Svjetski dan turizma u gradu Krku: vođena biciklistička tura i interpretacijska šetnja

“Ovo iskustvo nije samo odlična prilika da upoznate bogatu kulturnu baštinu našega grada, već idealan način da istaknemo važnost investiranja u očuvanje i revitalizaciju baštine. Vidimo se u gradu Krku”

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) 1979. godine donijela je važnu odluku – uspostavljanje Svjetskog dana turizma. Odabrani datum, 27. rujna, nije slučajan; to je dan koji simbolizira ključnu prekretnicu u svjetskom turizmu – obljetnicu usvajanja Statuta UNWTO-a, koja se dogodila 27. rujna 1970. godine. Svake godine, diljem svijeta, Svjetski dan turizma obilježava se kroz različite manifestacije, s ciljem poticanja svjetske zajednice na dublje razumijevanje turizma te njegove važnosti na ekonomskom, socijalnom, kulturnom i političkom planu.

Tema Svjetskog dana turizma 2023. je “Turizam i zelena ulaganja”, s naglaskom na potrebu za više i bolje ciljanih ulaganja u ljude, planet i prosperitet.

U skladu s Strategijom razvoja održivog turizma i Planom razvoja turizma Primorsko-goranske županije, kao i gradskim strateškim dokumentima te u suradnji s gospodarskim sektorom, u gradu Krku posljednjih nekoliko godina uloženi su značajni napori te velika ulaganja kako bi se ojačalo cjelogodišnje turističko poslovanje. Rezultati tih napora stigli su u obliku turističkih uspjeha, što znači da je ove godine, zahvaljujući odličnoj predsezoni, milijun noćenja u komercijalnom smještaju ostvareno već sredinom kolovoza.

Motivaciju za dolazak na područje grada Krka, osim bogate kulturne i prirodne baštine, posjetitelji pronalaze i u brojnim programskim sadržajima. Iznimnu popularnost stekli su upravo tematski storytelling sadržaji, razvijani u suradnji s lokalnim turističkim vodičima, što je dovelo do stvaranja atraktivnih tematskih ruta koje redovito privlače brojne goste.

“Kako bi upravo na Svjetski dan turizma posebno naglasili važnost zajedničke izgradnje održive turističke budućnosti, pozivamo vas da nam se 27. rujna pridružite na besplatnom biciklističkom obilasku grada Krka i njegove okolice te vođenom obilasku starom gradskom jezgrom grada Krka. Ovo iskustvo nije samo odlična prilika da upoznate bogatu kulturnu baštinu našega grada, već idealan način da istaknemo važnost investiranja u očuvanje i revitalizaciju baštine. Vidimo se u gradu Krku”, kažu organizatori.

Besplatna biciklistička tura: Krk – Kimpi – Kaštel Salatić – Lakmartin – Muraj – Kornić – Krk

Local Bike Sightseeing Tour vodi kroz pitoreskne krajolike Krka, nudeći zabavan način za upoznati ljepote otoka. Počevši turu s krčke rive te vijugajući kroz slikovite predjele u okruženju grada Krka; Kimpi, Salatić, Lakmartin, Muraj, Kornić te natrag do Krka, ova vođena biciklistička tura obećava nezaboravan doživljaj.

Tijekom vožnje bicikla, bit ćete očarani ljepotom koja okružuje grad Krk – od šarmantnih naselja i obalnih staza s prekrasnim pogledom na more do bujne prirode koja odražava prirodnu raznolikost Krka. Ova pažljivo odabrana ruta omogućuje uživanje u predivnim vidicima i jedinstvenim kulturnim lokalitetima.

Tijek ture: Krk – Kimpi – Kaštel Salatić – Lakmartin – Muraj – Kornić – Krk
Okupljanje: kod Sunčanog sata (od 8:30 do 9:00 sati)
Polazak: 9:00 sati
Dužina: 23km
Uspon: 370m

Prijave i dodatne informacije dostupne su na tic@tz-krk.hr (ime i prezime svih sudionika, broj telefona, broj osoba, smještajni objekt u kojem gost boravi). Broj sudionika je ograničen.

Biciklistička tura prilagođena je svim uzrastima. Sudionici voze na vlastitu odgovornost, uz obavezno nošenje zaštitne kacige. Program je organiziran u suradnji s Infinity sport – Bike centrom Krk.

Besplatna interpretacijska šetnja: Od Crkve Majke Božje od zdravlja do Frankopanskog kaštela

Šetnja kreće s Trga krčkih glagoljaša kojim dominira romanička Crkva Majke Božje od zdravlja, a koja je do sredine 19. stoljeća bila posvećena sv. Mihovilu. No, kako je promjena titulara izazvana haranjem kolere, u namjeri da Bogorodica zaštiti svoj puk, ova se lokacija nametnula kao idealna za pripovijedanje o načinima na koje su naši preci, stoljećima unazad, brinuli o svome zdravlju, liječeći se i autohtonim samoniklim biljem.

Kao što često obična biljka u sebi skriva najblagotvornija svojstva, tako i jednostavan komad drva, posredstvom spretnosti ljudske ruke, može biti pretvoren u instrument. Ta nas činjenica vodi do jedne od narednih lokacija, arhitekturom suvremenog sjedišta glazbene škole. Mjesto je to za propitivanje geneze glazbe i prizivanje bogatog otočnog glazbenog nasljeđa. Sve ono čime nas daruje priroda u korijenu je svake kreacije. Motiv je to koji se krije iza priče koja će biti predstavljena tijekom još jednog zaustavljanja, a čija će fabula krenuti u smjeru vrednovanja dječje igre i tradicijskih igračaka. Latinsko geslo ostium non hostium (vrata samo prijateljima rastvorena) umetnuto nad portalom jedne od kuća u Zrinjskoj ulici, na sljedećoj će lokaciji prizvati tradicionalnu krčku dobrodošlicu, dok će na kraju, priča inspirirana Trgom Kamplin i Frankopanskim kaštelom najjasnije demonstrirati matičnu temu ove šetnje.

Polazak: 17:30 sati
Mjesto susreta: Trg krčkih glagoljaša
Trajanje: 60 minuta
Prijava: tic@tz-krk.hr
Šetnja uključuje i ulaznice za posjet Frankopanskom kaštelu.

error: Content is protected !!