U Puntu startaju tradicionalni 26. Dani maslina

Sve zainteresirane i ove godine u Puntu očekuje prigodna umjetnička izložba, izložba alata i strojeva potrebnih u maslinarstvu, stručne edukacije, prezentacije, radionice za djecu…

U Puntu danas startaju tradicionalni Dani maslina – manifestacija pokrenuta još 1996. godine kao prva ove vrste u Hrvatskoj, s početnom idejom turističke priredbe, berbe maslina za strane turiste, s ciljem produženja turističke sezone.

Manifestacija se danas sastoji od brojnih programa, pa tako sve zainteresirane i ove godine u Puntu očekuje prigodna umjetnička izložba, izložba alata i strojeva potrebnih u maslinarstvu, stručne edukacije, prezentacije, radionice za djecu i slično.

U petak, 14. listopada Foto klub Krk predstavlja međunarodnu izložbu pod nazivom “SUMMER,SEA,SUN”! Otvorenje izložbe u galeriji Toš je u 19,00 sati, a pogledati se može svakim danom od 18:00 do 20:00 sati do 20.10.2022.

Interpretacijski centar maslinarstva – Stari toš svečano je otvoren 2021. godine, upravo u vrijeme manifestacije Dani maslina, kao zaštićeno kulturno dobro te se smatra jednim od najbolje sačuvanih mlinova za masline na otoku Krku.

Unutar centra smještena je stalna izložba koja prezentira tradicijsku proizvodnju maslinovog ulja te značaj maslinarstva za područje Punta. Izložba donosi interaktivne sadržaje o dijelovima starog toša, berbi maslina i proizvodnji ulja te arhivske fotografije uz naglasak na puntarski govor i dijalekt. Oblikovanje izložbenih elemenata inspirirano je estetikom tradicionalnih uporabnih predmeta uz stilizirane oblike dijelova masline.

Nalazi se u staroj jezgri Punta, na adresi Stara placa 1., a za vrijeme manifestacije Dani maslina, odnosno sve do 14. listopada može se razgledati od 10 do 12 sati.

 

error: Content is protected !!