Stomorina: “Naša je i najlipja je, na ponos i dešpet”

“Jedan stijeg, četri konopa, 237 facola i bezbrojne ruke onih što su ih kroz godine milovali i prenosili idućim generacijama.”

Stomorina ili Vela Gospoja, kako je još zovu u Omišlju, blagdan je kojim se 15. kolovoza slavi uznesenje Blažene Djevice Marije kojoj je posvećena i omišaljska župna crkva. Stoljetni je to običaj u čast Majci Božjoj (‘Sta Maria – Stomorina) koji se zadržao i do današnjih dana, a dok turistima danas predstavlja atrakciju, domaćima znači daleko više od toga.

Možda najbolje je njeno značenje u svom Facebook postu opisala Doris Kedžo, čiji status prenosimo u cijelosti:

“Jedan narodni običaj.
U njemu finim tkanjem prožete niti prkosa, snage, ljubavi, nade i vjere naših ljudi. Ljubavi kao pokretača, snage i prkosa suprotstaviti se lošem danas i vjere i nade u bolje sutra.

Jedan stijeg, četri konopa, 237 facola i bezbrojne ruke onih što su ih kroz godine milovali i prenosili idućim generacijama. Zasigurno posljednih 200 godina, svake godine, bez iznimke. Stari naših, oni pred 200 godina i oni pred 20, beskrajno Vam hvala na podsjetniku onih zaista bitnih vrijednosti.
Hvala teta Maji, mamici Jele, pramamici Mare, prapramamici Pindulici, prapramamici Ilijici i praprapramamici Žuvici. ❤️
Valja napomenuti da je ovo na fotografiji samo mali dio ovogodišnje ekipe (18/37) i lude priče 🙂
Naša je i najlipja je, na ponos i dešpet ❤️”

Kako ističe Doris, osim samih Omišljana koji ovu lijepu tradiciju njeguju kroz stoljeća, za njenu današnju verziju možemo zahvaliti i čelnicima Omišlja koji znaju cijeniti njen značaj.

“Sve to ne bi bilo to bez podrške koju imamo od Općine Omišalj i načelnice Mirele Ahmetović, koji nam zbilja idu na ruku u svakom pogledu”, kaže nam Doris.

Ove godine Stomorina se održala u nešto reduciranom izdanju zbog korona virusa, no čak ni pandemija nije mogla zaustaviti ovaj stari običaj. Neka tako i ostane!

error: Content is protected !!