Turističke zajednice otoka Krka ponovo na sajmovima

Sajmovi predstavljaju mjesto susreta ponude i potražnje i jedan su od kanala distribucije informacija  i najizravnijih načina obraćanja potencijalnim  turistima, medijima i organizatorima putovanja

Poznato je već  da su  zbog pandemije  gotovo svi turistički sajmovi u proteklim godinama  bili zatvoreni, ali 2023. je  godina velikog oporavka i povratka  što se sajmova tiče, a što  su jedva dočekali  organizatori putovanja, kao i organizatori sajmova, pa i  sama publika.  Turistička zajednica otoka Krka kreće  sa promocijom  ponude otoka Krka na turističkim sajmovima Europe, a u zajedničkom dogovoru sa gospodarstvom otoka Krka, najavljuje Majda Šale, direktorica TZ otoka Krka.

Ovih dana, točnije  već 22. veljače otvaraju se dva velika sajma. Sajam Reise + Camping u Essenu (Njemačka,  Sjeverna Rajna i Vestfalija) opći je sajam sa naglaskom ponude za odmor u kampovima te kampere, kamp kućice, glamping, kamp opremu i biciklizam.  Okuplja više od  1.000 izlagača iz više od 18 zemalja, a očekuje se veliki broj posjetitelja – do 2020. godine je bilo više od 90.000 posjetitelja sajma.

TZ otoka Krka u suradnji sa predstavnicima kampova predstavit će na štandu Hrvatske turističke zajednice ponudu kampova otoka Krka, a za tu priliku  je krajem 2022. godine i tiskan novi  katalog kampova otoka Krka, izrađen upravo u suradnji sa  predstavnicima kampova.

Istovremeno 22. veljače 2023. godine otvara se i   turistički sajam F.RE. E  u Münchenu, koji je ove godine  posebno  značajan jer je Hrvatska zemlja partner .

Na sajmu će se predstaviti i do 1.000 izlagača iz 60- tak zemlja svijeta, a očekuje se i veliki broj posjetitelja. 2020. godine je sajam posjetilo više od 130.000 posjetitelja.

TZ otoka Krka će se predstaviti na štandu Hrvatske turističke zajednice kao suizlagač, a sa Kvarnera će tu biti prisutna i TZ Kvarnera, Opatijska Rivijera,  Turistička zajednica Grada Crikvenice, Turistička zajednica Grada Raba kao Camping Straško & Omišalj, Amines Hotels & Campsites te Valamar.

Kako je Hrvatska zemlja partner sajma, tijekom održavanja sajma, od 22. do 26. veljače  odvijat će se u suradnji sa pojedinim  županijama  i raznovrstan  kulturno-zabavni-gastro program, gdje će se predstaviti i Kvarner.

U ožujku  će TZ otoka Krka biti  tradicionalno prisutna i na najvećoj turističkoj burzi ITB u Berlinu, a koji se po prvi puta održava uživo nakon 2019. godine, kada je sajam posjetilo više od 160.000 posjetitelja. Burza  je u potpunosti  posvećena poslovnim partnerima. Ove godine se u potpunosti promijenio koncept  sajama, koji će biti otvoren isključivo za poslovne  sastanke, a izostat će posjet publike.

Sajam će trajati tri dana, od 7 do 9. ožujka 2023. godine, a TZ otoka Krka u suradnji sa TZ Kvarnerom sudjeluje kao suizlagač na zajedničkom  štandu. Dosadašnja praksa je pokazala da je upravo ITB sajam vrlo dobar pokazatelj turističkih kretanja u nadolazećoj turističkoj sezoni., pa će biti zanimljivo pratiti vijesti.  ITB Berlin ove godine obilježava 57 godinu svoga postojanja.

Sajam ITB u Berlinu podupiru i otočne hotelske kuće Hotel Malin iz Malinske, Blue Waves Resort  iz Malinske, Hoteli Krk iz Krka i Zračna Luka Rijeka.

Predstavljanje na njemačkom tržištu za otok Krk ima posebno značenje, jer najveći broj  gostiju dolazi upravo iz Njemačke, uključujući pokrajine gdje se održavaju sajmovi.

Na otoku Krku  je samo u 2022. godini ukupno ostvareno 260.967 dolazaka i  1.881.236 noćenja, a što je za 18%  više od 2021. godine. Također su premašene i brojke iz 2019. godine, a učešće Nijemaca u ukupnom turističkom prometu je 36,60%.

Od ožujku će se TZ otoka Krka predstaviti i na poljskom tržištu. Sajam MTT u Wroclavu će se održati od 2. do 5.3.2023. godine,  a organizira se u suradnji sa TZ Kvarnera. MTT je međunarodni turistički sajam opće ponude, na kojemu TZ otoka Krka sudjeluje  po drugi puta , predstavljajući opću ponudu otoka Krka.

Poljski turisti  u sve većem broju dolaze na otok Krk  i u 2022. godini je ostvareno  35.052 dolazaka i ostvareno je  209.240  noćenja. Time Poljaci čine više od 4% učešća u ukupnom turističkom prometu otoka. Poljaci također dolaze u sve većem broju u predsezoni i posezoni, a zanima ih i lokalna gastronomija te outdoor aktivnosti. Zbog velikog potencijala ovog tržišta  izuzetno je dobro biti prisutan i na poljskom tržištu, te očekujemo i  veliki interes  publike za otok Krk, ističe Majda Šale.

Iako promotivne aktivnosti otoka Krka nastavljamo i kroz razne vrste oglašavanja (online i offline oglašavanja),  biti prisutan na sajmovima  ostaje i dalje  važno jer predstavljaju mjesto susreta ponude i potražnje i jedan su od kanala distribucije informacija  i najizravnijih načina obraćanja potencijalnim  turistima, medijima i organizatorima putovanja. Očekujemo dobre povratne informacije sa  sajmova, zaključuje Majda Šale.

error: Content is protected !!