Učenici osnovnih i srednjih škola iz Srijemske Mitrovice u posjeti Primorsko-goranskoj županiji

Riječ je o projektu Hrvatskog kulturnog centra “Srijem“ – Hrvatskog doma pokrenutog kako bi učenici koji pohađaju nastavu iz izbornog predmeta „Hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture“ u Srijemskoj Mitrovici imali prilike upoznati se s ljepotama i kulturno-povijesnim nasljeđem hrvatskih regija

U Učeničkom domu Kvarner održan je susret s učenicima osnovnih i srednjih škola iz Srijemske Mitrovice u pratnji profesora Ane Hodak, Katarine Janošević i Daria Španovića koji borave u Primorsko-goranskoj županiji u okviru projekta „Upoznaj Domovinu“.

Riječ je o projektu Hrvatskog kulturnog centra “Srijem“ – Hrvatskog doma pokrenutog kako bi učenici uzrasta od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole koji pohađaju nastavu iz izbornog predmeta „Hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture“ u Srijemskoj Mitrovici imali prilike upoznati se s ljepotama i kulturno-povijesnim nasljeđem hrvatskih regija.

Dobrodošlicu im je zaželjela ravnateljica doma Dubravka Alar Vičević koja je izrazila uvjerenje da će boravak u ovom kraju učenicima biti iznimno edukativan, zabavan i povrh svega ugodan. Poželjela je da im dani pred njima budu ispunjeni te da se vrate kući prepuni novih uspomena i dogodovština.

Profesor Dario Španović naglasio je da, budući je posljednji posjet Primorsko-goranskoj županiji bio organiziran 2012. godine, nove generacije učenika izrazile su želju za ponovnim posjetom ju kako bi se upoznali s kulturno-povijesnim nasljeđem te znamenitostima i prirodnim ljepotama ovoga kraja.

Primorsko-goranska županija, na zamolbu HKC “Srijem“ – Hrvatskog doma, u Učeničkom Domu Kvarner osigurala je smještaj i prehranu za 44 učenika i tri nastavnika u pratnji te je na taj način omogućila realizaciju trodnevne ekskurzije tijekom koje će učenici posjetiti kulturno-povijesne znamenitosti županije, grada Rijeke i otoka Krka.

U okviru izbornog predmeta „Upoznaj Domovinu“ koji je uveden 2009. godine, učenici su imali priliku upoznati Grad Zagreb te Zagrebačku, Primorsko-goransku, Osječko-baranjsku, Splitsko-dalmatinsku, Dubrovačko-neretvansku, Varaždinsku, Istarsku i Međimursku županiju, a u cilju očuvanja nacionalnog identiteta kod djece i njihovog upoznavanja s hrvatskom književnošću, kulturom, etnologijom, zemljopisom i povijesti.

error: Content is protected !!