LNG Hrvatska, u proteklim tjednima je uz pomoć operatera podigla kapacitet na 2,9 milijardi te u narednom razdoblju možemo očekivati natječaj za zakup tih dodatnih 300 milijuna. Terminal je građen, prije svega, kako bi Hrvatska, nama susjedne države, ali i druge države članice Europske unije dobile alternativni dobavni pravac. Stoga me veseli činjenica da je terminal već u prvoj godini potpunosti ispunio svoju ulogu“, istaknuo je ministar Ćorić.

Povod za posjet LNG terminalu je trenutna energetska situacija u kojoj je dovedeno pitanje sigurnosti opskrbe za brojne države Europske unije. Između dvaju ministarstava održan je i 16. sastanak Međudržavnog povjerenstva za praćenje provedbe Ugovora između Vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško. Sastanak se održao u Rijeci, a Međudržavno povjerenstvo upoznalo se s radom elektrane te izvješćem o stanju sredstava prikupljenih u slovenskom i hrvatskom fondu za financiranje razgradnje i skladištenja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva u NE Krško. Sljedeća sjednica povjerenstva održat će se u prvoj polovici 2023. godine, a domaćin će biti Slovenija.

error: Content is protected !!