U Muzeju grada Rijeke otvorena izložba „Tvoja zemlja“ Stjepana Đukića Pište

Osim u hrvatskim galerijama, Đukićevi radovi mogli su se vidjeti izloženi u Milanu, Sydneyu, New Yorku, Melbourneu i drugim svjetskim galerijama

Otvorenju izložbe su uz autora prisustvovali gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

Župan Komadina tom prilikom istaknuo je “Drago mi je što večeras otvaramo ovu jedinstvenu izložbu istaknutog zagorskog umjetnika Stjepana Đukića Pište. Veseli me što se nastavlja uspješna i plodna suradnja Zagorja i Primorja koja traje već čitav niz godina. Kroz izložbu putujemo i kroz slikarov svijet, otkrivamo bogatstvo njegovog izraza i raznolikost umjetničkog stvaralaštva, kojeg je publika imala prilike vidjeti u brojnim prostorima diljem svijeta, a sada po prvi put izlaže i u Rijeci. Ova izložba je prilika da zajedno istražimo dubinu njegovih misli i emocija koje pretače na platno. Ovom prigodom želim izraziti nadu da će ova suradnja između Zagorja i Primorja nastaviti rasti i donositi nam još mnogo zajedničkih umjetničkih trenutaka.”

»Tvoja zemlja« je prva izložba ovog proslavljenog zagorskog umjetnika u Rijeci te je, dobrim dijelom i zbog toga, koncipirana imajući na umu retrospektivno kretanje slikarovim opusom, nudeći 71 sliku raznih formata, nastalih u razdoblju od 1996. do 2023. godine.

Stjepan Đukić Pišta rođen je 5. prosinca 1949. u Lozanu kod Virovitice, a profesionalno se bavi likovnim radom od 1986. godine. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Posebnosti Đukićeva likovnog rada su portreti, gdje se potvrdio uvjerljivošću i slikarskom ekspresivnošću, spontanošću i likovnom gestualnošću kao jedan od najzanimljivijih hrvatskih portretista. Dobitnik je »Zlatne arene« Silvestri Art Directory 2000. godine za ciklus »Bezvremena obzorja« kao najuspješniji virtualni debitant za 2001. godinu.

Osim u hrvatskim galerijama, Đukićevi radovi mogli su se vidjeti izloženi u Milanu, Sydneyu, New Yorku, Melbourneu i drugim svjetskim galerijama. Izložba se realizira u suradnji Grada Rijeke i Krapinsko-zagorske županije, a biti će otvorena do 24. veljače.

 

error: Content is protected !!