Svečano otvoren zapadni dio Luke Cres, jedna od najvećih investicija u pomorsko dobro PGŽ-a

Anton Opatić, ravnatelj ŽLU Cres, projekt je opisao kao najznačajniji projekt Županijske lučke uprave koji se uspješno realizirao sinergijom resornih ministarstava, Županije i Grada

U Cresu je održana prigodna svečanost povodom otvorenja zapadnog dijela luke Cres. Riječ je o projektu vrijednom 40,7 milijuna kuna i jednom od najvećih ulaganja u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije dosad, a gotovo 30 milijuna kuna sufinancirano je kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija.

Novi vanjski lukobran dužine 185 metara i širine oko 6 metara služi za prihvat linijskih putničkih brodova, a uređen je i kopneni dio luke koji se prostire na oko 280 metara. Lukobran pruža nužnu zaštitu akvatorija unutar lučkog područja i uvjete za uvođenje većeg broja linijskih brodova u cjelogodišnjoj plovidbi.

„Trenutno nema grada ili općine na moru bez projekta rekonstrukcije rive ili lukobrana. U cijelosti smo doprinijeli izmjeni vizura naših gradova i općina i unaprjeđenju turizma i pomorstva. Približavamo se iznosu od oko 400 milijuna kuna ulaganja“, izjavio je župan Zlatko Komadina, izrazivši veliko zadovoljstvo intenzivnim ciklusom ulaganja. „Na vrijeme smo shvatili da je dobar dio naše županije more i obala od tisuću kilometara i pripremili projekte, prostorne planove i projektnu dokumentaciju u sustavu lučkih uprava. Tako smo nakon ulaska u EU uspješno aplicirali mnoge projekte“ pojasnio je Župan dodatno.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je kako se posljednjih godina iznimno ulaže u lučku infrastrukturu, te da iznos dostiže dvije milijarde kuna na razini Hrvatske, a najviše sredstava dolazi iz EU fondova. Dodao je kako se u ovoj perspektivi otvara nova omotnica gdje će do 2027. biti predviđen otprilike isti iznos za gradnju lučke infrastrukture kao i do sada.

Anton Opatić, ravnatelj ŽLU Cres, projekt je opisao kao najznačajniji projekt Županijske lučke uprave koji se uspješno realizirao sinergijom resornih ministarstava, Županije i Grada. Zahvale na podršci uputio je i Gradonačelnik Cresa Marin Gregorović i izrazio uvjerenje da će Cres nastaviti rasti kao destinacija pomorskog i lučkog prometa.

Također, uz zaštitu lučkog bazena i omogućavanje uvjeta za uvođenje većeg broja linijskih brodova u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, osobe smanjene pokretljivosti sada imaju uređen i kvalitetniji pristup mjestu ukrcaja, a vozila dostave i hitnih službi dostupan i prohodni putnički terminal.

Luka Cres ujedno je prva luka koja ima prihvat za crni i sivi tank što povećava sigurnost pomorske plovidbe u creskom akvatoriju.

error: Content is protected !!