Stožer civilne zaštite PGŽ ukinuo strože mjere, od ponedjeljka u klupama niži razredi osnovnih škola i maturanti

I među učenicima pada broj Covid pozitivnih i od ponedjeljka se u škole vraćaju svi učenici razredne nastave te maturanti, najavila je resorna pročelnica Edita Stilin. U online modelu ostaju još sljedeći tjedan učenici viših razreda osnovnih škola, kao i srednjoškolci

„Stožer civilne zaštite PGŽ na današnjoj je sjednici, razmatrajući epidemiološku situaciju, donio odluku o ukidanju strožih mjera koje su bile na snazi u našoj županiji protekla dva tjedna i od ponedjeljka su važeće mjere Nacionalnog stožera“,  rekao je na konferenciji za novinare načelnik Mladen Šćulac.

To znači da se ukida vremensko ograničenje rada trgovina i ugostiteljskih objekata, omogućuje se rad svih ustanova kulture, kao i teretana i sportskih objekata te kladionica, a za posjet domovima za starije više nije obavezan negativan PCR test.

„U ime Stožera zahvaljujem se građanima na suradnji, ali ih pozivam da i dalje budu odgovorni, nose maske, drže distancu i dezinficiraju ruke te da se cijepe jer je to najbolja zaštita“, rekao je Šćulac. Kako je dodao glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević, imamo razlog  za optimizam jer pada broj hospitaliziranih, kao i dnevni brojevi novozaraženih. Tako je danas u PGŽ 176 novooboljelih te 259 ozdravljenih osoba, pa se i značajno smanjio broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ te iznosi 2393.

„Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 1040 uzoraka briseva, a udio pozitivnih osoba unutar tog broja smanjio se i iznosi  16,9 posto. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a Rijeka broj hospitaliziranih pacijenata koje se liječe od COVID-19 bolesti danas je 183, a na respiratoru se nalazi 13 osoba. U Thalassotherapiji Opatija, sekundarnom Covid-19 centru PGŽ, na liječenju se trenutno nalazi 25 pacijenata“.

Tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u je, nažalost, preminulo šest osoba od COVID-19 bolesti. Rončević je naglasio da cijepljenje napreduje dobro i na tjednoj bazi se troše sve doze koje su na raspolaganju. „Od sljedećeg tjedna očekuju se povećane doze cjepiva, a u zadnja dva tjedna svibnja oko 14 000 doza. Imamo dosta visoku procijepljenost starijih i kroničnih bolesnika, a ukupno je do danas 49 874 cijepljeno prvom dozom, a 9 758 drugom dozom“, rekao je Rončević.

I među učenicima pada broj Covid pozitivnih i od ponedjeljka se u škole vraćaju svi učenici razredne nastave te maturanti, najavila je resorna pročelnica Edita Stilin. U online modelu ostaju još sljedeći tjedan učenici viših razreda osnovnih škola, kao i srednjoškolci koji nisu u završnoj godini školovanja. Stilin je dodala da je trenutno Covid pozitivno 98 učenika i 13 nastavnika, a u samoizolaciji je 9 razreda. Izrazila je i zadovoljstvo programom cijepljenja prosvjetnih djelatnika, kojih je do sada procijepljeno oko 1000 te zahvalila Nastavnom zavodu za javno zdravstvo na odličnoj organizaciji.

error: Content is protected !!