Uz ponešto izmijenjen program, starta nikad jači 9. Baška Outdoor Festival

Sve je spremno za deveti Baška Outdoor Festival – omiljenu jesensku poslasticu svih zaljubljenika u aktivnosti na otvorenom, od istinskih avanturista do čitavih obitelji spremnih za stvaranje uspomena na jednom od najljepših dijelova otoka Krka

Ovogodišnje izdanje zbog loših vremenskih uvjeta skraćeno je za jedan dan, no i u kraćoj verziji 9. BOF donosi pregršt outdoor uzbuđenja, uz čak 1100 sudionika traila iz 13 zemalja, 550 biciklista i ogroman odaziv na sve programe.

“Obzirom na nepovoljnu vremensku prognozu koja za nedjelju prognozira veću količinu kiše i vjetra, u dogovoru između organizatora eventa i realizatora ture donesena je odluka da se sportsko penjanje planirano za nedjelju otkaže.

Ukoliko ste planirali provesti vikend u prirodi preporučamo da se prijavite na planinarski izlet Rocky Hill Hike koji će se održati u novom terminu, u subotu 14. listopada 2023. s idealnim kasno-ljetnim temperaturama i vedrim nebom (još uvijek se možete prijaviti putem obrasca– sudjelovanje je BESPLATNO)”, kažu organizatori.

Okupljanje i prijave sudionika započet će od 9:00 sati ispred Heritage hotela ‘Forza’. Nakon uvodnog briefinga, početak planinarske ture je u 10:15 sati.

Ukupna dužina rute iznosi 12,5 km sa cca 500 metara ukupnog uspona. Predviđeno vrijeme hoda je 5 sati. Planinarska tura kreće iz centra Baške (Heritage hotel Forza) u smjeru Zaroka i Batomlja. Potom slijedi uspon prema prijevoju Lipica. Uz pogled na Bašćansku dolinu, obližnje otoke i masiv Velebita imat ćemo stanku na vrhu Veliki Hlam (482 m) odakle se spuštamo prema prijevoju Vratudih. Odavde slijedi spust prema Batomlju i povratak u Bašku.

Vremenska prognoza za subotu najavljuje sunčano vrijeme s dnevnom temperaturom od 20 do 24°C uz umjeren do jak južni vjetar, a slični vremenski uvjeti očekuju se i prvog dana BOF-a, u petak 23. listopada, kada su na rasporedu dvije poslastice za ljubitelje MTB-a i traila.

Adria Bike u sbotu tako organizira 7. izdanje sada već legendarnog Krk’n’Roll MTB Marathona (e-bike i mtb), s tri pomno pripremljene staze različitih duljina, 70, 45 i 30 km, namijenjene ženama i muškarcima. Sudjelovanje u ovoj jedinstvenoj utrci osigurat će vam nezaboravno biciklističko iskustvo, a prema najavama organizatora utrke, konkurencija će biti žestoka, te bi ovo bi izdanje moglo oboriti sve dosadašnje rekorde u broju sudionika.

Ljubitelje traila također čeka poslastica, 13. izdanje prve hrvatske trail utrke Krk’n’Trail (Krk Island Trail), natjecanja koje organizira Treking liga i to u tri dužinske/težinske kategorije: 24, 14 i 7 kilometara. U utrci će tako moći uživati i oni željni većih sportskih izazova usred nestvarnog pejzaža kojeg čini jedinstven spoj kamena, mora i prirode, ali i amateri željni pustolovine, koji će na kraćoj udaljenosti, manjeg intenziteta, doživjeti sve ljepote ovog sporta, ali pri tome ipak iskušati svoju izdržljivost i volju. Treba svakako spomenuti da trasa utrke obuhvaća još neotkrivene staze južnog dijela otoka Krka, koje prolaze kroz neke od najljepših uvala u okolici Baške.

Osim sportskog dijela programa, na vikend rasporedu Baška Outdoor Festivala su i zanimljivo predavanje, besplatne radionice te bogati program za djecu.

Već prvog dana Festivala, u petak 13.10., s početkom u 21 sat, ne propustite zanimljivo putopisno predavanje “Tu”, u sklopu kojega će Daniel Krstulović Opara ispričati o najvećoj “outdoor” avanturi ikad ostvarenoj u Hrvatskoj, kojom je ispisao povijest hrvatskog planinarstva. Ovaj neumorni pustolov uputio se u avanturu života – prolaska cijele Hrvatske preko 158 planinskih i otočnih vrhova (5000 km i 135000 m uspona) u sklopu Hrvatske Planinarske Obilaznice, za što mu je trebalo dva mjeseca i sedam dana. Posebnost ovog projekta je što ga je napravio odjednom, što do sada u Hrvatskoj nije nitko napravio. Također, nije koristio motorna prijevozna sredstva, već se kretao isključivo na vlastiti pogon: trčanje / planinarenje, vožnja bicikla i veslanje kajaka. Projekt je dobio ime “TU” jer ovom avanturom Opara želi ukazati da za napraviti avanturu ovakvih dimenzija ne treba ići na drugi kraj svijeta jer avantura je ‘tu‘, u maloj, ali posebnoj Hrvatskoj.

Sastavni dio Baška Outdoor Festivala već tradicionalno je i odličan glazbeni program, koji ove godine u Porto Clubu Baška, pokrovitelju zabavnog programa festivala, potpisuje Infinity band te DJ Joe2Shine.

Na ovogodišnjem Festivalu mislilo se i na najmlađe sudionike festivala, koji će moći uživati u raznim besplatnim aktivnostima Outdoor kutka za djecu smještenog na zelenim površinama Zvonimir Sunny Hotela by Valamar. Slackline, penjanje na umjetnoj stijeni i škola brdskog biciklizma uvest će i najmlađe sudionike u avanturistički svijet, pružiti im priliku da nauče vještine i steknu samopouzdanje u sigurnoj i podržavajućoj okolini te se tako pridruže roditeljima i prijateljima na nezaboravnoj vikend avanturi u prirodi.

Posjetiteljima je, kao i svake godine do sada, na raspolaganju i posebno povoljan smještaj kod partnera festivala, Valamar Riviere, ali i u privatnim hotelima, pansionima i apartmanima. Čitav popis i sve dodatne informacije dostupne su na stranicama TZO Baška.

error: Content is protected !!