Udruga Rukotvorine Krk nizom besplatnih radionica najavila novu sezonu projekta Fabrika Vecla

Tijekom svibnja i lipnja, vrijedne članice Rukotvorina Krk priređuju niz radioničkih sadržaja u čijem je fokusu upravo ponovna uporaba tj. reciklaža tekstila

Udruga Rukotvorine Krk, početkom svibnja ove godine, krenula je s konkretnom realizacijom nove sezone projekata Fabrika Vecla čiji je krajnji cilj podizanje svijesti lokalne zajednice, a posebice mladih, o potrebi ponovne uporabe različitih sirovina, odnosno doprinos takvih akcija zaštiti okoliša, uz educiranje o mogućnostima i načinima reciklaže tekstila.

Činjenica je da tekstilna komponenta čini relativno malen udio u ukupnom sastavu komunalnog otpada (od dva – tri posto), međutim u apsolutnoj količini radi se o gotovo 15.000 tona takvog otpada koji se u jednogodišnjem periodu sakupi u Republici Hrvatskoj. Važno je naglasiti kako se ovdje radi o materijalu – odjeći, kućnom tekstilu ili industrijskom otpadu – koji posjeduje značajne mogućnosti ponovne primjene. A postoje zaista mnogi načini reciklaže tekstila čija organizirana provedba znatno smanjuje štetne utjecaje na okoliš. Važnost procesa reciklaže, tako je, iz godine u godinu, sve značajnija, kako zbog ekonomskih, tako i ekoloških razloga.

Ovim projektom članice Rukotvorina Krk nastoje sve zainteresirane otočane educirati o važnosti ponovnog korištenja, prvenstveno, tekstila. Iako otok Krk prednjači u razvrstavanju otpada, što znači da se danas udio odvojenog otpada popeo do respektabilnih, a moglo bi se reći i europskih 55 posto, zadaća ovog projekta, izuzev odvajanja otpada, jest i opća edukacija stanovništva, točnije podizanje njihove svijesti o svim mogućnostima reciklaže potencijalno korisnih sirovinskih materijala iz odvojeno prikupljenog otpada.

Prema tome, tijekom svibnja i lipnja, vrijedne članice Rukotvorina Krk priređuju niz radioničkih sadržaja u čijem je fokusu upravo ponovna uporaba tj. reciklaža tekstila. Sve radionice odvijat će se u sjedištu Udruge u gradu Krku, na adresi Trg sv. Kvirina 1 (nadomak Krčke katedrale), i to svakog ponedjeljka – 02., 09., 16., 23. i 30. svibnja te 06., 13., 20. i 27. lipnja – između 18.00 i 20.00 sati. Radionice su za sve polaznike besplatne.

error: Content is protected !!