U PGŽ-u dosad ostvareno više od 4.000.000 noćenja. Stožer: “Spasimo sezonu cijepljenjem i pridržavanjem mjera”

Do sada je ostvareno više od 4.000.000 noćenja, od kojih je polovica ostvarena u srpnju koji je dosegnuo 80% rekordne 2019. godine. Ukupno gledajući, s današnjim danom PGŽ  bilježi 61% rezultata iz 2019. odnosno 30% više u odnosu na 2020.

Na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice Stožera CZ PGŽ načelnik Mladen Šćulac istaknuo je kako je PGŽ zajedno s čitavim priobaljem ušla u narančastu zonu: „U kritičnim smo trenucima, u južnijim županijama situacija je lošija, a mjere koje je donio Stožer PGŽ usporile su širenje virusa. Jedino mi kao građani možemo epidemiju usporiti te očekujemo od građana i organizatora da se pridržavaju mjera, da prate propise, cijepe se i da zajednički pokušamo spasiti turističku sezonu“, poručio je Šćulac.

Glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrica Rončević naglasio je kako je PGŽ kao županija i dalje u zelenom, no s obzirom na to da je se promatra kao dio Jadranske regije u incidenciji virusa, smještena je u narančastu zonu: „Situacija je odraz tzv. turističkih rizika, rizika okupljanja tijekom ljetnih mjeseci, ali i rizika iz naših emitivnih tržišta, odnosno turista koji dolaze iz drugih zemalja“.

Izvijestio je o broju aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti koji se smanjio na 89 bolesnika, dok je danas u PGŽ 13 novooboljelih te 15 ozdravljenih osoba. Tijekom jučerašnjeg dana napravljen je veliki broj testova, njih 957. Udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova je sličan jučerašnjem te iznosi 1.4%. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti je 6, dok se na respiratoru nalaze 3 pacijenta, a tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u je nažalost preminula jedna osoba od COVID-19 bolesti.

Rončević je iznio podatke o cijepljenju te naveo da je u PGŽ 43.5% odraslog stanovništva cijepljeno s obje doze, dok je s prvom dozom cijepljeno njih 52%.  Rekao je da se cijepljenje ubrzava pošto trenutačno dominantan delta soj zahtijeva cijepljenje s obje doze za postizanje najveće zaštite.

„Otkad su se uvela ograničenja za necijepljene, povećan je broj osoba koje se prijavljuju za cijepljenje i to mahom mlađa populacija“, rekao je Rončević.

Ravnateljica TZ Kvarner, Irena Peršić Živadonov izvijestila je novinare o turističkim rezultatima na području PGŽ. Do sada je ostvareno više od 4.000.000 noćenja, od kojih je polovica ostvarena u srpnju koji je dosegnuo 80% rekordne 2019. godine. Ukupno gledajući, s današnjim danom PGŽ  bilježi 61% rezultata iz 2019. odnosno 30% više u odnosu na 2020. „S obzirom na potražnju turista, a to je intiman i izoliran smještaj, dakle, epidemiološki najsigurniji, turisti sami ne traže gužvu i to treba biti smjernica kod razmatranja organizacije javnih okupljanja“, zaključila je Peršić Živadinov.

error: Content is protected !!