Izložba i rasprava: “Žena u promociji turizma Hrvatske do 1918. godine”

Izložba i rasprava  su pokazale da su žene i u dalekoj prošlosti  značajno doprinijele turističkoj promociji, iako  u to vrijeme nisu toga bile svjesne niti im se pridavao poseban značaj

U ime TZ otoka Krka, direktorica Majda Šale je u okviru manifestacije  Noć knjige, a povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige,  sudjelovala na otvorenju izložbe i rasprave na temu “Žena u promociji  turizma Hrvatske do 1918. godine”.

Prigodni  program  organizirao je zagrebački Institut za turizam, a suorganizatori  programa bili su Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb, Sveučilište u Dubrovniku, Studij Povijesti Jadrana i Mediterana, Veleučilište Karlovac, TZ otoka  Krka,  TZ općine Baška, Lječilište Topusko, Općina Topusko, Hrvatsko – češko društvo

Interesantna tema  obuhvatila je istraživanja o položaju  i ulozi žene u promociji, počevši od  razdoblja do 1918. godine, a projekt  istraživanja  proširit će se na druga razdoblja i dalje u organizaciji Instituta za turizam.

Za potrebe  izložbe  prikupljeno je na temu  dosta materijala iz raznih putopisa, vodiča, plakata, razglednica, a cilj je prezentirati široj javnosti  položaj i uloga žene  u turizmu kroz  za to vrijeme vrlo osjetljivo  i teško  razdoblje (vrijeme Austro- Ugarske monarhije  i razdoblja 1. svjetskog rata).

Program je  otvorila i vodila dr.sc. Ksenija Tokić, a prigodnim riječima skupu se obratila dr.sc. Sanda Čorak u ime Instituta za turizam. Priču o ženama kroz povijest turizma  dala je doc.dr.sc. Jasenka Kranjčević, idejni začetnik projekta,  a  u nastavku  je izlagala  dr.sc. Izidora Marković Vukadin. Nakon prezentacije uslijedila je i rasprava u kojoj su sudjelovali doc. Dr.sc. Jasenka Kranjčević  (Institut za turizam), dr.sc. Sanja Đurin , Institut za etnologiju i folkloristiku, doc. Dr. Marija Gjurašić, Sveučilište Dubrovnik, dr.sc. Draženka Birkić, Veleučilište Karlovac i mr.sc. Majda Šale, TZ otoka Krka.

Kako je otok Krk  sa  stoljetnom  turističkom  tradicijom, baš kao i sa  bogatim kulturnim nasljeđem dobro poznat široj javnosti, bila je ovo prilika da  se ponovo istaknu i izlože  bogati i vrijedni   promotivni materijali  raznih putopisa, vodiča, plakata otoka Krka, posebice Baške. Naime, Baška svoju turističku povijest ima  sažetu u knjizi  “100 godina turizma  u Baški” izdanu 2004. godine, autora Majde Šale i Miroslava Pavlovića, a upravo je ova knjiga još jednom  zakupila pažnju  posjetitelja skupa, s obzirom da je  dijelom bila i podloga sa materijalima za izložbu  i raspravu.

Bila je to odlična prilika da se široj javnosti sada na  drugačiji način  prezentira i osvijesti  položaj i uloga žena u promociji turizma, a izložba i rasprava  su pokazale da su žene i u dalekoj prošlosti  značajno doprinijele turističkoj promociji, iako  u to vrijeme nisu toga bile svjesne niti im se pridavao poseban  značaj.

Izložba je  otvorena  za razgled u prostorijama  Instituta  za turizam  (Vrhovec 5) u Zagrebu , radnim danom od 8-16 sati do 20. svibnja 2022. godine.

error: Content is protected !!