Moždani udar kod žena: Obilježen Dan crvenih haljina

Simboličnim odijevanjem u crveno cilj je podržati žene koje su preboljele moždani udar, ukazati na važnost preventivnih aktivnosti i zdravog životnog stila te postojeće načine hitnog aktivnog liječenja moždanog udara

Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka i Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, uz podršku Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, obilježila je međunarodni Dan crvenih haljina, globalnu zdravstveno-edukativnu akciju s ciljem podizanja svijesti o rizicima moždanog udara kod žena.

Simboličnim odijevanjem u crveno cilj je podržati žene koje su preboljele moždani udar, ukazati na važnost preventivnih aktivnosti i zdravog životnog stila te postojeće načine hitnog aktivnog liječenja moždanog udara.

Važnost Dana crvenih haljina istaknula je i pročelnica UO za zdravstvo Vesna Čavar. “Naši stručnjaci i zdravstveni kadar izvanredno reagira kada se pojavi žena pacijent u bolnici koja je doživjela moždani udar. Primorsko-goranska županija prvenstveno podržava preventivu, a ovo danas je isto tako preventiva. Osvješćivanje javnosti je slanje poruke ženama da brinu o svom zdravlju, i što se tiče Županije uvijek smo otvoreni za sve vidove preventive i tko god ima dobre ideje, bilo da je riječ o udrugama ili zdravstvenim ustanovama, uvijek smo spremni sufinancirati takve programe koji brinu o zdravlju”, rekla je Čavar.

Na infopunktu na riječkom Korzu građani su informirani o moždanom i srčanom udaru kod žena, njihovoj prevenciji i prepoznavanja u cilju minimizacije razvoja bolesti, a u Gradskoj vijećnici uslijedila su edukativna predavanja na temu moždanog udara. Važnost Dana crvenih haljina i korist javnozdravstvenih akcija predstavila je predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka Vladimira Vuletić, o prevenciji, prepoznavanju i liječenju moždanog udara kod žena govorio je David Bonifačić, a Slavica Kovačić održat će predavanje o mehaničkoj trombektomiji.

 

error: Content is protected !!