FOTO U Malinskoj svečano otvoren Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak

Centar je sagrađen na mjestu gdje su Dubašljani iz volovskih zaprega iskrcavali drva koja su se potom ukrcavala u bracere i logere za Rijeku i za daleke Mletke, mjestu gdje je nastala duboka i snažna veza Dubašnice i mora

U Malinskoj je danas, nakon dugog iščekivanja, uz brojne uzvanike i drage goste svečano otvoren Interpretacijski centar maritimne baštine „DUBoak“. Riječ je o objektu vrijednom oko 11,5 milijuna kuna, u kojem je svoj novi dom dobila bogata maritimna baština, kultura plovidbe, vještina brodogradnje i suživot otočkih ljudi s morem i šumom, a svoj su dom ondje pronašli i Športsko-ribolovna udruga Lastavica i Jedriličarski klub Malinska.

Centar je simbolično otvoren u 11:55 sati, ili pet do podne, simbolično tako upozoravajući da je vrijedna maritimna baština na ovaj način spašena od zaborava doista u posljednji trenutak.

Interpretacijski centar maritimne baštine „DUBoak“ u Malinskoj izgrađen je zahvaljujući EU projektu Arca Adriatica – Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine. Općina Malinska-Dubašnica, kao jedan od projektnih partnera, uspješno je odradila niz projektnih zadataka maritimnog karaktera s ciljem razvoja turističke infrastrukture i pridonijela razvoju zajedničkog turističkog proizvoda temeljenog na maritimnoj baštini.

“Čestitam našoj Malinskoj i načelniku Robertu Antonu Kraljiću na ovom prekrasnom interpretacijskom centru, jer ovo je ne samo kultura i tradicija nego i turistička ponuda. Svaka čast”, poručio je ovom prilikom župan Zlatko Komadina.

Idejno rješenje i izvedbeni projekt potpisuje tim arhitekata, interpretatora baštine, marketinških i stručnjaka na području multimedije: Studio Putinja autor je idejnog rješenja i izvedbenog projekta postava interijera; Alphera logotipa i vizualnog identiteta; Faro11 autor je muzeološke koncepcije; Heredo interpretacije baštine u kulturno-turističke svrhe dok je Visualia osmislila postav multimedije.

S obzirom na neraskidivu vezu između mora i tradicijskih barki s obalne strane te hrasta duba sa šumske strane, sam naziv „DUBoak” [dubōk] izgovorom podsjeća na duboko more, a ujedno predstavlja i igru riječi, spoj lokalnog (dub) i engleskog (oak) naziva za hrast.

Centar je sagrađen u Malinskoj, na rivi, uz Mali mul, na mjestu gdje su Dubašljani iz volovskih zaprega iskrcavali drva koja su se potom ukrcavala u bracere i logere za Rijeku i za daleke Mletke, mjestu gdje je nastala duboka i snažna veza Dubašnice i mora.

Svečanost otvorenja organizirana u okviru obilježavanja blagdana Kristova uzašašća (Sense) povodom kojeg se održavaju Dani sira i maritimne baštine od 23. do 29. svibnja 2022. godine. Samu proslavu otvorenja Centra prati i bogat višednevni program. Što je sve na rasporedu možete provjeriti OVDJE.

Foto: PGŽ/TZ Malinska-Dubašnica
error: Content is protected !!