Što se sve mijenja u PGŽ-u? Javna događanja ograničena na 15 osoba, zatvaraju se teretane, kina… Evo popisa

Nove mjere i preporuke Stožera Civilne zaštite PGŽ-a na snazi će biti 14 dana

Stožer Civilne zaštite Primorsko-goranske županije na današnjoj je sjednici donio nove mjere i preporuke za područje Primorsko-goranske županije, obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju. Po završetku sjednice nove je mjere javnosti predstavio načelnik stožera Mladen Šćulac:

“Danas smo na sjednici stožera razmatrali epidemiološku situaciju u županiji, funkcioniranje ustanova u zdravstvu, neophodne epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi kao i pripremu turističke zajednice za rad u sezoni. Na sjednici su donesene sljedeće mjere:

– Zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 15 osoba
– privatna se okupljanja ograničavaju na 8 osoba iz 2 kućanstva
– zabranjuju se svi treninzi u zatvorenim prostorima osim za klubove koji se natječu u prvom i drugom rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i prvom rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima kao i u konkurenciji u ekipnim klupskim natjecanjima na nacionalnom nivou. Zabrana se također ne odnosi na sportaše u najvišem rangu liga natjecanja kategoriziranih sportaša u individualnim sportovima i sportaša nacionalne razine koji se pripremaju za europska i svjetska natjecanja sukladno popisu koje na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog saveza gluhih odobrava Ministarstvo turizma i sporta.
– Obustavlja se rad teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara u zatvorenom prostoru.
– Obustavlja se održavanje dječjih radionica i igraonica.
– Obustavlja se održavanje profesionalnih umjetničkih izvedbi i programa kino produkcije, izložbi u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.
– Preporučuje se provođenje pojačanog nadzora uvedenim nužnih epidemioloških mjera, a osobito nužnih epidemioloških mjera koje se donose na javna događaja i okupljanja, privatna okupljanja, javni prijevoz te rad trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata.
– Preporučuje se da se u sportskim objektima ne koriste svlačionice.

Ovim se preporukama želi postići što manje korištenje zatvorenih prostora. Posebno naglašavamo preporuku poslodavcima koji imaju mogućnosti da organiziraju rad u smjenama i u odvojenim prostorima. Također naglašavamo da je potrebno redovito prozračivati prostore te poseban naglasak dajemo na Uskrs gdje apeliramo na vjernike da smanje odlazak na vjerske obrede odnosno da te svoje potrebe najviše vrše preko interneta. Ove se mjere donose u trajanju od 14 dana, te ovim putem apeliramo na građane da se pridržavaju propisanih mjera i preporuka”, poručio je Šćulac.

Članica Stožera i resorna pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić dodala je da se u PGŽ od početka epidemije testira dnevno 15 posto više osoba od prosjeka u RH i da imamo dvostruko nižu stopu preminulih.

“To govori o učinkovitosti našeg sustava, a pomalo su nam čudne brojke koje iskazuju neke druge županije koje imaju izuzetno visok udio hospitaliziranih u odnosu na objavljene podatke o novozaraženima i aktivnim slučajevima. U ovom Stožeru dominira zdravstvena struka i molimo sve one koji ovu tešku epidemiološku situaciju koriste za politiziranje i iznose stručno neutemeljene ocjene, da nas puste raditi jer mi o svim mjerama i načinu borbe s epidemijom sustavno promišljamo“, rekla je Malatestinić.

Na sjednici se razgovaralo i o mjerama za pripremu turističke sezone, a prema riječima direktorice TZ Kvarnera Irene Peršić-Živadinov, u ovom trenutku teško je prognozirati kakva će ona biti. „Mi počinjemo s intenzivnim pripremama koje obuhvaćaju, između ostalog, edukaciju privatnih iznajmljivača, zatim utvrđivanje punktova za cijepljenje koje bi se osim u turističkim ambulantama i ordinacijama domova zdravlja trebalo organizirati i u hotelima, kampovima, zračnim lukama. Uskrs je pred nama, otvaranje je najavilo 70 hotela i 19 kampova, no sve će ipak ovisiti o dolascima gostiju. Kao što vidimo susjedne zemlje se dodatno zaključavaju, pa je svaka prognoza neizvjesna“, rekla je Živadinov.

error: Content is protected !!