Vama glumimo u ožujku: Mistero buffo i Nemaš pojma, Grizlijane!

Svi kazališni programi iz serije Vama glumimo održavaju se u prostoru osnovnoškolske sportske dvorane smještene na Trgu krčkih glagoljaša u gradu Krku, petkom navečer i subotom ujutro

Šesta sezona kazališnih programa krčkog Centra za kulturu, znanih pod nazivom Vama glumimo, nastavlja se u petak, 19. ožujka 2021. godine, monodramom Mistero buffo (Dario Fo), s početkom u 20.00, nakon čega u subotu, 20. ožujka, slijedi predstava za djecu Nemaš pojma, Grizlijane! (Ana Đokić-Pongrašić), u 11.00 sati.

Talijanski nobelovac Dario Fo, kojeg su intelektualci odbacivali jer se bavio komedijom, dok je zabavljačkom teatru bio odveć aktualan i politički provokativan, danas je savršeni spoj smijeha s oštricom. Njegov virtuozni komad Mistero buffo jedan je od najvećih izazova za glumce, ne samo zbog vrtoglave izmjene brojnih likova i stilova igre, već i iskonskog žara i scenskog šarma što ih izvođač treba pronaći kako bi držao pažnju publike, poput srednjovjekovnih putujućih glumaca. U Ameriku mu nisu dali ni da uđe niti da ga igra, Vatikan je bio skandaliziran njegovom izvedbom Mistero buffo na državnoj televiziji, neki svjetski intelektualci govorili su protiv njegovog dobivanja Nobelove nagrade za književnost, a visoki policijski dužnosnici u Italiji organizirali su terorističku grupu koja je otela i mučila njegovu životnu družicu i glumicu Francu Rame. Ovog genijalca teatra i umjetnosti uopće to nije nimalo pokolebalo da koristeći upravo te okolnosti iznađe novu snagu i inspiraciju kojima je podizao ljestvicu glumačke i kazališne umjetnosti. U kombinaciji u kojoj se isprepliću humor i tragedija, kroz stalni kontakt s publikom, odvija se ono zavođenje koje poznaju klaunovi, harlekini, lakrdijaši i putujući glumci, ti svestrani umjetnici koji su banalno pretvarali u neprolazno. Za potrebe ove predstave nastale u koprodukciji Kazališta Grupa i Triko Cirkus Teatra, nagrađivani hrvatski glumac Dražen Šivak, pod redateljskom palicom Lee Delong, transformirat će se u više od 30 likova. Lucidno i beskompromisno secirajući odnos malog čovjeka i autoriteta, poigrat će se s biblijskim motivima iz kolektivnog imaginarija zapadne civilizacije, razotkrivajući pritom licemjerstvo i našu potrebu da slijepo vjerujemo prebacujući odgovornost nekom drugom.

Predstava za djecu Nemaš pojma, Grizlijane! nastala je prema istoimenoj knjizi, inače jednom od omiljenih lektirnih naslova spisateljice Ane Đokić-Pongrašić. U produkciji Kazališta Smješko ona je pretvorena u pravi mali mjuzikl koji govori o razmaženom i nespretnom medvjediću o kojem se čitav život brinula njegova majka, pa on nije znao ništa sam napraviti. Ipak, nakon što je krenuo u svijet, sve je, malo po malo, naučio. Ovdje je, dakle, riječ o zanimljivoj priči koja metaforički ilustrira probleme s kojima se susreću mališani pri polasku u školu, kada moraju naučiti prihvatiti odgovornost, iako bi radije ostali kod kuće na brizi svojim roditeljima. Tako je i medvjedić Grizlijan konačno morao postati samostalniji. Iako mu u početku ništa nije polazilo za rukom, u zanimljivim susretima i razgovorima sa Krokodilicom, Vranom, Ribom, Lisicom i Krijesnicama, doći će do novih i vrijednih životnih spoznaja te, konačno, postići svoj cilj! U ovoj glazbenoj predstavi redateljice Ivone Peroš, glume Mirko Ilibašić, Lidija Kraljić i Monika Berberović.

Svi kazališni programi iz serije Vama glumimo održavaju se u prostoru osnovnoškolske sportske dvorane smještene na Trgu krčkih glagoljaša u gradu Krku, petkom navečer i subotom ujutro, a ulaznice po cijeni od 30,00 kn za dječje i 50,00 kn za ostale predstave, mogu se kupiti u Galeriji Decumanus, smještenoj na adresi Josipa J. Strossmayera 2, u njezino redovno radno vrijeme. Zasad je to od ponedjeljka do petka, između 10.00 i 13.00 sati. Sve ostale informacije mogu se dobiti telefonom na: 051 220 041.

Upute posjetiteljima: Sukladno epidemiološkim uvjetima, u cilju sprječavanja širenja bolesti COVID-19, predstavama će moći prisustvovati ograničen broj posjetitelja. Ulaskom u dvoranu obavezna je dezinfekcija ruku, nošenje zaštitne maske i održavanje fizičke distance. Također, preporučuje se raniji dolazak na događanje kako bi se izbjeglo stvaranje gužve. Posjetitelji s ulaznicom kupljenom u Galeriji Decumanus u prostor dvorane ulazit će kroz glavni ulaz koji se nalazi nasuprot zgrade krčke osnovne škole, dok će oni koji su ulaznice rezervirali i trebaju ih podignuti ulaziti na sporedni ulaz s Trga krčkih glagoljaša.

error: Content is protected !!