VIDEO/FOTO Kako su Knezovi krčki Frankopani i prijatelji spasili Male Ponikve od zaborava

U originalnoj crkvi Sv. Jakova koja datira u 14. stoljeće do ove je nedjelje stolovala šuma, no vrijedne ruke očistile su je skupa s prethodno neprohodnim, zaraslim pristupnim putem koji kreće od ceste Kras-Krk.

Stotinu godina prošlo je otkako je iz Malih Ponikava odselio i posljednji stanovnik. Bježeći pred malarijom koja je vrebala iz obližnjeg jezera, mještani su svoje selo bili prisiljeni prepustiti šumi – i ona ga je čvrsto primila u svoj zagrljaj.

Još koje desetljeće i od Malih Ponikava bi ostao samo koji razbacani kamen da nije Knezova krčkih Frankopana, Petra Kopanice, predsjednika Mjesnog odbora Kornić Šimuna Josipovića, Petra Kremenića te brojnih volontera i potomaka davno iseljenih mještana koji su se u novoj vrijednoj akciji čišćenja ove nedjelje okupili i oteli ga zaboravu.

I danas se zna čija je koja kuća, čiji je koji drmun, a zna se i da su dijelovi oltara iz napuštene crkve Sv. Jakova davnih dana preneseni u istoimenu crkvu u Korniću, koja je sagrađena 1864. i 1865. u baroknome slogu, i gdje se i danas mogu vidjeti. U originalnoj crkvi Sv. Jakova koja datira u 14. stoljeće do ove je nedjelje stolovala šuma, no vrijedne ruke očistile su je skupa s prethodno neprohodnim, zaraslim pristupnim putem koji kreće od ceste Kras-Krk.

Ništa od toga ne bi bilo moguće bez “blagoslova” vlasnika drmuna, Petra Kremenića, koji se i sam vrijedno priključio akciji, a otkrio nam je i jednu zanimljivost: kako mu je prenio njegov otac, mali zvon sa danas ruševne crkve Sv. Jakova preseljen je u crkvu u Korniću i možete ga čuti i dan danas jer – zvoni svaku večer!

“Teško je to nama danas zamisliti, ali u ovim, za to vrijeme velikim kućama, živjelo je i po trideset ljudi. Imali su uređen život koji se nije puno mijenjao stoljećima: držali su blago, obrađivali polja, voda im je bila pri ruci… I možda bi još bili ovdje da nije bilo zaraze. Posebno je zanimljivo u kontekstu današnje epidemije pokušati zamisliti kako bi to bilo da odjednom morate napustiti sve što imate i odseliti drugdje, započeti ispočetka. Oporavljali bi se sigurno godinama! No oni su uspjeli”, priča nam Petar Kopanica, neumorna pokretačka snaga ovakvih akcija diljem otoka.

Njegova želja je sačuvati, urediti i učiniti dostupnijima zaboravljena krčka naselja, napuštene crkve i objekte i učiniti ih pristupačnijima današnjem čovjeku, kroz pješačke i biciklističke staze, ali i vrijednu turističku zanamenitost otoka. Koliko mu to dobro polazi za rukom najbolje svjedoči činjenica da je već sljedećeg vikenda na rasporedu prva procesija iz do jučer posve zarasle i nedostupne crkvice Sv. Jakova.

Kako se ove nedjelje čistilo napušteno selo Male Ponikve i što nam je sve ispričao Petar Kopanica pogledajte u foto i video prilogu.

Čišćenje Napuštenog Naselja Male Ponikve Na Krku

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!