U Bašku stiže Adventure Race Croatia, međunarodna pustolovna utrka dužine 550 kilometara

Pustolovne utrke ovog tipa su kontrolirana simulacija preživljavanja u divljini, a zbog svojih zahtjevnih karakteristika spadaju u najzahtjevniji sport na svijetu

Od 16. do 22. svibanja u Bašku stiže Adventure Race Croatia 2022. međunarodna pustolovna utrka dužine 550 kilometara. Riječ je o utrci koja se održava na području Kvarnera, od otoka Krka do Gorskog kotara. Adventure Race Croatia je dio svjetske pustolovne serije ARWA, a od 2019. godine i kvalifikacijska utrka za svjetsko pustolovno prvenstvo što je i najveći rang utrke ovog tipa.
Ovo je ujedno i jednq od osam kvalifikacijskih utrka koje se održavaju u cijelom svijetu.

Ovogodišnja utrka iza koje organizacijski stoji FEEL DEEP TI d.o.o., će biti bazirana u Baški, a obuhvatit će u natjecateljskom dijelu i ostale destinacije otoka Krka i to Vrbnik, Dobrinj, Punat i grad Krk, a četveročlane ekipe će se kretati biciklima, kajacima i trčeći. Točna trasa utrke ostaje tajna sve do samog starta kada se natjecatelji prepuštaju snalaženju pomoću orijentacijskih karata i kompasa.

Na ovogodišnju pustolovnu utrku je prijavljeno 60-tak četveročlanih timova iz 25 zemalja, a ukupno obuhvaća 240 natjecatelja i 50-tak volontera koji će pratiti utrku. Prijave za utrku provedene su prije dvije godine, no zbog problema s pandemijom natjecatelji su strpljivo čekali na otkrivanje svih ljepota otoka Krka i Kvarnera. Uz same natjecatelje, u Bašku će bez sumnje tih dana boraviti i njihovi članovi obitelji i prijatelji, što ne znači samo porast broja noćenja u predsezoni, nego i odličnu promociju o matičnim zemljama natjecatelja iz cijelog svijeta.

Pustolovne utrke ovog tipa su kontrolirana simulacija preživljavanja u divljini, a zbog svojih zahtjevnih karakteristika spadaju u najzahtjevniji sport na svijetu. Svaka utrka se održava na svom terenu, a natjecatelji vlastitom snagom i sposobnošću navigacije pronalaze put i kreću kroz divljinu, uz minimalni odmor. Očekuje se da će najuspješnije ekipe trasu dugu preko 500 kilometara proći već za tri dana.

„Cilj ove jedinstvene utrke koja okuplja timove iz cijeloga svijeta jest natjecateljima omogućiti pustolovinu života koja će ih vraćati u Hrvatsku još godinama”, istaknuo je organizator Igor Dorotić. O zahtjevnosti same pripreme ovakve utrke svjedoči i podatak da se utrka pripremala pune dvije godine, kako bi se otkrile nove i dosad nepoznate staze, a sve kako bi natjecatelji prošli doista najatraktivniju trasu od starta do finiša. Dorotić je istaknuo i da je između ostalog da je dobra organizacija i logistika bitan faktor za uspjeh ove zahtjevne utrke, a to je, uz prirodne ljepote koje Hrvatska pruža, razlog zašto je utrka rasprodana u jednom danu“, objasnio je organizator Igor Dorotić.

Kako je s ovom utrkom otok Krk ucrtan na veliku kartu poželjne destinacije za outdoor i razvoj pustolovnog turizma, istaknula je zadovoljstvo i Majda Šale, direktorica TZ otoka Krka, koja je posebno naznačila razvoj i brendiranje otoka Krka kao outdoor destinacije kroz nove inicijative i marker atrakcije u ponudi otoka Krka, sa snagom motiviranja dolaska na otok posebice u pred i posezoni, te kao destinacije u cjelini koja razvojem outdoora pruža i više od sunca i mora.

“Međunarodnim outdoor programima kao što je i Adventure Race Croatia pustolovna utrka postajemo sve više prepoznatljivi i po outdoor ponudi na europskim emitivnim tržištima”, istaknula je Šale, a s važnost ovakvih outdoor projekata naglasio je i načelnik Općine Baška Toni Juranić.

„Zaista nam je zadovoljstvo pratiti i podržavati outdoor aktivnosti jer smo svjesni kako i Baška i otok Krk imaju sjajne predispozicije za razvoj te vrste turizma. Upravo se u posljednje vrijeme to potvrđuje jer smo u samom vrhu svjetskih pustolovnih utrka, a svi sudionici su oduševljeni ne samo tim sportskim aktivnostima, već i ljepotama i kulturnom baštinom naše Baške i cijeloga otoka. Zato smo jako ponosni što se upravo Baška bira za start ili cilj utrka, a dajemo sve od sebe da privučemo što više takvih gostiju jer znamo od ranije da oni koji jednom dođu, uvijek se rado i vraćaju. S obzirom na aktualnu pandemiju, outdoor aktivnosti su i najsigurnija vrsta turizma jer se sve odvijaju na otvorenom, a sigurnost naših gostiju nam je na prvom mjestu. Osim toga, i mi i naši gosti skloni smo održivom turizmu i zato poduzimamo sve potrebne aktivnosti kako bismo u Baški razvijali isključivo takav turizam, a outdoor ponuda je dobar temelj za to. Samo održivi razvoj turizma ima budućnost“ istaknula je Ivana Topić, direktorica Turističke zajednice općine Baška.

“Valamar već godinama aktivno podupire velik broj sportskih outdoor evenata koji obogaćuju destinaciju ponudu a ujedno su i poticaj za zdrav i aktivan način života. Vjerujemo kako su upravo ovakvi događaji izuzetno bitni za razvoj destinacija u kojima poslujemo što je i sastavni dio društveno odgovornog poslovanja Valamara. Raduje nas što smo ove godine sponzor i partner svjetski poznatog outdoor natjecanja Adventure Race Croatia, koji iz godine u godinu privlači sve više sudionika, a koji će svim sudionicima pokazati sve ljepote otoka Krka. Uvjeren sam kako će naš Baška Beach Camping Resort i hotel Valamar Corinthia Sunny by Valamar biti izvrsni domaćini svim sportašima, sudionicima ove atraktivne međunarodne outdoor utrke“, rekao je rekao je Mile Pavlica, direktor destinacije Otok Krk u Valamaru.

Valja dodati i da će po završetku utrke najzanimljiviji trenuci i vizure biti objedinjeni u atraktivnom video materijalu koji sam po sebi predstavlja fantastičnu promociju destinacije u kojoj se utrka održava. Kako je to izgledalo 2019. godine, možete pogledati u video prilogu.

error: Content is protected !!