“Vejanke, ćete prit va New York ovog proljeća?”

Piše: Aleksandra Udina

U rujnu prošle godine zateklo nas je pitanje „Vejanke, ćete prit va New York ovog proljeća?“

Od pomisli da je to šala pa i gotovo nemoguće do toga da danas u biografiji naše klape stoji: posjet Hrvatima povodom proslave bl. Ivana Merza u hrvatskoj katoličkoj misiji u New Yorku.

Poziv vlč. Saše Ilijića, svećenika naše biskupije, koliko je zvučao nestvarno toliko je probudio odgovornost u svakoj od nas kada je u svom službenom pozivu naveo razloge našeg mogućeg gostovanja. Kao voditelj HKM „Bl. Ivan Merz“ ukazao nam je povjerenje da uzveličamo slavlje njihovog nebeskog zaštitnika bl. Ivana Merza ostavljajući nam na razmišljanje i veliku čast da svojim klapskim i duhovnim repertoarom donesemo našim iseljenicima duh rodnog kraja, naš kanat i domaću besedu.

Cijelu jesen i zimu, kao i dobar dio proljeća uslijedio je predan i požrtvovan rad redovitih proba sa našim voditeljicama Andrinom Frletom i Mateom Dujmović, usklađivanje obiteljskih i poslovnih obaveza, kao i redoviti kontakti sa budućim domaćinima kako bi se detaljno i svrhovito osmislio naš desetodnevni boravak u New Yorku.

Ovo je trenutak gdje svu svoju zahvalnost iskazujemo svojim obiteljima koje su se radovale zajedno s nama te bili svesrdna podrška. Istovremeno, snažne riječi ohrabrenja kao i financijska potpora došle su i od naših otočkih općina na čelu sa Gradom Krkom. Ističemo nesebičnost Općine Omišalj koja je u potpunosti isfinancirala avionske karte, a za njom onda Grad Krk i općine Dobrinj, Malinska, Vrbnik i Punat koje su financijskom podrškom uvelike olakšale naš boravak u Astoriji, New York. Podrška ovom projektu bili su i tvrtke LNG Omišalj, Valamar riviera i GPP Mikić, kao i dobrotvori iz župe domaćina, Astorije.

Prvih deset dana ovoga svibnja, kako za klapu tako i za svaku od nas, ostali su trajno urezani novim poznanstvima, osjećajima naših iseljenika, požrtvovnošću domaćina kao i doživljaju New Yorka kao grada koji zaista živi 24/7.

Za vrijeme boravka u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Astoriji imale smo priliku gostovati na radiju Croatians online (platforma koja okuplja sve naše iseljenike diljem svijeta) gdje smo pjesmom najavile svoje gostovanje povodom Merčeva na humanitarnim danima u misiji. To je bio vrlo dirljiv trenutak u kojem je naša izvedba pjesme „Dajem ti srce, zemljo moja“ sve prisutne u studiu (Hrvate iseljenike) ganula do suza, a u nama tako snažno oživio osjećaj zahvalnosti za domovinu i rodni kraj.

Uz svakodnevno razgledavanje nestvarnih vizura ove svjetske metropole i trudom da se uklopimo u newyorški ritam, divne uspomene ostaju u odjecima melodija hrvatskih napjeva koje smo pjevale u podzemnim željeznicama, na Staten Islandu i drugim turističkim destinacijama na Manhattnu.
Večer uoči proslave nebeskog zaštitnika misije svojim koncertom sudjelovale smo u humanitarnim danima za misije u Boliviji čiji rad je te večeri predstavio fra Ivica Vrbić, naš misionar kapucin na službi u Boliviji.

Na svečanoj misi proslave bl. Ivana Merza koju je predvodio gost svećenik fra Ivica Vrbić uz koncelebraciju vlč. Saše Ilijića te vlč. Jerka Valkovića, obojice svećenika Krčke biskupije – Bodulima, pridružile smo se i mi liturgijskom slavlju pjesmom „Zemlja uzdrhta“.
Po završetku svete mise slavlje se nastavilo u pastoralnom centru „Most Precious Blood, Parish Astoria“ našim intoniranjem hrvatske himne te svečanim ručkom i nastupom KUD-a „Hrvatska Ruža“ i simpatičnim nastupima djece naših iseljenika koji tako čuvaju naše kulturno naslijeđe. To nedjeljno popodne je također sadržavalo humanitarnu notu za gore spomenutu misiju.

Ovim emotivnim i nostalgičnim zajedništvom završio je naš posjet New Yorku.

Ostaje još jednom zahvaliti na pozivu, prilici, časti i srdačnom gostoprimstvu domaćinu vlč. Saši kao i njegovim župljanima (napose našim Bodulima) u Astoriji te upisati u svoja srca ovo vrijedno iskustvo pronošenja hrvatske tradicije kroz pjesmu u dalekom svijetu.

Za kraj želimo još samo posvjedočiti što su nas navadili naši stari „Svuda pođi, doma dođi!“.

Do nekog idućeg susreta u pjesmi.

error: Content is protected !!