Studijsko putovanje novinara iz Češke u obilasku otoka Krka

Uvođenjem željezničke linije češkog operatera RegioJeta uspostavljena je direktna željeznička veza između Češke i Hrvatske odnosno povezuju se Prag i Rijeka, što je izvrsna vijest za turizam u ovim otežanim uvjetima poslovanja uzrokovane Covidom 19.

Prvi dolazak vlaka je 01.07. 2020. godine s turistima iz Češke i Slovačke, a u prvoj grupi vlakom najavljeni su i brojni novinari. Nekoliko njih zadržat će se na Kvarneru nekoliko dana gdje će posjetiti i otok Krk.

Češko i Slovačko tržište je značajno emitivno tržište za otok Krk. Dobro poznaju otok i uvijek se rado vraćaju najviše zbog lijepih plaža i obale, ali i drugih atraktivnosti kojima otok Krk obiluje. Poznato je da su Česi naši tradicionalni gosti koji su dobrim dijelom i utjecali na turistički razvoj pojedinih turističkih mjesta na otoku, ostavivši i tragove u arhitekturi i kulturi, te su i danas rado viđeni i dobrodošli gosti.

U 2019. godini Česi su na otoku Krku ostvarili 39 tisuća dolazaka i 252 tisuće noćenja a što čini 5% u ukupnim noćenjima otoka Krka.
Za pretpostaviti je da bi ove brojke zasigurno rasle i u 2020. godini da nije sve stalo zbog pandemije. Ovako krećemo gotovo iz početka, a Česi su opet pokazali kao i ratnih devedestih godina da im je Jadran uvijek privlačan i da se rado vraćaju i da Hrvatsku smatraju sigurnom destinacijom.

Dolaskom prve grupe gostiju koji će iz Rijeke krenuti u daljnja odredišta, pa tako i na otok Krk , dolaze i novinari koje će posjetiti otok u organizaciji TZ Kvarnera i TZ otoka Krka.

Tri novinara dolaze iz medijske grupacije MAFRA u vlasništvu Premijera Češke, te medijskih novina MF DNES, vodećem portalu koji prati turizam , teme iz gospodarstva i politike. Novine izlaze dnevno sa više od 200 tisuća primjeraka.

Program za novinare koji će na otoku Krku boraviti dva dana od 01. – 03.07.2020. sadrži programe razgledavanja svih vodećih turističkih destinacija (Omišalj, Njivice, Malinska, Krk, Punat, Baška, Klimno i Vrbnik) na otoku a uz obilazak posjetiti će se i pojedine znamenitosti na otoku (Interpretacijski centar maritimne baštine u Krku, arheološku zbirku Cickini u Malinskoj, Spomen dom krčkog folklora u Omišlju, obići će i Marinu Punat, prošetat će se po najljepšoj otočnoj plaži Veloj plaži u Baški, dok je smještaj osiguran u hotelu Vinotelu Gospoja u Vrbniku, a gastro ponudu doživjet će u Kući krčkog pršuta i u restoranu Nada u Vrbniku.

Značajno je to da su to prvi novinari koji će posjetiti otok Krk nakon otvaranja i početka sezone koja je zbog pandemije počela nešto kasnije i skromnije.

error: Content is protected !!