U PGŽ veći broj prvašića u odnosu na prošlu godinu, procijepljeno 58 posto odgojno-obrazovnih djelatnika

U Primorsko-goranskoj županiji procijepljeno je 58% osoblja u osnovnim i srednjim školama, te 46% u vrtićima

Danas preko 28 tisuća učenika i učenica sjeda u školske klupe. Prvi je dan nastave koja će se u PGŽ-u provoditi po modelu A. Upisne brojke su dobre, 11 je više osnovnoškolaca i 10 prvašića, njih ukupno 2246. Čak sedam škola bilježi porast upisa u prve razrede, a to su „Fran Krsto Frankopan“ na Krku (32), potom škole u Kastvu (22), Omišlju (18), Delnicama (19), Klani (11), Čavlima (10) i Ravnoj Gori (5).

„Svim prvašićima, ali i svim učenicima, nastavnicima i roditeljima želim uspješan početak nastavne godine“, poručio je župan Komadina otvarajući redovnu konferenciju za novinare te ujedno najavio današnji posjet OŠ Čavle gdje su dovršeni veliki radovi na adaptaciji fasadi, a čak je jedan razred prvašića više. Obilježavanju prvog dana škole pridružit će se i igrači NK Rijeke koji će uručiti prigodne poklone za sve učenike prvih razreda u PGŽ-u.

Resorna pročelnica Edita Stilin istaknula je kako se nastava održava prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. „Radi se o trećoj školskoj godini pod mjerama, no ove godine one su nešto relaksiranije“, kazala je Stilin te dodala da je u Primorsko-goranskoj županiji procijepljeno 58% osoblja u osnovnim i srednjim školama, te 46% u vrtićima. Pročelnica je izvijestila i o 3,5 milijuna kuna odobrenih bespovratnih sredstava za 94 pomoćnika u nastavni za 99 učenika i najavila novi kapitalni projekt PGŽ-a, dogradnju OŠ „Ivana Rabljanina“ za koju će se u četvrtak na Rabu potpisati ugovori o sufinanciranju, odnosno s izvođačima radova i nadzorom.

Osigurano je i 1,6 milijuna kuna sredstava za kapitalna ulaganja u domove za starije osobe, te 100 tisuća kuna za idejni projekt doma za starije osobe u Klani. Dom će se realizirati kroz suradnju županije i pet jedinica lokalne samouprave i kandidirati na EU socijalni fond, izvijestila je pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač. Bit će građen po najmodernijim standardima, takozvani dom 4. generacije, s kapacitetom od 200 mjesta, dio će biti prilagođen osobama s invaliditetom, a građanima financijski dostupan.

Pročelnica Marač podsjetila je na projekt rane intervencije i detekcije kod djece pokrenutim u vrtićima u Ravnoj gori i Fužinama u kojem PGŽ sufinancira plaću psihologa, a u perspektivi je oformiti cijeli stručni tim. Ujedno, PGŽ u većinskom iznosu financira „Moje mjesto pod suncem“, dnevni boravak za djecu slabijeg imovinskog statusa kojima će biti osiguran obrok i instrukcije. Kupnjom tisuću istoimenih slikovnica o emotivnoj inteligenciji, PGŽ je dodatno potpomogla projekt, a iste će se pokloniti učenicima.

Glavni epidemiolog NZZJZ PGŽ Dobrica Rončević izvijestio je kako je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 798 uzoraka briseva, od čega je šest novooboljelih osoba, dok ih je 24 ozdravilo. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti u PGŽ-u iznosi 362. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a 28 je hospitaliziranih pacijenata, a broj osoba na respiratoru i danas iznosi pet. Tijekom jučerašnjeg dana od COVID-19 bolesti u KBC-u Rijeka nije bilo preminulih osoba, a udio hospitaliziranih osoba unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva iznosi 7.73%. Rončević je  rekao kako se brojke značajno povećavaju i da jesen nosi nove izazove. Pozvao je svih na cijepljenje, jer veća procijepljenost znači i manje represivne mjere.

error: Content is protected !!