U Cresu održana završna konferencija projekt „Čuvajmo zdravlje otočana“

U projekt se tako kroz aktivnosti uključilo preko 500 građana čime se osiguralo dovoljno znanja o psihološkom savjetovanju, spolnom zdravlju žena, te povećala svijest o važnosti prevencije bolesti raka vrata maternice

U Vijećnici Grada Cresa održana je završna konferencija za novinare uspješno okončanog projekta „Čuvajmo zdravlje otočana“, koji je pokrenut s ciljem očuvanja zdravlja stanovnika otoka Cresa i Lošinja.
Aktivnosti koje su provedene te rezultate projekta predstavili su  gradonačelnik Grada Cresa koji je ujedno i nositelj projekta, Marin Gregorović,  te Ana Kučić, gradonačelnica Grada Malog Lošinja, koji je partner na projektu.

Projekt „Čuvajmo zdravlje otočana započeo je s provedbom planiranih aktivnosti još u ožujku kada su održani Dani zdravlja Grada Cresa, no zbog nepovoljnih epidemioloških mjera nastavak projekta, odnosno održavanje Dana zdravlja Grada Malog Lošinja održano je u lipnju.

Građani ova dva partnerska grada i otoka mogli su kroz dva vikenda sudjelovati u brojnim aktivnostima poput predavanja i radionica koje su na temu psihološkog zdravlja, spolnog zdravlja žena, povećanja svijesti o važnosti prevencije bolesti raka vrata maternice te zdravih životnih navika vodili stručnjaci Specijalne bolnice Medico.

Osim predavanja i radionica, svi zainteresirani, a bilo ih je mnogo, imali su prilike provjeriti svoje zdravlje mjerenjem tlaka, šećera u krvi i indexa tjelesne težine koje su za njih bile osigurane na Danima zdravlja Grada Cresa i Grada Malog Lošinja, kao i da sudjeluju na individualnom psihološkom savjetovanju. Da sve ne bi ostalo samo na edukaciji građani su također imali prilike uživati u koncertima i zdravim i ukusnim gastro delicijama.

U projekt se tako kroz aktivnosti uključilo preko 500 građana čime se osiguralo dovoljno znanja o psihološkom savjetovanju, spolnom zdravlju žena, te povećala svijest o važnosti prevencije bolesti raka vrata maternice i stjecanju zdravih životnih navika.

Gradonačelnik Grada Cresa, Marin Gregorović istaknuo je zadovoljstvo ovim projektom i još jednom naglasio značaj tema koje je projekt istaknuo u prvi plan, a sve kako bi se u što većoj mjeri prevenirale bolesti koje je moguće spriječiti. Gradonačelnica Grada Malog Lošinja, Ana Kučić također je izrazila zadovoljstvo interesom građana za projekt i napomenula da su ovakve edukativne akcije prijeko potrebne. Gradonačelnik Gregorović i gradonačelnica Kučić složili su se da će partnerski odnos ova dva grada njegovati i dalje i za svoje građane pružiti što je više ovakvih i sličnih projekata.

Prema podacima HZZJZ-a žene se neredovito odazivaju na nacionalne programe povezane sa ženskim zdravljem. Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, odmah iza raka dojke. S obzirom na mogućnosti današnje medicine i prevenciju putem redovitih ginekoloških pregleda niti jedna žena ne bi smjela umrijeti od te zloćudne bolesti.  Najčešći je uzročnik HPV virus za koji postoji cjepivo koje se preventivno daje ženskim, ali i muškim osobama u osnovnoj školi. Nažalost, cjepivo se ne upotrebljava u dovoljnoj mjeri, najčešće zbog neznanja i nedovoljne edukacije o njegovoj važnosti. Osim što će kroz projekt „Čuvajmo zdravlje otočana“ ženske osobe mlađe životne dobi potaknuti na cijepljenje, dodatnim komunikacijskim aktivnostima  i edukacijom potaknut  će se i žene srednje i starije životne dobi na redovite ginekološke preglede.  Zahvaljujući redovitim pregledima i preventivi  smanjio bi se broj oboljelih od karcinoma vrata maternice, a oboljele žene pravodobno izliječilo, s obzirom na to da je rak izlječiv ako se otkrije u ranoj fazi.

Drugi segment projekta „Čuvajmo zdravlje otočana“  odnosi se na stanja tjeskobe i psiho edukaciju. U otočnom okruženju vidljiva je i potreba za psihološkom pomoći jer današnji način života često je pun stresa, obaveza i briga, a sve to može dovesti do sukoba sa samim sobom ili sredinom, usamljenosti i tjeskobe. Situacija s Covidom 19 kod nekih je dodatno otežala psihološku ravnotežu, stoga je psihoedukacija iznimno važna, a psihološka pomoć logična i potrebna kao bilo koja druga zdravstvena pomoć.

Grad Cres kao nositelj projekta i Mali Lošinj kao partner dobili su gotovo pola milijuna kuna od Ministarstva zdravstva iz Europskog socijalnog fonda za ovaj projekt. Ukupna vrijednost projekta je 499.997,44 kuna, što je ujedno i iznos bespovratnih sredstava.

error: Content is protected !!