Usvojen proračun Općine Punat: Amandmanima SDP/PGS-a do besplatnog vrtića, manje novca za novorođenčad i udruge

Kako bi se namaknula sredstva za stipendije, školarine i besplatan vrtić, smanjena su sredstva za naknadu novorođenčadi, sportske udruge i udruge koje se bave mladima, braniteljima, invalidima i umirovljenicima, kao i sredstva za rekonstrukciju stare škole u Staroj Baški te uređenje starog kina

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Punat sinoć je usvojen Proračun za 2022. godinu težak 23.216.885,27 kuna, uz niz amandmana koji su, glasovima vijećnika koalicije SDP/PGS, donijeli značajne izmjene u odnosu na prvi prijedlog Proračuna.

S 5 glasova za i 4 glasa protiv izglasani su amandmani koji su preraspodjelom sredstava osigurali dodatna sredstva za stipendije i školarine te besplatan vrtić i jaslice za puntarske mališane, čime je Punat krenuo koracima Baške kao trenutno jedine otočne općine koja je roditelje u potpunosti oslobodila tereta plaćanja vrtića. Sličnu mjeru prethodno je imao i Vrbnik, no potom je ukinuta, istaknuto je na sjednici Općinskog vijeća.

“Predviđanjem uvećanog iznosa za DV Katarina Frankopan iz proračuna Općine Punat financirat će se ukupni iznos ekonomske cijene redovitog programa za roditelje – korisnike usluga s područja Općine Punat, a u cilju ostvarivanja i provođenja pronatalitetnih, demografskih, kao i odgojno obrazovnih mjera”, stoji u izglasanom amandmanu, u kojem je također istaknuto kako su potrebna sredstva namaknuta uzimanjem novca gdje se smatralo da se “realizacija nije ostvarila u zadovoljavajućem postotku iznosa koje je predviđao proračun za ovu godinu ili smatramo da predloženo neće bitno utjecati na izvršenje proračuna”. Slično je navedeno i za financiranje ekonomske cijene redovitog programa DV sv. Male Terezije.

Konkretno, kako bi se namaknula viša sredstva za stipendije i školarine te besplatan vrtić za puntarske mališane, smanjena su sredstva za naknadu novorođenčadi s predloženih 220.000 na 120.000 kuna, sportskim udrugama sredstva su smanjena za 50.000 kuna, a za programe civilnog društva odnosno udruge koje se bave mladima, invalidima, braniteljima, umirovljenicima i drugima smanjena su predložena sredstva za 80.000 kuna.

“Sredstva za naknadu novorođenčadi smanjena su budući da očekujemo da neće biti utrošena, s obzirom da se u našoj općini rađa manji broj djece”, istaknuo je Goran Gržančić, ujedno predsjednik Općinskog vijeća. Kao jedno od pojašnjenja smanjenja sredstava za puntarske udruge istaknuta je mogućnost da se one mogu financirati i iz drugih izvora, pa je tako tako spomenut i natječaj Marine Punat vrijedan 200 tisuća kuna namijenjen programima i projektima od interesa za opće dobro.

Među ostalim, smanjen je i iznos za ranije odobreni projekt rekonstrukcije stare škole u Staroj Baški za 90.000 kuna, a iz proračuna su amandmanima u cijelosti izbačena predložena sredstva za uređenje starog kina u iznosu od 85.000 kuna. Riječ je o novcu koji je bio namijenjen za projektnu dokumentaciju za ishođenje građevinske dozvole te uređenje igrališta i parkirališta kraj crkve, s dodatnih 10-ak parkirališnih mjesta.

“Većinom glasova vijećnika koalicije SDP/PGS iz proračuna je izbačeno i predloženih 20.000 kuna za snimanje i objavu sjednica čime smo htjeli proces donošenja odluka u Općini učiniti potpuno transparentnim za sve naše mještane”, ističe na svojim stranicama načelnik Punta Daniel Strčić, a bez konkretnijeg pojašnjenja odbijen je i prijedlog kojim su nezavisni vijećnici ponudili vlastitim sredstvima osigurati snimanje i objavu sjednica. Također, izbačena su i sredstva predviđena za transparentniju i pregledniju web stranicu Općine.

Dok su nezavisni vijećnici uporno – i uzaludno – dizali ruku protiv amandmana, ističući pritom da se zalažu za ciljanu, efikasniju i pravedniju financijsku podršku socijalno i ekonomski ugroženim obiteljima i pojedincima, vijećnici koalicije SDP/PGS na čelu sa Marinkom Žicem i Goranom Gržančićem odbacuju sve optužbe da su navedeni amandmani politikanstvo te ističu da su njihove namjere isključivo usmjerene na pomoć puntarskim obiteljima.

Sve točke dnevnog reda, amandmani i dokumenti 4. sjednice Općinskog vijeća Općine Punat dostupni su na službenim web stranicama Općine, OVDJE.

error: Content is protected !!