U PGŽ-u 10 novooboljelih, na Krku 1. Smanjen broj aktivnih slučajeva

Broj aktivnih slučajeva smanjuje se na tjednoj bazi te trenutno iznosi 2334 slučaja. Uglavnom je riječ o blagim kliničkim slikama

“U Primorsko-goranskoj županiji bilježimo deset pozitivnih od 260 testiranih uzoraka”, izvijestio je glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrica Rončević.

Broj aktivnih slučajeva smanjuje se na tjednoj bazi te trenutno iznosi 2334 slučaja. Uglavnom je riječ o blagim kliničkim slikama. Hospitalizirano je 67 pacijenata kojima je utvrđen COVID-19, kao rezultat pretraga prilikom prijema na hospitalizaciju iz drugih zdravstvenih razloga. Tijekom jučerašnjeg dana preminula je jedna djelomično cijepljena starija osoba. Od ukupnog broja oboljelih na tjednoj bazi, bilježimo 2,87% hospitaliziranih pacijenata u odnosu na broj aktivnih slučajeva.

Bilježi se tjedni rast broja pozitivnih slučajeva od prve polovice ožujka, a posljednja dva tjedna pad oboljelih i hospitaliziranih. “Trenutnu situaciju s koronavisurom obilježava širenje nove podvarijante omikrona koji se ne razlikuje značajno od dosadašnjeg, a očekujemo da će se uskoro proširiti i Hrvatskom, budući da se za sada uglavnom bilježi u zemljama zapadne Europe. Za tu podvarijantu karakteristično je da izaziva blažu kliničku sliku i visoka zaraznost”, rekao je Rončević.

Izvijestio je kako se cijepljenje odvija smanjenim intenzitetom, između 300 i 400 osoba tjedno, a razlog tome su, smatra, što je fokus na drugim problemima. Podsjetio je da se kod liječenja hospitaliziranih, pacijenata na intenzivnoj skrbi, starijih i kronično bolesnih pokazalo kao izuzetno važno dovršiti ciklus cijepljenja u procesu ozdravljenja.

Govoreći o Q grozinici na području Mavrinaca, naveo je da se nalazimo u okviru ranije predviđenih projekcija, do 20 zaraženih životinja te da se bolest širila lokalizirano.

COVID stanje 3.4.2022.
error: Content is protected !!